Biserica Sfanta Fecioara a Ingerilor, aflata in orasul Cartago din Costa Rica, este cel mai important lacas sfant, fiind inchinat patroanei statului din America Centrala. Cartago, un oras situat in valea raului Raventazon si candva capitala statului Costa Rica, este in prezent o asezare prospera, limitata la nord de vulcanii Irazu si Turrialba si la sud de muntii Cerro de la Muerte si Chirripo.

Biserica Sfanta Fecioara a Ingerilor1

Aici, se afla doua lacasuri sfinte extrem de importante din punct de vedere istoric, si anume ruinele primei biserici care a fost ridicata pe pamantul statului Costa Rica si, in imediata apropiere a acestei structuri, impresionanta cladire a bisericii Sfintei Fecioare a Ingerilor. Acest lacas sfant din urma ne-ar putea duce cu gandul la un lacas sfant bizantin, datorita atat fatadei cu elemente bizantine, cat si interiorului, cu decoratiuni asemenea.

Si marile vitralii, de pilda, colorate si realizate in spiritul celor din bisericile bizantine, sunt iarasi elemente specifice acestui fel de arhitectura religioasa. La fel de frumoase sunt si coloanele din lemn sculptat sau podeaua din gresie, peste care vitraliile arunca un joc fascinant de lumini si umbre. Toate acestea garanteaza efectul opulent al unui lacas sfant bizantin.

Biserica Sfanta Fecioara a Ingerilor11

In sfarsit, biserica Sfanta Fecioara a Ingerilor a fost distrusa aproape in intregime de un cutremur devastator in anul 1926, ca mai apoi, in anul 1929, sa fie demarate lucrarile de reconstructie, capatand astfel forma de azi. Iar ceea ce face aceasta biserica un obiectiv interesant nu este neaparat stilul sau arhitectonic sau opulenta, ci mai degraba povestea din spatele sau, istoria – reala sau nu.

Citește și:  Districtul Kyrenia: Obiective turistice Cipru - Kyrenia

Se spune ca, in anul 1635, o femei foarte saraca, care se numea Juana Pereira, a gasit o piatra pe care aparea chipul Fecioarei Maria cu pielea intunecata – La Negrita sau „mica negresa”, asa cum au numit-o pe atunci localnicii. Juana a descoperit aceasta piatra pe cand mergea sa cauta lemne pentru foc, a si luat-o acasa, insa a disparut. Dupa putina vreme, o alta persoana avea sa gaseasca misterioasa piatra, in acelasi loc in care si Juana o gasise, langa poteca. Aceasta intamplare s-a repetat de cinci ori, incetand abia dupa ce localnicii au realizat sa Fecioara Maria dorea sa se ridice un lacas sfant in acel loc. In cele din urma, acest lacas sfant a fost ridicat aici si, in scurt timp de la cladirea sa, biserica a devenit un loc de pelerinaj, indeosebi pentru cei saraci si fara nicio speranta.

Biserica Sfanta Fecioara a Ingerilor111

In plus, potrivit legendei, acesta este si momentul in care acolo a inceput sa curga un parau. Se spune ca apele acestui parau au puteri tamaduitoare, mii de pelerini venind aici pentru a se ruga la Fecioara Maria. Insa biserica Sfanta Fecioara a Ingerilor a fost cladita mult mai tarziu, si anume in anul 1939, iar in anul 1939, papa Pius al XI-lea a decis sa ridice lacasul sfant la rang de bazilica — de fapt, era considerat un sanctuar. Chiar si in zilele noastre, acest lacas sfant este cea mai importanta biserica din Costa Rica si, totodata, locul unde mii de pelerini vin anual. Aici, se celebreaza aparitia La Negrita, sfanta patroana a statului Costa Rica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.