In centrul deloc tihnit al orasului Honolulu din Hawaii, si mai cu seama pe insula Oahu, se afla poate cea mai cunoscuta biserica de aici, si anume Kawaiahao. Tot aici, in centrul orasului, se mai afla si alte cladiri cu o importanta istorica deosebita pentru insula. Si sa ne facem o idee cu privire la grandoarea Bisericii Kawaiahao, trebuie sa mentionam ca acest lacas sfant este numit Westminster Abbey din Hawaii. Construita in anul 1820, respectiv in perioada in care primii misionari crestini au venit aici, pe insula, biserica din Honolulu este mandria orasului.

Biserica Kawaiahao1

La inceput, misionarii au ridicat, sub atentia pastorului Hiram Bingham, patru astfel de lacasuri sfinte, insa mult mai mici, construite din „pili”, o planta asemanatoare cu trestia, ce este intalnita pe insulele Hawaii. Cele patru bisericute au fost construite exact pe locul unde Kawaiahao se afla in prezent, de altminteri, aici fiind si locul unde Hiram Bingham a tinut prima predica. Numai ca Noua Religie, si anume crestinismul, avea sa treaca printr-o perioada de schimbari majore.

Astfel, in anul 1824, regina Ka’ahumanu, de altfel, cea care i-a controlat in mod absolut pe regii Kamehameha al II-lea si Kamehameha al III-lea, avea sa faca un anunt cel putin surprinzator, dat fiind contextual religios al acelor vremuri, si anume ca a trecut la protestantism. Inevitabil, cele patru bisericute ridicate de misionarii crestini erau puse in pericol, la fel ca si crestinismul in sine, pe aceasta insula. Drept urmare, regina a dat ordin de indata sa se ridice biserica Kawaiahao, lucrarile de constructie incepand in anul 1835. Insa ceea ce este de-a dreptul interesant este faptul ca cel care a proiectat lacasul sfant din Honolulu a fost Bingham, acelasi preot care tinea predici crestine.

Citește și:  Orasul Mary: Obiective turistice Turkmenistan - Mary

Biserica a fost construita din 14.000 de pietre de coral roz pal, procurate exact din recifele coraliere, dar si din lemn ce venea de la copacii taiati din aceasta regiune. Edificiul avea sa devina, in cele din urma, unul dintre cele maiimportante locuri din Honolulu, aici, in biserica Kawaiahao, ce putea adaposti aproximativ 4.500 de oameni, si construita in stil New England, venind in vizita demnitari importanti. Ba, mai mult decat atat, a devenit locul de rugaciune al familiei regale, biserica bucurandu-se de acest statut pana la ridicarea bisericii Sf. Andrei, cativa ani mai tarziu.

Biserica Kawaiahao11

De mentionat, totodata, este faptul ca Biserica Kawaiahao din Honolulu a devenit cunoscuta si celebrei fraze pe care regele Kamehameha al III-lea a rostit-o aici: „Viata pe pamant este dusa mai departe de cinste si dreptate”. Aceasta fraza, plina de intelepciune, avea sa devina motto-ul official al Hawaii-ului. Prin urmare, daca doriti sa vizitati aceasta biserica, unde regele Kamehameha al IV-lea a fost incoronat si unde acesta s-a casatorit ci regina Emma, in anul 1843, nu uitati ca este una dintre cele mai frumoase si deopotriva edificii din acest oras, de altminteri, la fel de minunat precum cladirile pe care le adaposteste cu atata mandrie. In prezent, limba folosita pentru a predica in biserica este aceeasi cu acum mai bine de un secol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.