Catedrala din Winchester, Anglia, una dintre cele mai frumoase si, totodata, mari catedrale din Anglia, este o constructie de tip gotic, dedicata Sfintei Treimi, Sfantului Petru, Sfantului Paul si Sfantului Swithun, fiind scaunul episcopului de Winchester, dar si centrul diocezei de Winchester. Catedrala face parte din lista celor de Gradul I. De mentionat si este faptul ca impresionanta constructie are si cel mai lung naos, precum si cea mai mare lungime dintre toate catedralele gotice din Europa.Initial, catedrala a fost construita in 642, ca mai apoi sa devina cunoscuta drept Old Minister. Sfantul Swithun a fost inmormantat langa Old Minister si apoi inauntru, inainte sa fie mutat la noua catedrala normanda.

Catedrala din Winchester1

Se mai spune ca ramasitele unor regi saxoni precum Eadwig al Angliei sau sotia sa, Ælfgifu ar fi adapostite de catedrala din prezent. Old Minister a fost, din nefericire, demolata in 1093, astfel ca avea sa se inceapa lucrarile de constructie ale noii catedrale, cam prin anul 1079, sub atentia episcopului Walkelin, ca mai apoi, sa intervina si alti episcopi din Anglia, calugari retrasi etc. Cea mai veche parte a Catedralei din Winchester era cripta, care dateaza inca din acele vremuri. William al II-lea, al Angliei si mai batranul sau frate, Richard, Duce de Bernay, sunt ingropati in aceasta catedrala. Chiar si asa, peste 100 de ani de la inceperea lucrarilor, problemele aveau sa inceapa, din cauza instabilitatii pamantului pe care catedrala fusese construita. Drept urmare, in 1202 s-a inlocuit turnul de trecere cu un altul, pentru ca cel vechi se daramase.

Bineinteles ca influenta vremii era de origine normanda, ceea ce se vede chiar si astazi destul de clar in stilul arhitectonic. Lucrarile au continuat in secolul al XIV-lea. In 1394, de pilda, redemolarea naosului normand au inceput sub atentia masonului William Wynford, construirea intinzandu-se insa si-n secolul al XV-lea, respectiv in secolul al XVI-lea. Ceea ce e de mentionat este faptul ca in aceasta perioada s-a construit celebrul „retroquire”, de multe ori, denumite retro-choir (de unde choir, in limba engleza, inseamna cor bisericesc).

Citește și:  Orasul Brisbane: Obiective turistice Australia - Brisbane

Catedrala din Winchester11

In sfarsit, multe dintre materiale au fost aduse din Insula Wight, de langa Binstead, mai cu seama. Numai ca dupa ce Regele Henry al VIII-lea s-a autodeclarat sef al Bisericii Angliei, preluand astfel controlul total asupra Bisericii, s-au produs o serie de schimbari. De pilda, se pot vedea influentele masoneriei asupra catedralei, prin urmare, existau si anumite priorate, cum ar Prioratul Sfantului Swithun. Acesta a fost desfiintat odata cu preluarea controlului de catre Regele Henry al VIII-lea.

Mai mult decat atat, si „chapter house” (cladire de langa catedrala) avea sa fie demolata, insa Catedrala din Winchester a ramas in picioare, ducandu-si mai departe menirea initiala. Cu toate acestea, lacasul sfant a suferit modificari la nivelul structurii, restaurarile incepand abia in anul 1905, conduse de T.G. Jackson.

Catedrala din Winchester111

In fapt, catedrala era pe punctul sa cada, insa s-au facut toate eforturile posibile sa fie salvata. Lucrarile de restaurare au fost finalizate in anul 1912. In prezent, Catedrala din Winchester, pe langa faptul ca este o piesa arhitectonica importanta, este considerata a avea legatura cu celebra scriitoare Jane Austen, dat fiind faptul ca aceasta a murit si a fost inmormantat in Winchester, mai cu seama, exact in culoarul de nord al catedralei. Un alt motiv al popularitatii Catedralei din Winchester este, desigur, si plasarea actiunii de catre Anthony Trollope aici. Plus, aici s-au filmat si cateva scene din celebrul film Codul lui Da Vinci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.