Orasul Londra este cunoscut drept unul dintre cele mai importante orase din intreaga lume, uimindu-si de fiecare data vizitatorii prin multitudinea de obiective turistice impresionante. Unul dintre obiectivele Londrei este Casa Apsley, care se afla momentan sub egida “Comisiei Monumentelor Istorice din Anglia”, fiind transformata intr-un veritabil muzeu.

Se spune ca adresa la care sa gaseste aceasta “casa” a reprezentat candva cea mai importanta si cunoscuta locatie. De ce? Pentru ca era “resedinta numarul 1 a Londrei”, avand in vedere faptul ca aici locuia Arthur Wellesley, primul Duce de Wellington. Casa Apsley este una dintre cele mai importante cladiri de pe teritoriul Angliei, atat din punctul de vedere al importantei istorice, cat si din punctul de vedere al stilului arhitectural.

Istoria Casei Apsley

Casa Apsley1

Daca in prezent Casa Apsley reprezinta un muzeu in adevaratul sens al cuvantului, gazduind o impresionanta expozitie artistica, istoria acestei cladiri este una cat se poate de interesanta si captivanta.

Initial pentru construirea casei a fost folosita caramida rosie, iar cel care s-a ocupat de aceasta a fost cunoscutul architect scotian Robert Adam. Casa a fost construita intre anii 1771-1778 special pentru Lordul Apsley, pe numele sau adevarat Henry Bathrust, acesta fiind cel care da si numele casei. Chiar daca aceasta impresionanta casa a fost cumparata in anul 1807 de catre Richard Wellesley, foarte multe dintre aranajamentele si decoratiunile interioare care au apartinut lui Apsley au rezistat trecerii anilor. In anul 1817, din cauza unor serioase probleme financiare, Richard Wellesley a fost nevoit sa ii vanda casa fratelui sau Sir Arthur Wellesley. Cel din urma era foarte interesat de achizitionarea unei locuinte in Londra, pentru a-si putea urma nou inceputa cariera politica.

Casa Apsley11

Intre anii 1818-1819, Ducele de Wellington l-a angajat pe arhitectul englez Benjamin Dean Wyatt pentru a renova casa; acesta a mai adaugat inca doua arcade pe langa celelalte cinci deja existente, a realizat “The Waterloo Gallery” pentru a aranja toate picturile impresionante din colectia Ducelui si a acoperit naturaletea caramizilor rosii cu o vopsea de culoare aurie. Mai mult decat atat, artistul a adaugat cateva influente persoanle si originale renovarilor sale, cum ar fi influenta stilului francez care poate fi observata in galeria Waterloo, dar si in faptul ca scarile au o baza metalica.

Waterloo Gallery a fost numita in acest fel dupa lupta castigata de importantul om politic la Waterloo, asupra regelui Napoleon, pe data de 18 iunie 1815.

Foarte putine lucruri din timpul Ducelui de Fier s-au schimbat in interiorul faimoasei Casei Apsley.

Citește și:  Arhipelagul Bonaparte: Obiective turistice Australia - Bonaparte

Casa Apsley111

Turistii care calca anual pragul Casei Apsley se declara impresionati de expozitiile minunate care sunt gazduite de acest muzeu. Pe langa faptul ca vizitatorii pot admira colectiile de arta personale care au apartinut primului Duce de Wellington, acestia pot admira si obiecte care au apartinut acestuia.

In ceea ce priveste colectiile impresionante de pictura ale Ducelui, turistii pot admira minunate opere de arta care apartin unor mari pictori precum Goya, Rubens, Van Dyck, Caravaggio, Correggio, Brueghel, Steen, de Hoock si Wilkie. Toate aceste minunate tablouri ii erau oferite marelui om politic pentru reusitele pe plan militar, in special dupa ce l-a infrant pe Napoleon in Batalia de la Waterloo. Regii si imparatii din intreaga Europa incercau sa il rasplateasca asa cum se cuvine pe marele Duce. Mai mult decat atat, colectia sa este intregita in anul 1813 atunci cand pune stapanire pe Colectia Roiala Spaniola care cuprinde si fascinantul tabloul al pictorului Velazquez, “Vanzatorul de apa din Sevilia”.

O alta atractie impresionanta pe care Casa Apsley o gazduieste este statuia care il infatiseaza pe Napoleon nud, statuie realizata de sculptorul Antonio Canova.

Casa Apsley1111

Dupa victoria de la Waterloo, Ducele de Wellington organiza in fiecare an adevarate petreceri pentru a sarbatori infrangerea lui Napoleon, petreceri la care erau invitati numerosi oameni politici ai timpurilor respective. Pentru a pastra vie traditia urmata de “The Iron Duke”, in fiecare an pe data de 18 iunie se organizeaza un festival la Casa Apsley in cinstea marelui Duce, dar si pentru a comemora victoria de la Waterloo.

Pe langa numeroasele si pretioasele obiecte de arta pe care acest minunat muzeu le adaposteste, o mare parte din colectia de ceramica a Ducelui de Wellington se gaseste in camerele special amenajate care poarta numele “Plate” respectiv “China Room”. Servicii de masa din cristal, pahare, candelabre deosebite stau la dispozitia vizitatorilor.

Casa Apsley povesteste in acest fel vizitatorilor sai modul in care Ducele de Wellington a devenit una dintre cele mai ilustre imagini ale politicii Angliei.

Ducele a trait in aceasta casa pana la moarte, la subsolul Casei Apsley fiind amenajata o incapere pe tema mortii sale. O parte din costumele si uniformele sale sunt expuse in aceasta camera.

Casa Apsley este deschisa tot timpul anului si pe langa faptul ca sta la dispozitia tuturor turistilor, foarte multi dintre acestia aleg muzeul Apsley cu scopuri strict educative, incercand sa invete o parte importanta din istoria Angliei intr-un mod cat se poate de inedit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.