Oscar Wilde (1854-1900), scriitor irlandez, a devenit, la vremea sa, unul dintre cei mai populari dramaturgi din Londra. Si pe langa operele propriu-zise pe care le-a lasat in urma, scriitorul a reusit sa influente vietile a sute de mii de oameni prin scriitura sa, dar mai ales prin geniul ce se afla in fiecare rand pe care Oscar Wilde l-a scris. Amintim, de pilda, de Portretul lui Dorin Gray, una dintre cele mai cunoscute opere ale scriitorului irlandez.
Insa dincolo de toate aceste amanunte, Wilde nu era scriitor doar in fata mesei de scris, nu promova un stil de viata doar prin intermediul scriiturii sale, ci absolut tot ce se transparea din randurile sale se regasea si in viata acestuia; de la excentricitatile pe care in mod evident si le permitea pana la obsesiile sale, Oscar Wilde a fost un om care nu s-a temut sa arate ceea ce este de fapt, sa satirizeze viata londoneza, pusa adesea sub semnul moravurilor usoare, chiar daca facea parte din aceasta; apoi, de apreciat, in opera lui Wilde este tocmai sarcasmul de geniu, asa cum nu mai fusese intalnit la niciun scriitor niciodata.
Si totusi, Oscar Wilde a pretins ca s-a nascut in Merrion Square, una dintre cele mai frumoase piete, construite in stil georgian din Dublin, desi locul sau de nastere a fost la nr. 21, pe Westland Road din apropiere, nici pe departe o adresa la fel de eleganta ca si prima. E drept ca Wilde se dorea un barbat dandy (la moda; dandysmul, o atitudine promovata de Wilde). De fapt, din biografia scriitorului stim ca fratele sau mai mare, Willie, s-a nascut in acelasi loc, in anul 1852, si Oscar l-a urmat doi ani mai tarziu. Mama sa, care si a dorit sa aiba o fata, l-a descris ca fiind “un copil mare, solid, care nu dorea nimic altceva decat sa se ingrase”. In anul 1855, parintii sai s-au mutat in Merrion Square nr. 1, cladire ridicata odata cu aparitia acestei piatete, in anul 1762.
Tatal lui Oscar, sir William Wilde, era un distins chirurg ORL si oftalmolog, iar mama lui, Jane Wilde, careia ii placea sa isi spuna “Speranta”, era poeta si nationalista irlandeza, destul de cunoscuta in cercurile pe care le frecventa. Ba, mai mult decat atat, mama lui Oscar Wilde organiza si un salon literar la moda, frecventat, de altfel, in numar mare de cei care isi doreau cu tot dinadinsul sa devina scriitori sau cel putin sa faca parte din aceasta lume, pentru unii, de-a dreptul fascinanta.
Fiica pe care parintii lui Wilde au asteptat-o, Isola, a venit si ea pe lume in anul 1858. Mai aflam ca era un camin ciudat, Jane Wilde fiind figura dominanta, iar cei doi baieti isi disputau acerb dragostea ei. Lui jane ii placea sa le spuna copiilor povesti de groaza, cu vrajitoare si pitici sinistri. In casa existau sase servitori si guvernante din Germania, Elvetia si Franta, astfel ca toti copii au invatat de timpuriu franceza si germana. Ambii baieti au fost trimisi la o scoala considerata de mama lor drept un colegiu etalon in Irlanda. Familia avea sa ramana in Merrion Square pana in anul 1876, cand Oscar avea putin peste 20 de ani.
In sfarsit, Casa lui Oscar Wilde a fost preluata, in anul 1994, de Colegiul American din Dublin, care a restaurat-o si a deschis-o pentru public, transformand-o, deci, in muzeu. De mentionat este faptul ca, printre numeroasele monumente din zona se afla unul ridicat in memoria lui Oscar Wilde, in anul 1997, situat in coltul de nord-vest, mai precis chiar in fata casei unde si-a petrecut copilaria, obiect al unor comentarii ironice. Ce-i drept, la o prima vedere, respectivul monument starneste rasul din mai multe motive, pe care insa nu le vom expune aici. Alti locuitori faimosi ai caselor din aceasta piata au fost Daniel O’Connell si W.B. Yeats.