De-a lungul timpului, cercetatorii care au explorat fundul marilor si oceanelor au ajuns la concluzia ca exista 975 de specii de arici de mare in toata lumea. Acestia se gasesc pe fundul marilor sau ingropati adanc in sedimente si impresioneaza prin forma lor neobisnuita – de multe ori fascinanta, dar in unele cazuri infricosatoare.

Aceste animale marine au aparut cu 500 milioane de ani in urma. Conform expertilor se pare ca au existat in timp mai mult de 2000 de specii de arici de mare, foarte diferite intre ele prin marime, forma, culoare etc. Astazi, scafandrii si in general iubitorii de scufundari sunt nerabdatori intotdeauna sa-i descopere, sa-i studieze si sa le observe cu atentie comportamentul lor caracteristic pe care il au in mediul de viata natural.

Aricii de mare se caracterizeaza prin carapacea lor – scheletul sferic – alcatuit din placi cu structura calcaroasa ce sunt acoperite cu numerosi tepi mobili. Au cinci randuri de picioare tubulare care uneori nu se vad deoarece sunt ascunse printre tepi. Cu ajutorul lor aricii de mare se deplaseaza lent printre pietrele de pe fundul marii, pentru a-si cauta hrana formata din mici organisme, stele de mare, scoici si alge.

Pe partea inferioara, chiar in centru, se observa gura ariciului de mare, care prezinta un set de cinci placi mari calcaroase cu rol de falci si cate un dinte ascutit si care poarta numele de ,,lanterna lui Aristotel”.

Aricii de mare au obiceiul sa-si sape refugii, un fel de vizuini printre pietrele moi de pe fundul marii, in care se refugiaza dupa ce s-au hranit suficient. Unele specii prezinta anumiti ghimpi foarte grosi cu ajutorul carora se fixeaza de crapaturile ce apar in recifele de corali. Alte specii au ghimpi mai scurti, iar corpul in forma de disc.

Aricii de mare fac parte din clasa echinodermelor, au marimi diferite cu diametrul corpului ce variaza intre 3-30 cm si traiesc de regula la adancimi foarte mari sau din contra foarte mici de 5-10 m, in apele de coasta si recifele de corali. Pe partea de sus a corpului prezinta doi ochi, iar nuantele de culoare pot fi in maro, negru, rosu, violet, gri, verde, albastru, alb si tonuri intunecate. Multe specii au capacitatea sa-si schimbe culoarea in functie de mediu.

Pe coastele Marii Rosii aricii de mare violet inchis si gri sunt utilizati ca produse alimentare, foarte valoroase fiind caviarul si laptele de arici de mare. In Egipt sunt statiuni turistice unde restaurantele ofera turistilor preparate din arici de mare si alte fructe de mare.

Dintre numeroasele specii de arici de mare amintim: Echinus esculentus, Aricii creion, Diadema Sp., Encope michelini, etc.

Echinus esculentus

Echinus esculentus – Este un arici de mare cu diametrul de 20 cm care traieste la adancimi de 1000 m in Marea Nordului in zonele cu substraturi dure, hrana sa fiind formata din algele de pe suprafetele stancoase si mici animale marine, viermi, tunicieri, lipitori, etc. Are forma sferica si usor aplatizata pe cei doi poli. Culoarea este violacee cu numerosi tuberculi albi. Este acoperit cu spini mici in numar mare pozitionati la distante mici unii fata de altii si un numar mai mic de spini lungi mai departati intre ei.

Acest arici de mare poate fi recunoscut usor dupa modelul radial simetric de pe suprafata sa. Femela depune icrele (20 milioane de oua) in lunile de primavara si vara, in apa. Dupa eclozarea lor apar larvele care se hranesc cu plancton si isi termina dezvoltarea in 40-60 de zile. Aceasta specie este comestibila, icrele sale sunt foarte apreciate in lungul coastelor europene unde este pescuita.

Aricii creion
Aricii creion

Aricii creion (Phyllacanthus imperialis) – Traiesc in apele Oceanului Indian si Pacific si se remarca printr-un numar mic de ghimpi neascutiti insa foarte robusti, acoperiti cu mici cruste formate din colonii de organisme. Au diametrul de 15 cm si prezinta o carapace sferica foarte interesanta ce poate fi observata printre ghimpii rari.

Diadema Sp, Foto: pbase.com
Diadema Sp, Foto: pbase.com

Diadema Sp.– Sunt arici de mare care traiesc in apele calde si pot fi recunoscuti usor dupa spinii lungi, subtiri si fragili, acoperiti cu un tesut special caracteristic lor. Acest tesut este glandular si are capacitatea de a secreta o substanta toxica care poate provoca mari iritatii pe pielea omului. Pentru pestii si crustaceele mici acesti arici de mare ofera o anumita protectie, deoarece ei se ascund printre tepii lor si asfel sunt feriti de pradatori. Ariciul de mare Diadema se gaseste pe recifurile stancoase si se hraneste cu tot felul de alge marine.

Encope michelini – Este un arici de mare tropical care traieste in vizuini in nisip, nu are carapace sferica si ghimpi lungi ca alte specii care sapa refugii printre pietre pe fundul marii. Aceasta specie are o carapace turtita, cu diametrul de cel mult 15 cm, cu calota usoara si ghimpi ascutiti.

Video – Arici de mare:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.