In suedeza, Lunds domkyrka, Catedrala din Lund, scaunul episcopului, este o impresionanta constructie, despre care nu se stie cu exactitate daca a fost ridicata chiar pe locul unde, candva, inainte sa se infiinteze orasul, a fost construita prima catedrala. Mai mult decat atat, aflam ca Lund a fost centrul religios chiar dinainte sa apara crestinismul, ceea ce explica, mai mult sau mai putin, importanta pe care a avut-o orasul in Evul Mediu. Astfel, nu ar trebui sa ne mire deloc faptul ca, asa cum ne prezinta documentele vremii, Catedrala din Lund are o uriasa importanta istorica.

Catedrala din Lund1

Insa ceea ce face acest lacas sfant cu totul si cu totul deosebit este faptul ca adaposteste multe artefacte ciudate, multi turisti calcandu-i pragul tocmai din acest motiv. Unele surse emit ipoteza potrivit careia edificiul ar fi fost construit in anii 1080; altele il dateaza la 1103. In orice caz, stim ca in anul 1103 era sediul unei arhiepiscopii in care isi avea scaunul primatul tarilor nordice, biserica fiind, intr-un final, sfintita in anul 1145. Mai aflam, de altfel, un aspect cel putin interesant referitor la acest lacas sfant, si anume ca a depins o buna bucata de vreme de Danemarca, dar, mai tarziu, prin Tratatul de la Roskilde, din anul 1658, episcopia din Lund avea sa fie transferata Suediei, sub jurisdictia careia se afla si in prezent.

Edificiul a asistat la cele mai importante evenimente din istoria Suediei si, inevitabil, de-a lungul timpului, cladirea a trecut prin multe etape de dezvoltare si restaurare, prima in anul 1234, dupa ce un mare incendiu a afectat-o grav. Cand catedrala a fost reconstruita, fatada dinspre vest a suferit cele mai mari transformari, adaugandu-i-se o multime de ornamente si noi arcade. Mai precis, stilul arhitectonic al cladirii nu a fost schimbat radical, elementele gotice ramanand aceleasi, catedralei adaugandu-i-se doar ornamente si alte elemente, ca mai tarziu, si anume in anii, 1370, sa fie construite frumoasele galerii gotice.

Citește și:  Orasul Abu Dhabi: Obiective turistice Emiratele Arabe Unite - Abu Dhabi

Catedrala din Lund11

Apoi, in anul 1398, a fost construita o noua aripa a altarului, tot in stil gotic. In anul 1424, a fost instalat un ceas astronomic, numit Horologium mirabile Lundense (Minunatul ceas din Lund) care arata fazele Lunii si unde anume va apune Soarele. Si totusi, o renovare importanta, pusa sub domnia regelui Ioan I, a adus catedralei fascinante basoreliefuri si un sarcofac monumental. Asa cum este precizat si mai inainte, in Evul Mediu, orasul Lund a fost un puternic centru cultural si religios, dar, dupa Reforma din anul 1536, influenta bisericii a inceput sa scada vertiginos, ceea ce, intr-o oarecare masura, a dus la caderea lacasului sfant in uitare, respectiv neglijare.

In orice caz, edificiul a reusit sa se pastreze aproape intact, cu atat mai mult cu cat Catedrala din Lund, Suedia, asa cum arata astazi, este o impresionanta realizare arhitectonica, ce dainuie peste minunatul oras suedez de secole. In definitiv, turistii trebuie sa stie ca este o biserica din gresie, costruita in stilul renascentist italian, flancata de toua turnuri inalte de 55 m, care strapung cerul orasului, si impodobita cu doua usi grele, din bronz, concepute de arhitectul Carl Johan Dyfverman.

Catedrala din Lund111

Ba, mai mult decat atat, elegantul interior este dispus in jurul a trei culoare ce separa randurile de scaune si a unui transept (naos transversal), existand o bogatie de detalii in fiecare colt al catedralei— aceasta fiind, de fapt, poate cea mai graitoare trasatura pentru stilul gotic. In final, Catedrala din Lund este o veritabila dovada a puterii si bogatiei de care dispuneau acum multe secole bisericile din sudul Suediei, grandoarea arhitectonica fiind resimtita aproape la toate cladirile construite in Evul Mediu, in Suedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.