Casa lui Goethe, situata in Weimar, Germania, este locul unde celebrul savant a locuit pentru o perioada buna de timp, chiar daca a stat in mai multe alte case in acest oras; cladirea functioneaza in prezent ca muzeu. Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) avea sa fie invitat in orasul Weimar in anul 1782, de catre liberalul duce Carl August, savantul instalandu-se intr-o aripa a casei unui fost begustor, ce se afla in piateta Frauenplan. Mai tarziu, si anume in anul 1794, ducele i-a pus la dispozitie intreaga cladire.
Astfel, Goethe a capatat un spatiu mult mai mare pentru biblioteca, arhive, si studiile sale stintifice, acesta fiind, in fond, si unul dintre motivele pentru care liberalul duce Carl August i-a pus lui Goethe toata casa la dispozitie. Ridicata in stil baroc, in anul 1709, ca majoritatea cladirilor construite in acea perioada, casa includea cateva saloane la intrare, unde Goethe discuta pe varii subiecte cu numerosii oaspeti, dornici sa poarte o conversatie cu marele savant Goethe.
Astazi, turistii interesati sa viziteze Casa lui Goethe pot admira, in partea din spate a casei, camerele sale de lucru, biblioteca si dormitoarele. Mai mult decat atat, vizitatorii trebuie sa stie ca aceasta mai dispunea si de o gradina intinsa, cu un mic pavilion folosit de putine ori insa de catre chiriasi. Odata ce a ajuns in orasul german Weimar, Goethe avea sa isi petreaca restul vietii aici, construindu-si, in acelasi timp, o cariera de succes.
In acest oras, Goethe a indeplinit o serie de misiuni pentru curtea regala, fiind, intre altele, membru al consiliului responsabil cu drumurile si serviciile, si administrator al finantelor curtii. In anul 1789, Christiane Vulpius s-a mutat cu el si, in pofida imensului scandalului provocat, a trait deschis alaturi de Goethe, pana la casatoria lor din anul 1806.
Viata personala a celebrului savant a constituit, pentru multi, un subiect de controversa, mai ales ca Goethe avea sa lege, in anul 1776, o relatie stransa cu o femeie maritata, mult mai batrana ca el, si anume Charlotte von Stein. Abia apoi s-a casatorit cu Christiane Vulpius. In sfarsit, dupa moartea ultimului stranepot a lui Goethe, in anul 1885, casa a fost preluata de catre stat ca parte a unui mare muzeu Goethe. A fost readusa la infatisarea de pe vremea lui, si aici este expusa masa de lucru a lui Goethe.
Saloanele de primire sunt decorate cu tablouri clasice, in constrast cu atmosfera mai domestica din camerele sale de lucru. In apropiere, se afla hanul La Lebada Alba, unde Goethe discuta cu vizitatorii, si recenta restaurata biblioteca Ducesa Ana Amalia, condusa la un moment dat, de Goethe si care contine aproape 10000 de carti si 2000 de manuscrise medievale. Casa lui Goethe este cu atat mai valoroasa pentru cei care il admira, cu cat cladirea propriu-zisa reflecta viziunea savantului si artistului german asupra conceptului de arta, respectiv de arhitectura clasica.