Salamandra de foc este o specie otravitoare, fapt confirmat si prin coloritul sau viu de pe partea superioara a corpului si care atentioneaza pradatorii sa stea la distanta. In spatele ochilor are glande secretoare de substanta toxica care nu este suportata de nici o vietuitoare ce ar indrazni sa manance aceasta salamandra.
Este supranumita salamandra comuna si distribuita in regiunile impadurite de deal si munte din Europa, Africa de Nord-Vest si Asia de Sud-Vest. Numeroase exemplare apar in Italia, Germania, Ungaria, Franta, Bulgaria, Austria, Belgia, Spania. Este prezenta si la noi in tara, in padurile din Muntii Carpati. In unele zone ajunge la altitudini de pana la 2000 m.
Are lungimea corpului de 18-28 cm si un colorit negru-lucios patat nesimetric, din loc in loc, cu galben. Unele exemplare au nuanta de baza galbena si prezinta marcaje negre de marimi diferite. Exista si salamandre de foc la care culoritul galben este rosu sau portocaliu. La aceasta specie femela este mai mare decat masculul si cantareste mai mult.
Masculul insa are picioarele anterioare si posterioare mai lungi decat femela, si asta probabil pentru ca ii folosesc la tinerea acesteia in timpul imperecherii. Capul este mare, puternic aplatizat pe partea superioara, botul rotunjit, iar ochii sunt mari, proeminenti, au irisul de culoare neagra. Coada este scurta si groasa, iar coloritu ei este similar cu cel al corpului.
In perioada de imperechere masculul se strecoara pe sub burta femelei si o fixeaza cu picioare apoi depune un spermatofor, o rastoarna pe o parte si astfel femela cade pe spermatofor. De asemenea in sezonul de reproducere masculii scot sunete caracteristice, scurte si repetitive, care se aseamana cu un chitcait surd. La cateva zile ouale incep sa se dezvolte in corpul femelei si raman pana in stadiul larvar, apoi sunt depuse in zone umede, balti ce s-au format in urma ploilor abundente sau in cursurile de apa mai lente.
Larvele manifesta deseori un comportament canibal, unele mai mari mananca larvele mai mici, dar si ouale din jur. Exista si femele la care dezvoltarea larvara pana in stadiul final are loc in corpul lor, astfel de cazuri sunt intalnite in regiunile unde temperaturile sunt mai scazute, la altitudini mai mari.
In lunile reci ale anului, din octombrie si pana in aprilie, salamandra intra intr-o stare de hibernare, sta ascunsa in gropi sapate la radacinile copacilor, pe sub bustenii culcati la pamant sau pe sub pietre. Fiind o specie nocturna isi vaneaza prada in timpul noptii, ziua sta ascunsa pe sub stratul de vegetatie aflata in stare de putrefactie de pe sol.
Aceasta salamandra poate fi crescuta si in conditii de captivitate, intr-un terariu in care temperatura aerului trebuie sa fie de 20-26 grade Celsius, umiditatea de peste 90%, iar luminozitatea destul de scazuta. Hrana sa consta din mici nevertebrate, melci, gandaci, larve, etc.
Salamandra de foc nu este o specie pe cale de disparitie, face parte din ordinul Caudata, familia Salamandridae si are denumirea stiintifica de Salamandra salamandra. Speranta de viata in conditii de captivitate este de 50 de ani, in salbaticie de aproximativ 20 de ani.
Video – Salamandra de foc (Salamandra salamandra):