Mision Jesuitica de San Jose, aflata in orasul San Jose de Chiquitos din Bolivia, este una dintre multele biserici construite aici pentru a raspandi crestinismul, Noua Religie ce urma sa fie imbratisata de numeroase popoare. Istoria acestui lacas sfant incepe din momentul in care iezuitii au ocupat regiunea Chiquitos undeva prin anii 1690, vremuri care au culminat cu construirea de biserici in misiunile lor.

Biserica Mision Jesuitica de San Jose1

Misiunea Iezuita a Sf. Iosif a fost, de altminteri, cea de-a treia biserica ridicata de iezuiti in Chiquitos si, totodata, una dintre cele sase care au reusit sa supravietuiasca pana in zilele noastre. Initial, dupa cum bine stim, iezuitii construiau bisericile, iar apoi, in jurul acestora, formau asezari, comunitati intregi, unele dintre rezistand chiar pana astazi. Populatia era formata cu precadere din indigeni care imbratisasera crestinismul.

Ceea ce este de-a dreptul interesant este ca faptul ca iezuitii au fondat aceste asezari in baza unei filosofii specifice secolului al XVI-lea, ce facea referire la felul in care ar trebui sa arate un oras ideal. Cu alte cuvinte, misionarii iezuiti, care urmareau convertirea populatiilor locale la crestinism, au constituit asezari orasenesti care aveau, in primul rand, biserici, ca mai apoi sa fie ridicate si casele de locuit, scolile, atelierele sau fermele.

Biserica Mision Jesuitica de San Jose11

In sfarsit, in urma lor au ramas cateva creatii monumentale, iar una dintre acestea este Mision Jesuitica de San Jose, o biserica destul de mare pentru o asezare atat de mica. Acest lacas sfant se afla pe partea unei mari piete pavate cu piatra si dainuie peste orasul San Jose. Intr-o oarecare masura, impresionanta constructie si pozitia sa arata intocmai intentiile iezuitilor de a controla aceasta regiune in mare parte locuita de populatia indigena.

Citește și:  Parcul National Yellowstone: Obiective turistice SUA - Wyoming

Realitatea era cu totul alta insa – iezuitii erau supusi multor presiuni, ei fiind inconjurati de triburi pregatite sa intervina oricand printr-o lupta cu arme indreptata impotriva misionarilor. Biserica Mision Jesuitica de San Jose din Bolivia a fost construita din piatra, ceea ce nu se obisnuia la acele vremuri, multe dintre bisericile ridicate de iezuiti fiind facute din chirpici si lemn. Odata ce vom pasi in interior, vom observa ca planul in baza caruia a fost realizat este aproape identic cu planurile bisericii crestini, Mision Jesuitica de San Jose avand patru zone diferite, ce sunt separate de trei coridoare. Nu lipsesc nici decoratiunile care au fost realizate de artisti locali, precum si de iezuiti.

Biserica Mision Jesuitica de San Jose111

Coloane inalte, sculptate superbe dintr-un singur trunchi de copac par sa apere interiorul bisericii, precum niste strajeri de nadejde. Dupa nici un secol de la venirea lor aici, iezuitii aveau sa fie alungati, cerandu-le sa paraseasca America Latina, ce cazusera in mainile spaniolilor. Iezuitii s-au intors astfel in Spania, iar multe dintre edificiile construite de acesti misionari au fost distruse. In schimb, biserica Mision Jesuitica de San Jose a reusit sa ramana in picioare, astazi fiind folosita de o comunitate de catolici de aici. In plus, in secolul al XX-lea, toate lacasurile sfinte care au supravietuit au fost restaurate, iar in prezent acestea sunt o parte extrem de importanta a Festivalului de muzica baroca, ce are loc aici in fiecare an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.