Popularitatea Sf. Pavel a atins punctul culminant in perioada care a urmat moartea sa din anul 62 d.Hr., adeptii sai ridicand un mormant deasupra mormantului sau. Astazi, se presupune ca moastele sale se afla la San Paolo fuori Mura din Roma, o proprietate ce apartine Sf. Scaun. Istoria acestui loc sacru a inceput in anul 324 cand imparatul Constantin a comandat ridicarea unui mic lacas sfant pe acest loc, ca mai tarziu, in anul 386, imparatul Teodosiu sa porunceasca demolarea constructiei pentru a se construi o bazilica mai mare si mai frumoasa.

Bazilica San Paolo fuori Mura1

Lucrarile de constructie la aceasta bazilica au fost demarate undeva prin anul 390 si finalizate dupa circa 50 de ani. San Paolo fuori Mura, adica Sfantul Pavel din afara zidurilor (aceasta denumire face referire la pozitionarea lacasului sfant, aflandu-se in afara zidurilor cetatii) este una dintre cele mai frumoase si deopotriva importante bazilici antice, in Roma existand cinci astfel de constructii. Numai ca aceasta bazilica nu avea sa supravietuiasca in Evul Mediu tarziu, in anul 1823, San Polo fuori Mura fiind distrusa de un incendiu. Socul unei astfel de pierderi a fost cumplit de mare, cu atat mai mult cu cat, dintre toate lacasurile sfinte din Roma, acesta supravietuise timp de 1435 de ani.

Tocmai de aceea s-a cerut inceperea imediata a lucrarilor de reconstructie la bazilica. Pana si viceregele Egiptului a contribuit la ridicarea lacasului sfant, el punand la dispozitie pilonii de alabastru. Totodata, si imparatul Rusiei a tinut sa contribuie cu blocuri de lapis lazuli si malahit pentru a se crea mozaicurile. In aceasta perioada, avea sa se descopere, potrivit consemnarilor dintr-o cronica a manastirii benedictine din apropierea bazilicii, un sarcofag de dimensiuni mari din marmura, pe capacul caruia statea scris: „Paolo Apostolo Mart(yri)”, ce inseamna „Lui Pavel, apostol si martir”.

Citește și:  Catedrala Sfantul Vasile din Moscova: Obiective turistice Rusia - Moscova

Bazilica San Paolo fuori Mura11

Rumoarea din jurul unei astfel de descoperiri a fost domolita; ba chiar, aceasta descoperire uluitoare nu a fost consemnata in documentele ce faceau referire la sapaturi, spre deosebire de celelalte descoperiri facute la acele vremuri, mormintele gasite fiind toate consemnate ca atare.

Abia in anul 2006, arheologii au descoperit acest sarcofag chiar sub altar, presupunandu-se ca este vorba despre moastele Sf. Pavel. Se pare ca nu a fost mutat de la locul in care a fost gasit, arheologii si autoritatile dorind sa afle mai intai daca moastele respective apartin intr-adevar Sf. Pavel.

Bazilica San Paolo fuori Mura111

Intr-o conferinta de presa, ce a avut loc in acelasi an, la 11 decembrie, s-au facut publice mai multe informatii cu privire la sapaturile arheologice demarate aici, lucrari care au tinut din anul 2002 pana in 2006. Pelerinii au fost oarecum dezamagiti deoarece nu li s-au permis sa atinga sarcofagul. Chiar si in zilele noastre, sarcofagul din marmura descoperit aici zace in aceeasi pozitie in care a fost gasit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.