Tritonii si salamandrele alcatuiesc categoria amfibienilor cu coada sau altfel spus a ,,broastelor” cu coada. Tritonii se aseamana mai mult cu soparlele pentru ca au forma corpului ingusta, iar salamandrele sunt mai robuste, pentru a se deplasa isi salta corpul de la sol cu ajutorul membrelor anterioare si posterioare puternice. Majoritatea speciilor au fecundatia interna, doar la speciile primitive este externa. Unele salamandre traiesc in apa, altele pe uscat, tritonii in schimb au un stil de viata predominant pe uscat, ei intra in apa pentru a se reproduce.

Cele mai cunoscute specii de amfibieni cu coada

Andrias japonicus
Andrias japonicus

Salamandra gigantica japoneza (Andrias japonicus) este cel mai mare amfibian cu coada din lume. Poate avea lungimea corpului de 1,4 m si traieste in Japonia. Se hraneste cu viermi, crustacee si pesti mici si poate trai foarte mult, pana la 50 de ani.

Siren lacertina
Siren lacertina

Marea sirena (Siren lacertina) este o specie de salamandra din America de Nord, din regiunile estice si sud-estice ale SUA, care are lungimea corpului de 50-90 cm. Este carnivora, isi cauta hrana (formata din melci, pesti, larve) mereu noaptea prin sedimente si namol, iar ziua sta ascunsa pe fundul apei.

Salamandra salamandra
Salamandra salamandra

Salamandra de foc (Salamandra salamandra) este un amfibian cu coada, exclusiv terestru, care traieste in nord-vestul Africii, vestul Asiei si Europa. Pe cap, in spatele ochilor are glande veninoase care secreta o substanta toxica ce o ajuta sa scape de pradatori. Este o specie nocturna care se hraneste cu limacsi, insecte, larve de insecte, viermi, in anotimpul iernii sta ascunsa in pamant.

Triturus alpestris
Triturus alpestris

Tritonul de munte (Triturus alpestris) este o specie comuna in Europa. Are lungimea corpului de 6-12 cm, partea dorsala albastra si cea ventrala portocalie. Exemplarele din Balcani sunt nocturne si predominant acvatice.

Pseudobranchus striatus
Pseudobranchus striatus

Sirena nordica pitica (Pseudobranchus striatus) traieste in mediul acvatic in regiunile din sud-estul SUA si se aseamana cu tiparul. Prezinta branhii ramificate care ii ofera posibilitatea de a respira in apele ce au continut redus de oxigen. Are lungimea corpului de 10-22 cm.

Triturus cristatus
Triturus cristatus

Tritonul cu creasta (Triturus cristatus) este o specie predominant terestra care are lungimea corpului de 10-14 cm. Traieste in Asia Centrala, insa cele mai multe exemplare sunt raspandite in regiunile cu balti si lacuri din Europa.

Necturus maculosus
Necturus maculosus

Catelul de apa (Necturus maculosus) este frecvent intalnit in diferite habitate cu apa dulce din Canada de Sud, dar si estul si centrul SUA. Are lungimea corpului de 29-49 cm si duce un mod de viata exclusiv acvatic.

Dicamptodon tenebrosus
Dicamptodon tenebrosus

Salamandra gigantica din Pacific (Dicamptodon tenebrosus) are corpul cu lungimea de 17-34 cm si traieste in mediul terestru in regiunile din Canada de Sud-Vest si SUA de Nord-Vest. Pentru a se apara de pradatori secreta prin pielea cozii un mucus foarte toxic.

Batrachuperus pinchonii
Batrachuperus pinchonii

Salamandra chinezeasca de munte (Batrachuperus pinchonii) are lungimea corpului de 13-15 cm si membrele prevazute cu cate patru degete. Traieste intr-un habitat predominant acvatic in regiunile din estul Tibetului si provincia Sichuan din China.

Proteus anguinus

Proteul de pestera (Proteus anguinus) este o specie din estul Europei care are un mod de viata exclusiv acvatic. Traieste in cursurile de apa din pesteri si hrana sa consta din mici nevertebrate.

Citește și:  Broasca țestoasă de uscat, cea mai cunoscută specie
Aneides lugubris
Aneides lugubris

Salmandra de copac (Aneides lugubris) isi petrece timpul pe sol si in copac, iar in anotimpul rece sta ascunsa in pamant. Are lungimea corpului de 11-18 cm si traieste in California.

Salamandra cu trei dungi, Foto: herpsofnc.org
Salamandra cu trei dungi, Foto: herpsofnc.org

Salamandra cu trei dungi (Euryceea gutolineata) este o specie comuna din sudul SUA. Are corpul de 10-18 cm si prezinta o dunga intunecata pe spate, pe un fond maroniu-bej-deschis. Prefera zonele umede de langa cursurile de apa, iar in anotimpul rece sta in pamant.

Pseudotriton ruber
Pseudotriton ruber

Salamandra rosie (Pseudotriton ruber) apare frecvent in regiunile din estul si sud-estul SUA. Are corpul gros, lung de 10-18 cm, prefera zonele umede, de langa izvoare, rauri reci si se hraneste cu nevertebrate.

Ensatina eschscholtzii

Salamandra ensatina (Ensatina eschscholtzii) este o specie exclusiv terestra din vestul SUA care are lungimea corpului de 6-8 cm. Pentru a indeparta pradatorii secreta prin pielea cozii o substanta dezgustatoare toxica.

Batrachoseps attenuatus
Batrachoseps attenuatus

Salamandra subtire de California (Batrachoseps attenuatus) traieste intr-un habitat exclusiv terestru in California si Oregon, are lungimea corpului de 7,5-14 cm si prefera sa stea ascunsa pe sub pietre si busteni. Cand este in pericol isi incolaceste coada lunga si subtire sau daca este nevoita o lasa si fuge mai departe pentru a se slava din calea pradatorului.

Notophthalmus viridescens
Notophthalmus viridescens

Tritonul estic (Notophthalmus viridescens) prefera regiunile montane si zonele umede din Canada de Est si SUA de Est. Are lungimea corpului de 6,5-11,5 cm si secreta prin piele o secretie toxica care tine la distanta pradatorii.

Salamandra neagra de munte
Salamandra neagra de munte, larvele se dezvolta in apa

Salamandra neagra de munte (Desmognathus ochrophaeus) are lungimea corpului de 7-11 cm si membrele rosii-maronii. Traieste in mediul terestru in estul SUA si se hraneste noaptea cu insecte si mici nevertebrate. Iarna sta ascunsa in pamant.

Ambystoma tigrinum
Ambystoma tigrinum

Salamandra-tigru (Ambystoma tigrinum) este o specie de 18-35 cm din America de Nord. Este considerata una din cele mai colorate specii de acest gen din lume. Traieste intr-un habitat predominant terestru si se hraneste cu nevertebrate.

Taricha toorsa
Taricha toorsa

Tritonul californian (Taricha toorsa) este un amfibian cu coada, comun in California. Are pe suprafata pielii numeroase pustule si un colorit caramiziu sau maroniu. Poate avea lungimea corpului de 12,5-20 cm.

Ambystoma macrodactylum
Ambystoma macrodactylum

Salamandra cu degete lungi (Ambystoma macrodactylum) traieste mai mult sub pamant, in diverse habitate (predominant terestre) din sud-vestul Canadei si nord-vestul SUA. Are lungimea corpului de 10-17 cm si o dunga galbena pe spate pe un fond gri sau negru.

Plethodon cinereus

Salamandra cu spatele rosu (Plethodon cinereus) este o specie terestra de 6,5-12,5 cm din sud-estul Canadei si regiunile centrale si estice ale SUA. Masculul isi atrage femela si isi marcheaza teritoriul prin excremente.

Tylototriton verrucosus
Tylototriton verrucosus

Tritonul-crocodil (Tylototriton verrucosus) se hraneste cu nevertebrate si are lungimea corpului de 14-18 cm. Traieste in mediul terestru, in sudul si sud-estul Asiei. Femela se reproduce in apa, in balti, depune ouale pe plantele acvatice.

Plethodon glutinosus
Plethodon glutinosus

Salamandra vascoasa (Plethodon glutinosus) secreta un mucilagi cleios prin piele atunci cand este atinsa. Are lungimea corpului de 11,5-20 cm, traieste intr-un mediu exclusiv terestru in estul SUA.

Chioglossa lusitanica
Chioglossa lusitanica

Salamandra cu dungi aurii (Chioglossa lusitanica) traieste in mediul terestru, se hraneste cu insecte, le prinde cu limba lipicioasa si lunga. Are lungimea corpului de 12-14 cm si este foarte rapida, alearga ca o soparla.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.