In Norvegia exista 28 de biserici construite exclusiv din lemn pe o fundatie din piatra. Dintre acestea, Biserica de lemn din Borgund, sau Borgund stavkyrkje cum ii spun norvegienii, este cea mai cunoscuta si cel mai bine conservata.

Borgund1

Construita intre anii 1180 si 1250, Biserica de lemn din Borgund a fost lacasul de cult al comunitatii din acea zona pana in anul 1868 cand s-a construit o noua biserica. Biserica veche a fost cumparata in anul 1877 de asociatia culturala norvegiana Fortidsminneforeningen si a devenit un obiectiv turistic.

Biserica de lemn din Borgund a fost construita de unii dintre cei mai priceputi mestesugari care, impeuna cu localnicii, au ansamblat aproximativ 2000 de elemente prelucrate doar din lemn. Biserica este alcatuita din patru turnuri inegale, unite intre ele, de la cel mai mic la cel mai mare. Peretii interiori sunt sculptati predominant cu insemnul crucii in forma de X, facand trimitere la Crucea Sfantului Apostol Andrei.

Borgund, zona in care este situata aceasta biserica, este un sat care apartine de districtul Sogn din Norvegia. Este o locatie greu accesibila datorita drumurilor inguste. Totusi, calatoria spre acest loc ofera peisaje minunate, in apropierea satului Borgund aflandu-se zona montana Filefjell si trei lacuri, Eldrevatnet, Juklevatnet si Oljusjoen.

Citește și:  All England Lawn Tennis and Croquet Club: Obiective turistice Anglia - Londra

Borgund11

Povestea acestei biserici este interesanta datorita faptului ca a rezistat mai mult de 800 de ani intr-o astfel de zona cu un climat predominant ploios, lemnul pastrandu-se intr-o stare buna. Spre deosebire de alte biserici din lemn, aceasta nu a ars niciodata.

Din cauza zonei greu accesibile si a climei nu tot timpul favorabile, Biserica de lemn din Borgund poate fi vizitata doar incepand cu luna mai si pana la sfarsitul lunii septembrie. In aceasta perioada biserica este deschisa zilnic intre orele 10-17 si 8-20 in cazul lunilor iunie si august. Pretul unui bilet variaza de la 60 pana la 80 de coroane norvegiene (aproximativ 10 euro) in functie de varsta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.