Biserica abatiei din Melk, Austria, a fost, timp de secole, un punct important al unei manastiri cu o traditie indelungata, aceasta constructie impresionanta aflandu-se chiar deasupra albiei Dunarii. O capodopera de arhitectura baroc, biserica este vizitata, an de an, de mii de turisti, si nu intamplator, intrucat Melk a reprezentat, de-a lungul existentei sale, un centru al vietii spirituale.

Biserica abatiei din Melk1

In plus, de la infiintarea sa pana in zilele noastre, aceasta a fost una dintre cele mai cunoscute manastiri de pe intreg mapamondul. Abatia a luat fiinta in anul 1089, atunci cand margraful Austriei, Leopold al II-lea, a decis sa le daruiasca unul dintre castelele sale calugarilor benedictini. Mai tarziu, undeva prin secolul al XV-lea, in acest loc avea sa se formeze miscarea reformista din Melk, care a revitalizat viata monastica si a redefinit conceptii.

Inevitabil, avand in vedere ca lucrurile incepusera sa urmeze o directie noua, in prima parte a secolului al XVIII-lea, aici, avea sa se ridice o noua abatie, in stil baroc. Si, de fapt, intentiile erau cu totul altele, dorindu-se doar modernizarea bisericii deja existente. In cele din urma, s-a luat decizia construirii unei noi abatii, pe atunci, un proiect extrem de ambitios, desigur, in contextul existent.

Biserica abatiei din Melk11

Cel care a fost desemnat pentru proiectarea noii abatii a fost arhitectul Jakob Prandtauer. S-au cautat cei mai apreciati artisti ai vremii, interioarele, de pilda, fiind decorate de unii dintre cei mai buni artisti de la acele vremuri, printre care Johann Michael Rottmayr, cel care a creat frescele si picturile din altar. Un alt artist care a contribuit, de asemenea, a fost Antonio Beduzzi, cel care a proiectat interiorul. Mult mai cunoscut, insa, este Lorenzo Mattielli, artistul care a dat forma sculpturilor.

Citește și:  Albany Natural Science Museum: Obiective turistice Africa de Sud - Grahamstown

In fine, lucrarile de constructie au fost demarate in anul 1702 si au fost finalizate in 1736. Biserica abatiei din Melk adaposteste, pe langa fresce si picturi superbe, si scheletul Sfantului Colman, ce se afla intr-un sarcofag din altarul stang. Sfantul Colman a fost un irlandez care a trait undeva prin secolul al XI si care a fost martirizat langa Viena, in drum spre Ierusalim. Dar ceea ce impresioneaza la prima vedere este, fara doar si poate, pictura murala ce sta chiar deasupra altarului principal.

Biserica abatiei din Melk111

Aceasta da viata martiriului apostolilor Petru si Pavel. O alta pictura murala care atrage atentia vizitatorilor este cea de pe tavanul navei, care il infatiseaza pe Sfantul Benedict. Mai mult decat atat, intre zidurile bisericii abatiei din Melk se mai afla si o biblioteca impresionanta, ce include o colectie de circa 100.000 de volume, unele dintre acestea datand chiar din secolul al XII-lea.

La fel de cunoscuta este si scoala privata a manastirii, de altminteri, functionala chiar si in zilele noastre, infiintata in secolul al XII-lea si la care sunt inscrisi astazi aproape 900 de elevi, atat fete, cat si baieti. Ba chiar, datorita statutului sau academic, biserica abatiei din Melk a reusit sa reziste chiar si in timpul domniei imparatului Jospeh al II-lea, perioada in care mai multe abatii au fost demolate, intre anii 1780 si 1790. In plus, abatia a reusit sa supravietuiasca si in fata amenintarilor din timpul Razboaiele Napoleoniene. O alta incercare dificila a fost cea din perioada nazista, cand Anschluss a preluat controlul Austriei in anul 1938; atunci, scoala si o mare parte a abatiei au fost confiscate de catre stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.