Cehia este o tara din Europa Centrala considerata Inima Europei datorita pozitiei geografice. Se invecineaza cu patru tari, in nord cu Polonia, in est cu Slovacia, in sud cu Austria iar in este cu Germania.

istoria Cehiei

Statul Ceh, sau Statul Boem cum era numit, are o istorie recenta, acesta fiind format la sfarsitul secolului al IX-lea. Incepand cu anul 1526, Statul Ceh a intrat treptat sub dominatia Imperiului Habsburgic, care a durat pana la sfarsitul Primului Razboi Mondial, cand s-a prabusit Imperiul Austro-Ungar. In anul 1918 a luat nastere republica independenta Cehoslovacia, care cuprindea teritoriile Statului Boem si cateva parti ale Regatului Ungariei, Slovacia si Rutenia Carpatica.

A urmat o perioada de 27 de ani in care Cehoslovacia s-a aflat sub dominatia germanilor iar mai apoi, incepand cu anul 1946, timp de 41 de ani, Cehoslovacia a fost stat comunist. La 1 ianuarie 1993 Cehoslovacia se imparte pe cale pasnica in doua tari independente, Cehia si Slovacia. Desi cu un trecut tumultuos, de cand este un stat independent Cehia a cunoscut o puternica dezvoltare economica, in prezent fiind una dintre cele mai dezvoltate tari europene.

orasul Praga
orasul Praga

”Orasul celor o suta de clopotnite” si ”Orasul de aur” sunt unele dintre supranumele orasului Praga, capitala Cehiei. Cu o populatie de aproximativ doua milioane de locuitori, cu tot cu cei care fac naveta pentru a lucra in acest oras, Praga este cel mai mare oras din Cehia. In cei peste 1100 de ani de existenta, Praga a adunat unele dintre cele mai diverse forme de arhitectura inspirandu-se din toate perioadele istorice.

Citește și:  Alta Pusteria - Italia: Orașe de vizitat
Podul Carol Praga
Podul Carol Praga

Centrul istoric al orasului Praga, in prezent obiectiv al patrimoniului mondial UNESCO, este dovada ca orasul s-a aflat intr-o continua dezvoltare urbana. Principalele atractii turistice ale orasului Praga sunt: Podul Carol, Orasul Vechi, Orasul Nou, Cartierul Evreiesc, Castelul Praga, Catedrala Sf. Vit, Muzeul National si Ceasul Astronomic. In ultimul timp, orasul Praga a devenit una dintre cele mai populare destinatii turistice din lume, fiind clasat pe locul sase in topul celor mai vizitate orase din Europa.

Cehia este cunoscuta si pentru numeroasele festivaluri de bere pe care le tine an de an. Cele mai cunoscute astfel de festivaluri sunt, Festivalul Berii din Praga care se tine in fiecare an, in luna mai, si se intinde pe o perioada de 17 zile si Pilsner Fest care are loc in orasul Plzen, in luna august a fiecarui an.

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO, Cehia figureaza cu doisprezece obiective: Centrele vechi ale oraselor Praga, Cesky Krumlov, Kutna Hora si Telc, Biserica Sf. Ioan Nepomuk, Peisajul cultural din Lednice-Valtice, Vechiul sat Halosovice, Castelele Kromeriz si Lytomisl, Coloana Trinitatii, Vila Tugendhat si Cimitirul evreiesc din Trebic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.