In secolul trecut, avea sa se contruiasca, in Londra, o retea subterana de birouri pentru cabinetul de razboi si pentru angajatii acestuia, aceasta aflandu-se chiar sub Whitehall si principalele cladiri guvernamentale. De fapt, aici exista cateva tuneluri secrete si camere subterane, puse in functiune undeva spre sfarsitul anilor 1930, cand Anglia era ingrijorata de amenintarea numita Germania si, desigur, de eventualele consecinte ale bombardaamentelor.

Cabinetul de razboi din Londra1

Astfel, s-a creat acest complex, chiar aproape de intersectia Horse Guards Roads cu Great George Street, sub cladirea unde functiona atunci Trezoreria. Enorma retea de birouri, adaposturi subterane si tuneluri secrete nu a fost construita in acei ani, ci nu a fost decat o adaptare a structurilor subterane deja existente.

Cu peste 200 de incaperi, cabinetul de razboi, cum este cunoscut, a fost acoperit cu un tavan urias din beton armat, cu o grosime de 5 metri. In acest loc, si-au petrecut mare parte din timp membrii guvernului si Winston Churchill, in timpul razboiului, acestia petrecandu-si chiar si noptile in cabinetul de razboi din Londra.

Cabinetul de razboi din Londra11

Mai precis, din luna august a anului 1939 pana la capitularea Japoniei, din anul 1945, in aceste conditii mai degraba spartane, decat guvernamentale, majoritatea sarcinilor cabinetului de razboi au fost duse la bun sfarsit chiar in aceste incaperi. Numarul celor au lucrat aici pe timp de razboi este impresionant – membrii guvernului, Winston Churchill, sefii de Stat Major ai armatei si circa cinci sute de functionari si secretare isi petreceau mare parte din timp in acest complex subteran.

Iar dupa ce al Doilea Razboi Mondial s-a incheiat in anul 1945, complexul a fost complet abandonat, ca mult mai tarziu, si anume in anul 1980 sa fie partial deschis publicului larg. Pe atunci, cei care au vizitat acest cabinet de razboi din Londra s-au aratat impresionati, in primul rand, de atmosfera apasatoare de razboi care supravietuise mai bine de 30 de ani, precum si de efectele sonore din complex ce imitau sunetele sirenelor ce anuntau, pe timp de razboi, raidurile aeriene, dar si incheierea lor. Important de mentionat este faptul ca este vorba despre o intreaga retea de incaperi, si nu doar de un cabinet de razboi, asa cum a ajuns sa fie cunoscut acest loc; exista, ce-i drept, in acest complex subteran si camera cabinetului de razboi ce poate fi vizitata.

Citește și:  Parcul National Kakadu: Obiective turistice Australia - Jabiru

Cabinetul de razboi din Londra111

Pe langa aceasta, vizitatorii mai pot vedea si canera hartilor, un fel de centru al informatiilor referitoare la operatiuni, biroul si dormitorul lui Churchill (este cunoscut faptul ca din biroul sau acesta a facut declaratii la radio in timpul razboiului) si camera cu telefonul transatlantic, de unde se facea legatura directa cu presedintele Roosevelt, in Washington, la Casa Alba. Si mai joc cu un etaj, se pot vizita cantina, un poligon de tir, un spital si locuri special amenajate pentru dormit.

Aceste incaperi pentru dormit au tavanul atat de jos, incat este imposibil sa stam in picioare. De mentionat, de asemenea, este faptul ca tunelurile uneau camerele de sediile guvernamentale, aici existand si alte tuneluri dispuse lateral ce ducea spre afara. Este stiut faptul ca, desi a ramas la stadiul de zvon, respectiv presupunere, ca se sapase un tunel pentru a scoate in siguranta familia regala de la Palatul Buckingam, ca mai apoi, sa o evacueze din Londra, in cazul in care germanii ar fi asediat capitala Angliei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.