Arhipelagul Dampier este situat în partea de vest a Australiei şi constă într-un şir de 42 de insule sălbatice, aflate în largul coastei, în zona Dampier şi Point Samson. Dintre acestea, 25 sunt protejate în cadrul Parcului Marin Arhipelagul Dampier, un habitat pentru diverse specii marine.

Numele arhipelagului provine de la britanicul William Dampier, pirat, explorator, comandant de navă şi scriitor, care a ajuns în această regiune în anul 1699. Deşi nu atât de celebru ca Francis Drake sau James Cook, William Dampier a desfăşurat o serie de expediţii importante pe apă, care au dus la descoperirea de noi regiuni. A fost primul englez care a explorat zonele necunoscute la acea vreme din Noua Guinee şi Australia şi primul om care a navigat de trei ori în jurul lumii. Tot Dampier l-a descoperit şi l-a salvat pe naufragiatul Alexander Selkirk, din povestea căruia s-a inspirat Daniel Defoe atunci când a scris romanul “Robinson Crusoe”.

Arhipelagul reprezintă unul dintre cele mai bune locuri din Australia de Vest pentru practicarea sporturilor acvatice şi a scufundărilor. Plajele cu nisip fin şi apa limpede sunt ideale pentru turiştii cărora le place înotul sau vor pur şi simplu să se relaxeze. Pescuitul este un alt sport practicabil în regiunea arhipelagului, iar cei care doresc să petreacă nopţile mai aproape de natură au la dispoziţie mai multe zone de campare. Iubitorii de păsări au ocazia să descopere 26 de specii de păsări marine în această zonă.

Citește și:  Porta Soprana: Obiective turistice Italia - Genova

În zona de vest a Arhipelagului Dampier, se află Insulele Montebello, un grup de 100 de insule calcaroase, cu nisip alb şi ape turcoaz, perfecte pentru scuba-diving şi pescuit. Aici a avut loc primul naufragiu de pe coasta de vest a Australiei, când corabia Tyrall s-a scufundat în anul 1622.

Alte obiective turistice renumite din cadrul arhipelagului sunt ruinele de pe Insula West Lewis, despre care se spune că au fost primele aşezări pastorale din Arhipelagul Dampier, Golful Gidley Island’s Black Hawk, un loc frecventat în trecut de pescuitorii de perle, Insula Malus, Insula Delfinului, înconjurată de recife de corali etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.