Dispunând de o varietate culturală, lingvistică și etnică, Belize oferă o paletă largă de oportunități nelimitate și este situată pe coasta de est a Americii Centrale, în Marea Caraibelor marginită de Mexic și Guatemala. Fiecare destinație din Belize beneficiază de propriile parcuri naționale și arheologice, de rezervații naturale și maritime. Templele Maya se ridică semeț deasupra pădurii tropicale, iar prezența vietăților marine colorate este indispensabilă, acestea găsindu-și loc în bareira de recifi Belize.

peisaj Belize

Civilizația Maya s-a întins pe teritoriul Belize, expansiunea sa ajungând până în anul 1200. Câetva dintre atracțiile arheologice esențiale – Caracol, Lamanai, Lubaantun, Altun Ha – reflectă nivelul avansat al civilizației, dar și densitatea acesteia. Contactul cu Europa a început în anul 1502, odată ce Columb a navigat de-a lungul coastei. Prima așezare europeană a fost deținută de un marinar englez, naufragiat în anul 1638. Atât Spania cât și Marea Britanie doreau să intre în stăpânirea teritoriului, până când britanicii i-au învins în bătălia de la St. Georges Cay , în anul 1798. Autoguvernarea deplină a fost acordată în ianuarie 1964, iar în anul 1973 țara și-a schimbat numele în Belize.

Pentru iubitorii de mișcare în aer liber, Belize are nenumărate oportunități . Ea are mult mai multe în comun cu țările insulare caraibene, decât cu vecinele sale din America Centrală. Printre principalele atracții turistice se află Reciful Belize – cea mai lungă barieră de recif din emisfera vestică, ce acoperă 296 de kilometri, din Mexic până în Sapodilla Cayes. Totodată este principala atracție turistică a țării și sistem natural vital pentru industria de pescuit locală.

Citește și:  Nisipurile de aur - Bulgaria: Orașe de vizitat

Spre larg se află stațiunea Ambergris Caye sau Caye Caulker, unde turistul se poate caza, alegând o frumoasă cabană de pe plajă. Scufundările sunt unele dintre activitățile ce pot fi desfășurate în larg.

Caye Caulker
Caye Caulker

Un frumos centru de ceremonii și comerț ce ilustrează activitatea primului secol este Altun Ha. Aici a fost găsit capul zeului soare sculptat în jad, ce ulterior a devenit simbol național. Pentru cei care doresc să se plimbe cu barca, o pot face pe râul New River din Orange Walk până în Lamanai. Ruinele citadelei maya conțin un muzeu, rămpșițele unei biserici spaniole sin secolul al XVI – lea și o moară de zahăr din secolul al XIX – lea.

În templul de la Lubaantum, lângă San Antonio, districtul Toledo se poate găsi craniul sculptat în cristal, iar plimbările prin pădurea tropicală Chiquibul pot echivala cu fiecare minune a lumii. Imensul oraș din districtul Cayo adăpostește cea mai mare structură făcută de om, cu o înălțime de 43 de metri.

vapor Belize

În „Bazinul Cockscomb”, jaguarul aleargă prudent la auzul pașilor turiștilor. Cele 40 de mii de hectare de pădure tropicală au fost delimitate până în Munții Maya, în anul 1984, pentru a proteja speciile de jaguari.

Mâncărurile care se găsesc peste tot sunt preparatele din fasole roșie, orez simplu și puiOrezul cu fasolea reprezintă un fel de mâncare preparat cu condimente și lapte de cocos, pentru a da gustul specific local. Plantațiile de citrice sunt abundente, astfel că portocalele și grapfruit-ul roșu sunt nelipsite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.