Ar fi o mare pierdere pentru cei care merg in Londra sa nu viziteze casa celebrului scriitor Charles Dickens. Casa lui Charles Dickens din Londra, Anglia, care a fost transformata intr-un muzeu ce se afla la dispozitia turistilor, nu reprezinta casa in care autorul englez s-a nascut si a copilarit, ci reprezinta locuinta sa dintre anii 1837-1839.

Inainte de prezentarea muzeului este necesara o scurta incursiune in viata si opera literara a faimosului scriitor englez.

Cine a fost Charles Dickens

Charles Dickens este considerat unul dintre cei mai importanti autori ai epocii victoriene. Marele romancier englez se naste pe data de 7 februarie 1812. Romanele si personajele sale raman simboluri de referinta pentru intreaga literatura universala. Cine a citit operele scriitorului englez poate observa cu usurinta ca acestea transpun in plan literar o perioada deosebit de importanta pentru istoria Angliei si anume epoca victoriana. Mai mult decat atat, intreaga sa opera se caracterizeaza printr-un realism debordant, criticism la adresa societatii, ironie si umor.

Foarte multe dintre aspectele care i-au marcat copilaria se regasesc in operele sale. Charles Dickens se naste in Portsmouth. Inca de la o varsta frageda Dickens si-a dorit sa devina un adevarat gentleman, iar alter-ego-ul sau in plan literar este David Copperfield, personajul din romanul cu acelasi nume, care incearca sa razbata intr-o lume meschina. Un alt aspect al vietii personale care ii influenteaza opera este faptul ca familia lui s-a aflat intotdeauna intr-un impas financiar. Chiar daca problemele din familie i-au umbrit intotdeauna existenta, Charles Dickens s-a dovedit a fi un invingator, muncind din greu pentru a-si indeplini visele.

Holborn
Holborn

Pe data de 2 aprilie 1836 Charles Dickens se casatoreste cu Catherine Thomson Hogarth, iar dupa o scurta “luna de miere” cei doi se vor muta in Holborn in casa care va deveni “Casa Memoriala Charles Dickens”. Primii ani ai casatoriei celor doi au fost foarte frumosi, Dickens fiind indragostit pana peste cap de sotia sa, revenindu-si total dupa deceptia suferita cand relatia anterioara cu Maria Beadnell s-a incheiat.

Proabil va intrebati de ce a fost aleasa tocmai aceasta casa drept casa memorial a autorului. Casa de la numarul 48 de pe strada Doughty este singura dintre locuintele lui Charles Dickens care nu a fost demolata, celelalte fiind distruse. Foarte multi turisti aleg sa viziteze anual Londra si nu ezita sa viziteze si “Casa memoriala Charles Dickens” pentru a petrece cateva clipe in tipicul stil victorian si pentru a lua contact cu unele dintre obiectele autorului.

Se presupune ca aceasta ar fi prima casa in adevaratul sens al cuvantului a lui Charles Dickens, avand in vedere faptul ca a trait fericit alaturi de familia sa. Initial Dickens si proaspata sa sotie Catherine au locuit intr-o camera in cadrul Furnival’s Inn. Insa treptat statutul social si situatia financiara a tanarului scriitor s-au imbunatatit considerabil, permitandu-si noua casa de pe Doughty Street, pentru care platea suma de 80 de lire pe an. Dickens si sotia sa nu au locuit singuri aici ci impreuna cu unul dintre fratii lui Dickens, Fred si sora lui Catherine, Mary, care moare in aceasta casa chiar inainte de nasterea primului copil al lui Charles Dickens. Nu era deloc un lucru neobisnuit ca un cuplu sa locuiasca cu rudele in perioada victoriana. Intre Charles Dickens si cumnata sa Mary se naste o legatura deosebita de prietenie, acesta fiind foarte afectat de moartea ei, fapt pentru care ea a devenit un personaj important in multe dintre viitoarele sale opera literare.

Citește și:  Daibutsuden: Obiective turistice Japonia - Nara

Cat timp a locuit in aceasta casa. Charles Dickens si-a scris unul dintre romanele de referinta, Oliver Twist. In anul 1939 Charles Dickens paraseste aceasta locuinta impreuna cu familia sa, pentru a se muta intr-o casa mult mai luxoasa.

Charles Dickens Museum
Charles Dickens Museum

Muzeul lui Charles Dickens este construit in stilul georgian, avand patru etaje. Fosta locuinta a scriitorului englez gazduieste cea mai impresionanta expozitie de picturi, carti unicat, manuscrise, documente importante, mobila si alte obiecte care au apartinut lui Dickens care au o valoare inestimabila. Unul dintre cele mai de pret exponate pe care turistii care calca pragul casei lui Charles Dickens le pot admira este potretul scriitorului realizat de catre artistul Victorian Robert William Buss, portret care este cunoscut sub numele de Dicken’s Dream. Portretul nu este insa terminat, acesta infatisandu-l pe autor inconjurat de multe dintre personajele pe care acesta le-a creat.

Dupa cum am spus si anterior, acesti doi ani in care Charles Dickens a locuit in casa de pe Doughty Street au fost foarte productivi din punct de vedere artistic. In tot acest timp, Dickens si-a terminat primul roman, The Pickwick Papers, in anul 1836, a scris romanele Oliver Twist in anul 1838 si Nicholas Nickleby intre anii 1838-1839 si a inceput sa scrie romanul istoric Barnaby Rudge.

Chiar daca faimoasa cladire ar fi trebuit sa fie demolata in anul 1923, aceasta a fost salvata de catre asociatia “Dickens Fellowship”, formata din membrii care impartasesc aceeasi pasiune literara pentru marele scriitor englez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.