Banqueting House este un loc istoric al curtii regale si se afla in Londra Anglia, aceasta structura fiind parte a vechiului palat regal Whitehall, folosit de monarhi chiar din perioada domniei lui Henric al VIII-lea, care a ars in anul 1698. In urma acestui incendiu devastator, provocat, din cate se pare, de o servitoare neatenta, vechiul palat regal Whitehall a fost distrus aproape in intregime, singura parte care a mai ramas fiind Banqueting House.

Banqueting House1

Aceasta a fost construita pentru Iacob I, cel care era de parere, in mod bizar, ca structura anterioara nu era decat un adapost mizerabil. Curios sau nu, exact Banqueting House, construita pe el, a rezistat in fata incendiului. In schimb, in locul acesteia, s-a construit o alta cladire, poate si mai impresionanta.

Cel care a fost desemnat pentru proiectarea acestei cladiri a optat pentru stilul neoclasic, extrem de controversat la acele vremuri. Arhitectul Inigo Jones este cel care s-a ocupat indeaproape de ridicarea acestei cladiri. Lucrarile de constructie au fost finalizate in anul 1622, cladirea dispunand de o galerie de unde oamenii simpli, cetatenii, se puteau uita la banchete pe care monarhii lor le organizau aici. In plus, cladirea respectiva, proiectata de catre arhitectul Inigo Jones, avea sa fie folosita si pentru diferite ceremonii. In anul 1629, Carol I a decis sa-l angajeze, in serviciul curtii regale, pe Peter Paul Rubens sa realizeze noua mari casete de tavan, pictate la Antwerp.

Citește și:  Orasul Brest: Obiective turistice Belarus - Brest

Banqueting House11

Este vorba, desigur, de cel mai renumit pictor flamand, Rubens, cum este mai bine cunoscut, autor a peste 1000 de opere desavarsite. Aceste casete de tavan au fost instalate sase ani mai tarziu, ele evocand vremurile de glorie ale dinastiei Stuart si mai ales lucrurile bune intreprinse in timpul domniei sale. Iarasi, in mod bizar sau mai degraba ca o ironie a sorti, Carol I a trebuit sa mearga de aici spre locul unde urma sa fie executat, printr-una dintre ferestrele cladirii, pe esafodul ridicat afara. Regele a fost adus aici sub paza chiar de la St. James’s Palace.

Banqueting House111

Intre zidurile acestei cladiri, Carol I si-a petrecut ultima lui noapte in viata, ca mai apoi, sa infrunte cu demnitate securea calaului, asa cum doar un rege ar fi putut. Iar Banqueting House a adapostit si petrecerea data de Carol al II-lea prin care isi sarbatoarea revenirea pe tron, in anul 1660, ca mai tarziu, in anul 1689, sa li se ofere in mod oficial tronul lui William si Mary. Dupa aceasta perioada Banqueting House din Londra s-a transformat intr-o capela regala si, intr-un final, in anul 1963, cladirea sa fie deschisa publicului larg ca muzeu. Tot in aceasta perioada, structura a fost supusa mai multor lucrari de restaurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.