Casa lui William Shakespeare, mai cu seama locul unde cel mai cunoscut scriitor din lume s-a nascut, poate fi vizitata astazi de catre turistii doritori pe strada Henley, din orasul Stratford-upon-Avon, in Warwickshire, Anglia. Constructia, devenita muzeu, i-a apartinut lui John Shakespeare, tatal marelui scriitor, dupa moartea acestuia, revenindu-i lui William Shakespeare. Interesant este ca, dupa ce si William Shakespeare a murit, mica proprietate i-a revenit surorii lui, familia Shakespeare pierzand, in cele din urma, casa.

Casa lui William Shakespeare1

Familiile, care au locuit in ceea ce odata fusese casa lui William Shakespeare, au adus modificari semnificative interiorului, ba mai mult decat atat, se poate spune ca interiorul a fost modificat aproape in intregime. Chiar si asa, turistii se arata foarte interesati sa viziteze locul unde celebrul scriitor s-a nascut si a locuit, in pofida faptului ca abia in secolul al XIX-lea, s-a luat decizia infiintarii unei institutii numita Shakespeare Birthplace Trust. Mai precis, in anul 1847 avea sa ia nastere aceasta institutie care chiar si astazi administreaza Casa lui William Shakespeare, referindu-ne, aici, bineinteles, la muzeul deschis publicului larg.

De-a lungul acestor ani, muzeul s-a transformat intr-un soi de „Mecca a iubitorilor de literatura”, a celor interesati de locul de nastere a marelui scriitor englez. In sfarsit, cum spuneam, in anul 1847 avea sa ia nastere Shakespeare Birthplace Trust, care a inceput, in pasi mici, ce-i drept, dar siguri, sa restaureze constructia. Scopul a fost unul precis: readucerea aspectului casei in care Shakespeare locuise, aici, tinandu-se cont chiar si de influenta stilului arhitectural de atunci, influenta prezenta asupra majoritatii caselor ridicate in acea perioada.

Casa lui William Shakespeare11

Casa in sine este simpla, deci lucrarile de restaurare nu au fost foarte complicate. Cu toate acestea,  abia din aprilie 2010, publicul s-a putut bucura de ceea ce odata fusese casa lui William Shakespeare. Construita in secolul al XVI-lea si, dupa cum se spune, impartita initial in doua parti, constructia nu a rezistat in fata timpului, dar nici in fata modificarilor proprietarilor de dupa moartea lui Shakespeare.

Si daca spuneam ca lucrarile de restaurare nu au fost complicate tocmai datorita faptului ca stilul arhitectural a fost unul simplu, din aceasta ultima prisma, a modificarilor aduse de proprietarii straini, respectiv a incertitudinii anului construirii casei, lucrarile au fost pe cat de complicate, pe atat de indelungate, mai ales pentru cititorii lui Shakespeare, dornici sa vada o replica apropiata a ceea ce fusese locul de nastere a marelui scriitor englez. In fine, in cele din urma, lucrarile de restaurare au fost finalizate, iar casa, nu foarte mare, de altfel, a fost deschisa drept Casa lui William Shakespeare (Muzeu).

Casa lui William Shakespeare111

Astazi, muzeul este deschis spre vizitare, turistii putandu-se bucura de un mobilier specific vremii, de atelierul tatalui lui William, John, dar si de alte obiective, cum ar fi gradina casei. De mentionat, pentru cei care-si doresc sa viziteze oraselul Stradford-upon-Avon, este ca, aici, se mai poate vizita si Teatrul Regal Shakespeare, vazut an de an de mii de turisti straini. In definitiv, in locul de nastere a lui Shakespeare dainuie spiritul marelui geniu al literaturii, iar casa in care acesta a locuit este, fara indoiala, cea mai atipica dovada a imaginatiei fara de margini a scriitorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.