In Warwickshire, Anglia, mai cu seama in Warwick, pe o parte a raului Avon, se afla una dintre cele mai impresionante fortificatii din aceasta tara, Castelul Warwick, detinut, de-a lungul vremurilor, de patru familii importante, si anume Beauchamp, Neville, Dudley si Greville. Aceste familii sunt cele care au transformat constructia in cea mai impresionanta fortareata baroniala din Anglia, abia mai tarziu, ridicandu-se si castelul propriu-zis, unde se putea locui in mod civilizat.

Castelul Warwick1

Vechiul castel Warwick a fost construit de William Cuceritorul in anul 1068, fiind folosit ca o fortareata pana in prima jumatate a secolului al XVII-lea, cand Sir Fulke Greville a transformat-o intr-o casa de tara. In aceasta perioada, constructia era detinuta de familia Greville pana in anul 1978. In schimb, din anul 1088, castelul a apartinut lui Earl de Warwick (Conte de Warwick), acesta servind ca un simbol al puterii sale.

Mai apoi, in anul 1153, castelul Warwick avea sa fie luat de Henric de Anjou, devenit mai tarziu Henric al II-lea. In acest timp, constructia era folosita pentru a adaposti prizonieri, unii dintre acestia venind direct de pe campul Bataliei de la Poitiers din secolul al XIV-lea. De altminteri, si in perioada lui Richard Neville, Castelul Warwick era folosit, in secolul al XV-lea, pentru a incarcera prizonieri; ba, mai mult decat atat, in aceasta constructie a fost incarcerat si Regele Edward al IV-lea.

Castelul Warwick11

De la construirea sa din secolul al XI-lea, castelul a trecut prin foarte multe modificari, adaugandu-i-se tunuri si alte elemente. La fel de impresionante, pe de alta parte, sunt si gradinile castelului, care au fost amenajate de marele gradinar peisagist Capability Brown. Numai ca istoria acestui minunat loc, ce zace nestingherit langa raul Avon, este mult mai interesanta. In anul 914, Ethelfleda, fiica lui Alfred cel Mare, avea sa ordone construirea unei fortarete pentru a avea control absolut asupra raului Avon. Din aceasta constructie nu a mai ramas, insa, decat o movila, care dateaza inca de pe vremea lui William Cuceritorul. In schimb, Castelul Warwick dateaza de pe vremea lui Thomas Beauchamp, cel cunoscut drept primul conte de Warwick.

Insa detaliile interesante sunt altele: unul dintre cei care au ajutat la infiintarea Ordinului Jartierei, Thomas Beauchamp, avea sa lupte in Franta pentru Edward al III-lea, folosind sumele furate de la nobilii francezi pentru a construi castelul. Nici nepotul sau, Richard, cel de-al treilea cont de Warwick, nu a fost mai prejos, acesta luptand pentru Henric al V-lea. Tot el l-a purtat in brate pe micul Henric al VI-lea pentru a fi incoronat, insa Richard Beauchamp este cunoscut indeosebi datorita faptului ca a asistat la judecata si executia Ioanei d’Arc.

Citește și:  Turnul clopotnitei din Bruges: Obiective turistice Belgia - Brugge

Castelul Warwick111

Ulterior, Castelul Warwick din Anglia avea sa fie detinut de familia Neville, mai cu seama de catre Richard, cunoscut si “Warwick, facatorul de regi”. Acesta a avut un rol esential in Razboiul celor doua Roze, unde a migrat de la o tabara la alta, de altminteri, dupa cum ii dicta interesul, nu foarte ortodox. Mai tarziu, si anume in 1604, Iacob I a decis sa-i daruiasca acest castel poetului Sir Fulke Neville, despre care se spune ca ar fi fost asasinat de unul dintre servitorii sai. Acesta a cheltuit o avere pentru a-i da constructiei formele dorite.

Mai mult, se spune ca stafia lui Sir Fulke Neville bantuie zidurile fortificatiei, sufletul acestui cautandu-si inca odihna vesnica. Si totusi, Castelul Warwick, asa cum era si normal, nu a trecut doar prin perioade fericite. De pilda, atunci cand a fost transformat intr-o casa de tara, constructia a trecut printr-un declin foarte mare. De altminteri, acest fenomen a fost foarte raspandit in Anglia secolelor al XV-lea si al XVI-lea, cand  multe dintre castele erau abandonate sau, ca si in acest caz, transformate in case de tara pentru nobilime. In sfarsit, in prezent, splendidele saloane inca mai pot fi admirate. Ba chiar, compania doamnei Tussaud, care detine castelul inca din anul 1998, a decis instalarea aici a unei colectii de instrumente de tortura, tablouri foarte frumoase, figuri din ceara si scena unei petreceri pe care Daisy, contesa de Warwick, a dat-o aici in anul 1898.

Castelul Warwick1111

In final, nu trebuie sa uitam a preciza faptul ca acest castel s-a bucurat de turisti inca din cele mai vechi timpuri. Spre exemplu, in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, Castelul Warwick era vizitat de foarte multi oameni, importanta acestui fascinant loc crescand pana in secolul al XIX-lea. In anul 1858, Regina Victoria l-a vizitat pe cel de-al patrulea conte. Astazi, in timpul verii, domeniul Castelului Warwick din Anglia este insufletit de forfota turistilor entuziasti, acestia putandu-se bucura si de cateva atractii de sezon, cum ar fi Zborul Vulturilor.

Chiar si asa, multi dintre turisti se arata mai degraba interesati de povestile potrivit carora acest loc ar fi bantuit de fantoma lui Fulke Neviile. De altfel, vizitatorii care vin aici pot participa la diferite evenimente legate de aceste legende. Unul dintre acestea se numeste Warwick Ghost Alive, o prestatie live prin care se spune povestea mortii lui Fulke Neville.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.