Ariciul indian (Paraechinus micropus) traieste in regiunile desertice si semi-desertice din Asia de Sud, in special in Pakistan si India de Nord-Vest. Unele exemplare pot fi intalnite si in zonele muntoase in aprierea unor rauri, la altitudini de pana la 700 m. Majoritatea insa prefera solurile argiloase si nisipoase, campiile desertice, zonele cu arbusti de inaltime mica.

Ariciul indian (Paraechinus micropus), Foto: bvsnap.blogspot.ro

Aceasta specie se aseamana foarte mult cu ariciul de desert cu urechi lungi (Hemiechinus auritus), prin modul de viata si infatisare. Are corpul lung de 14-23 cm si cantareste aproximativ 300-450 g. Coloritul este predominant maroniu, cu diferite nuante mai deschise, coada lunga doar de 2-4 cm, fata este inchisa, cu fruntea in alb si gri, picioarele maronii-cenusii. Corpul este indesat, capul destul de scurt cu botul alungit de forma unui tub, ochii mici si negri, urechile relativ mari. Membrele anterioare si cele posterioare sunt scurte si groase, cu cate cinci degete fiecare, prevazute cu gheare mici si tari.

La cea mai mica primejdie ariciul indian are obiceiul sa se stranga ghem, datorita unei musculaturi special dezvoltate. Corpul sau acoperit de un invelis de tepi este astfel aparat de eventualele atacuri.

Citește și:  Mamifere omnivore - Ariciul de deșert cu urechi lungi (Hemiechinus auritus)

Este un animal foarte bine adaptat la conditiile aspre, secetoase, din zonele desertice. Obisnuieste sa-si sape vizuini nu foarte adanci, sau sa stea ascuns in adaposurile naturale, printre fisurile pietrelor. Hrana sa este destul de variata, consuma insecte, serpi, broaste raioase, scorpioni, oua de pasari, sau lesuri. In lunile secetoase, cu hrana putina, nu intra in hibernare ca alte specii, insa obisnuieste din timp sa-si faca provizii alimentare, pentru a le consuma mai tarziu.

Acesti arici au obiceiul sa doarma in vizuini in aceeasi pozitie ghemuita ca si atunci cand se apara de pradatori. In perioada de imperechere femela naste in medie trei pui, uneori si mai multi de care are grija singura, fara ajutorul masculului. Puii au un instinct de aparare foarte dezvoltat inca din primele zile.

Ariciul indian face parte din ordinul Erinaceomorpha si familia Erinaceidae. Riscul de disparitie al acestei specii este destul de redus.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.