Casa lui Handel, astazi muzeu, a fost locuinta marelui compozitor de origine germana, unul dintre favoritii regelui din Casa de Hanovra, George al II-lea, precum si omul despre care J.S. Bach a spus ca este singurul pe care doreste sa il vada inainte sa moara. Aceasta cladire se afla intr-o zona foarte buna din Londra, mai cu seama pe Brook Street, in Grosvenor Square. Majoritatea cladirilor de aici au fost ridicate in anii 1720, fiind descrise, la acele vremuri, drept luxoase si locuite in mare parte de oameni de calitate. Primul chirias al casei de la nr. 25 a fost George Frideric Handel, care s-a mutat aici in anul 1723, dupa ce implinise 30 de ani. Tot restul vietii sale si l-a petrecut in aceasta casa de pe Brook Street, in timp ce se bucura de o cariera remarcabila in tara care il primise.

Casa lui Handel1

Marele compozitor avea sa se stinga din viata in anul 1759. La inceput, artistul, care s-a nascut in orasul Halle din Germania, avea sa cante la curtea din Hanovra. Pentru prima oara la Londra a venit in anul 1710, cand a avut loc premiera operei sale Rinaldo. In plus, Handel nu s-a aratat deloc nemultumit de faptul ca, pe tronul Angliei, fusesera instalat, in anul 1714, printul elector de Hanovra. De fapt, compozitorul de origine germana nu era in conflict cu nicio persoana de la curte, poate si datorita faptului ca era respectat pentru creatiile sale muzicale. Mai tarziu, in anul 1735, Handel urma sa preia celebra sala de la Convent Garden, unde a avut sansa sa prezinte sase dintre operele sale, precum si multe oratorii.

Citește și:  Orasul Odense: Obiective turistice Danemarca - Odense

De-a lungul anilor in care a locuit in Londra, casa lui Handel s-a dovedit a fi cel mai potrivit loc pentru petrecerile date de compozitor ori pentru intalnirile dintre iubitorii de muzica. Aici veneau persoane atat din Convent Garden, cat si din societatea din Soho. In plus, Handel era onorat uneori si de vizita celor din palatul St. James, unde Handel era compozitor al Capelei Regale si maestru de muzica al familiei regale.

Casa lui Handel11

Multi londonezi veneau sa-l asculte cantand la orga bisericii St. George ce se afla in imediata apropiere a casei sale, mai cu seama in Hanover Square. In acesta cladire aveau sa ia fiinta multe dintre capodoperele sale, printre care si Israel in Egipt, Saul, Messiah, Samson sau Muzica apelor. Tot intre zidurile acestei cladiri de pe Brook Street, George Frideric Handel avea sa creeze si muzica ce urma sa acompanieze focurile de artificii regale. Ca toate personalitatile vremii, si trupul neinsufletit al lui Handel a fost inmormantat la Westminster Abbey.

In sfarsit, casa lui Handel a fost restaurata, iar, mai apoi, redeschisa ca muzeu. Lucrarile de constructie s-au finalizat la inceputul anilor 2000, in 2001, muzeul lui Handel fiind deschis. Iar ceea ce fascineaza multi dintre turistii care vin aici este faptul ca, langa casa lui Handel, in cladirea de la numarul 23, a locuit, in anul 1960, interpretul de muzica rock, legendarul Jimi Hendrix. Multi vizitatori sunt de parere ca aceasta nu este nicicum o coincidenta, ci un semn de luat in seama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.