Una dintre cele mai bine conservate si deopotriva vechi edificii construite de europeni din Africa de Vest, Castelul Cape Coast a fost ridicat de suedezi in anul 1653, acestia botezandu-l, in mod sugestiv, Carolusborg, dupa numele regelui lor de la acele vremuri, Carol al X-lea. Ceea ce este cu adevarat interesant este tocmai faptul ca, initial, cladirea construita de suedezi a fost din barne, insa mai tarziu, impresionantul fort din Ghana a fost reconstruit din piatra.

Castelul Cape Coast1

Vremurile se schimbasera, iar raspunsul suedezilor la amenintarile straine a venit de indata, acestia considerand ca este imperios necesar ca structura Carolusborg sa fie reconstruita din piatra, altminteri, nu ar fi rezistat in fata atacurilor. Se pare ca denumirea de Cape Coast provine de la Cabo Corso, ce inseamna Capul Scurt, aceasta fiind denumirea data de portughezi in anul 1471, cand au trecut prin aceasta regiune din Africa de Vest.

De fapt, in aceasta perioada, portughezii aveau sa se opreasca la Elmina, unde si-au stabilit baza, chiar pe coasta. Atunci cand britanicii au sosit in acest loc, Cape Coast nu era decat un satuc de pescari, in care se aflau nu mai mult de 20 de colibe. Peste o suta de ani, mica asezare a inceput sa se afle sub controlul suedezilor, acestia fiind cei care au ridicat aici un fort.

Castelul Cape Coast11

Nu este niciun secret faptul ca micul sat pescaresc a fost controlat de mai multe popoare europene, printre care danezi, olandezi si, mai tarziu, britanici. Dupa ce castelul Cape Coast a fost construit in anul 1653 de suedezi, el a inceput sa fie neglijat, singurii care au demarat lucrari de consolidare fiind britanicii. Acesta a fost momentul in care fortul suedez a fost transformat intr-un impresionant castel; dar constructia pe care astazi o putem admira in orasul Cape Coast din Ghana a fost finalizata undeva prin anul 1795.

Si nu e de mirare ca asezarea Cape Coast a fost, de-a lungul secolelor, un loc extrem de important. De pilda, a fost principala baza si centru administrativ britanic in Golful Guineei. In anul 1690, aici erau deja ridicate circa 500 de case, Cape Coast servind drept capitala pentru seful local. Dupa aceste vremuri de prosperitate, in secolul al XVIII-lea, orasul devenise cel mai important port pentru imbarcarea sclavilor africani, acest fel de comert fiind la mare cautare in acele timpuri.

Castelul Cape Coast111

Sclavii africani, care erau imbarcati din acest port, erau transportati peste Atlantic, majoritatea fiind inchisi in donjoanele castelului Cape Coast. Circa 1500 de sclavi isi asteptau condamnarea, mai cu seama vasul cu care urmau sa fie transportati. Inca se pot vedea urmele sclavilor care au fost incarcerati aici, zidurile castelului fiind pline de inscriptii facute de prizonierii africani.

In anul 1807, comertul cu sclavi a fost abolit de britanici, motiv pentru care s-a decis astuparea tunelului prin care sclavii erau dusi spre corabii. In prezent, acest tunel poate fi vizitat de turisti, insa serveste drept sanctuar dedicat zeilor locali. Peste sase decenii, castelul Cape Cast a devenit, pentru foarte putin timp, resedinta guvernatorului britanic al coloniei Coasta din Aur. Astfel, incepand cu anul 1874 pana in 1877, orasul Cape Coast a servit drept centru administrativ.

Castelul Cape Coast1111

In cele din urma, britanicii si-au mutat capitala la Accra. Tot britanicii sunt cei care au decis demararea lucrarilor de restaurare in anul 1920, impresionanta constructie, cu ziduri albe si inalte, fiind supusa unor altor lucrari de acest gen in anul 1957, de aceasta data, sub conducerea guvernului ghanez. In orice caz, pana in anul 1993, o aripa importanta a castelului a servit drept inchisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.