Ținutul muntos aflat în centrul fostei Iugoslavii se întinde pe o suprafață de 50.000 de kilometri pătrați, ținut muntos bogat în minereuri, mai ales cărbune, minereu de fier și mangan. Țările vecine – Croația și Muntenegru delimitează Bosnia ce are ieșire la Marea Adriatică.

Denumirea „Bosnia” vine de la așezarea geografică a regiunii prin care trece râul Bosna. „Herțegovina” a fost în trecut un ducat austriac – „Herzog” însemnând „duce” în limba germană. Teritoriile au fost unite administrativ după ce Bosnia a fost ocupată de Imperiul Otoman în 1463, iar Herțegovina 20 de ani mai târziu.

peisaj Bosnia

În ceea ce privește destinațiile turistice din această țară, ele sunt numeroase, fiecare dintre ele supunându-se celor două influențe puternice: musulmană și europeană.

Munții Jahorina oferă posibilitatea turistului să practice schiatul. Stațiunea Jahorina este cea mai atrăgătoare destinație. Cel mai înalt vârf al muntelui, Ogorjelica, se înalță la 1,916m peste nivelul mării. În timpul verii este acoperit de iarbă, iar iarna de un strat de zăpadă de până la 3 metri. Turiștii pot folosi cei 25 de kilometri de pârtii pentru schi alpin. Patru linii de telescaun și patru de teleschi au o capacitate combinată de 7.500 de schiori pe oră. De asemenea, aici există o școală de schi și servicii legate de schi, precum si zone potrivite pentru schi cross-country, sanius, schi nocturn sau plimbari.

Hotelurile din Jahorina au o capacitate totala de 1 200 de paturi, 1 400 fiind disponibile la particulari. Locurile de parcare sunt în mare majoritate gratuite.

Agențiile de turism din zonă oferă vacanțe la Jahorina, majoritatea turiștilor venind din Serbia-Muntenegru, Slovenia si Croația. Însa, în fiecare sezon vin din ce în ce mai multi turiști din alte parti ale Europei. Și mai aproape de Sarajevo se afla munții Bjelasnica și Igman, unde a avut loc Olimpiada, cu vârfuri de 2 066 metri, respectiv 1.504 metri. Ambii ofera pârtii alpine și de schi nordic, de clasă mondială.

Citește și:  Bruxelles, între afaceri și ciocolată
orasul Sarajevo
orasul Sarajevo

Principalele obiective turistice sunt capitala, Sarajevo cu moumente istorice și de artă, o serie de orașe, de asemenea, bogate cultural și încărcate istoric, printre care Mostar,  situat pe raul Neretva, denumirea lui fiind dată după vechiul pod cu turnuri Stari Most, turn care a fost distrus de Consiliul Croat al Apărării și reconstruit în anul 1995. Excelează în domeniile de artă, bucătărie, muzică, teatru, muzee și literatură. „Dani Matice Hrvatske” este unul din evenimentele culturale semnificative și este de obicei sponsorizat de guvernul croat și Guvernul Federatiei Bosnia și Hertegovina. Mostar gazduiește vara un alt eveniment sub umbrela căruia se află „Serile de Poezie Santic”, „Mostar Festivalul de Vară” și „Festivalul de ansambluri Bosnia și Hertegovina”.

Banja Luka este un alt oraș ce merită vizitat. Este poziționat în nord-vestul Bosniei și Herțegovinei, pe malul râului Vrbas și renumit datorită numeroaselor spații verzi – parcuri, grădini și arbori stradali. În același timp este o importantă stațiune balneoclimaterică, iar în apropierea sa este amplasată o alta, Gornji Seher.

Travnik, capitala Bosniei între anii 1686 și 1850 merită vizitată datortiă vestigiilor romane și a fortăreței turcești care, în anul 1903 a supraviețuit unui incendiu, apărând populația de invadatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.