Deși ne-am aștepta ca locurile cele mai vizitate din lume să fie în strânsă legătură cu natura, doar două locuri din topul nostru aparțin mediului înconjurător: Cascada Niagara și Golden Date National. Celelalte opt locuri sunt amplasate în mediul urban, fiind creația omului, menite în general pentru distracție și deconectare. Astfel, conform statisticilor, cele mai vizitate locuri sunt parcurile de distracție tematice, în fruntea listei fiind Disneyland.

Topul are la bază numărul mediu anual de vizitatori, primele 10 premiante fiind:

Times Square

times square

Times Square din New York City, nr. mediu anual de vizitatori –  35 milioane. Time Square, una dintre cele mai aglomerate intersecții ale lumii, se află la întretăierea Broadway cu 7th Avenue. Inițial, aria era denumită Lancre Square, până în aprilie 1904 când ziarul New York Times și-a mutat sediul în noua clădire, clădire Times (actual One Times Square). La 8 aprilie 1904, zona a fost redenumită Times Square.

Înainte de secolul al XIX-lea, zona a aparținut generalului John Scott Moriel, acolo fiind localizată casa, iar arealul înconjurător era folosit pentru agricultură și creșterea cailor. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, zona a fost achiziționată de John Jacob Astor care, prin vânzarea arealului către dezvoltatorii imobiliari, a contribuit la creșterea și dezvoltarea urbană a zonei.

Deși astăzi este una din cele mai selecte zone ale New York-ului, la începutul secolului zona era un cartier rău famat în care crima organizată, prostituția și alte acte ilegale erau regii zonei. Odată cu debutul Marii Recesiuni, care a afectat inclusiv economia americană, faima de cartier rău famat s-a accentuat. Până în anii 1990, zona era departe de ceea ce știm actualmente. Teatrele pornografice, barurile go-go, sex shop-urile și drogurile erau eroii zonei.

În 1994, Rudolph Giuliano devine primarul orașului, iar una dintre deciziile luate a fost un plan de relansare a zonei, începând cu curățenia generală (închiderea teatrelor obscene, a barurilor go-go, a sex shop-urilor). O altă decizie a fost de a lua în posesie 6 din cele 9 teatre istorice, unele fiind renovate, altora li s-a schimbat destinația, transformându-se în centre comerciale.

Astfel, New York a devenit orașul pe care îl știm noi astazi, cu clădiri care adăpostesc cele mai puternice firme ale economiei naționale și mondiale, centre comerciale, teatre pentru toate gusturile. Noaptea e un loc al luminii, datorită ecranelor publicitare enorme.

Atracțiile zonei sunt multiple: One Time Square, Brill Building, Times Square Tower, Astor Plazza, Paramount Theater, Biserica Sf Maria etc. Atracția urbană a determinat ca numărul de turiști care vizitează să crească de la an la an, astfel că azi este unul dintre primele 10 locuri de vizitat ale lumii.

Washington DC

Washington DC

Washington DC, capitala SUA, cu un nr. mediu de 25 milioane de vizitatori. Washington DC, capitala SUA, a fost, în perioada precolumbiană, locuită de triburile amerindiene denumite Nacotchtank, care vorbeau un dialect numit Algonquia.

Washigton DC a devenit capitală permanentă în 16.07.1790, când în Constituție, la articolul 1 era prevăzut faptul că orașul avea să devină un district federal, distinct față de celalalte state, cu scopul de a fi capitală permanentă.

Washington DC găzduiește peste 179 de ambasade, însă punctul central, care a determinat ca această capitală să intre în top „10 cele mai vizitate locuri” sunt Casa Albă, locul în care se iau cele mai importante decizii și locul de reședință a președintelui țării pe durata mandatului, clădirea Capitoliului, Galeria Națională de Artă, Washington Monument. Orașul este situat în partea nordică a râului Potomac, având o suprafață de 177 kmp.

Citește și:  Cascada Niagara, „apa care tună” - un spectacol al frumuseții și forței naturii

Disneyland World Orlando

disney world orlando

Disneyland World Orlando, cu un nr. mediu de 16.6 milioane vizitatori anual.

Disneyland World, Orlando (Florida) se întinde pe o suprafață de 121.7 kmp și a fost inaugurat pe 1 octombrie 1971.

Actualmente, resortul cuprinde: patru parcuri tematice (Magic Kingdom, Epcot, Disney Hollywood Studios și Disney Animal Kingdom), două parcuri de apă, 23 de resorturi/hoteluri, zone de recreere, precum și numeroase zone de agrement și relaxare.

Trafalgar Square

Trafalgar Square

Trafalgar Square, Londra, o medie de 15 milioane de vizitatori anual. Trafalgar Square, situat în centrul metropolei Londra, este un important punct turistic pe harta acestui oraș. Numele provine de la bătălia Trafalgar (1805) și comemorează victoria navală a flotei britanice în războiul napoleonic. În centrul pieței, se află columna lui Nelson, statuie care are la bază 4 lei de bronz. Aspectul actual a fost definitivat în 1845. În topul „10 cele mai vizitate locuri ale lumii” ocupă locul al patrulea.

Disneyland, Anaheim

Disneyland, Anaheim

Disneyland, Anaheim, SUA, cu o medie anuală de 14.7 milioane de vizitatori. A fost inaugurat în 1955 și cuprinde opt zone tematice:

  • Main Street
  • Adventuresland
  • Fantasyland
  • Tomorrowland
  • Holidayland
  • New Orleans Square
  • Bear County
  • Mickeys Toontown.

Cascada Niagara

Cascada Niagara; Sursa: wallike.com

Cascada Niagara, SUA/Canada, cu peste 14 milioane de vizitatori anual. Cascada Niagara, una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă, situată la granița statului Canada cu SUA. Este formată din trei căderi de apă, două pe teritoriul american (Cascada Americana și Valul Miresei) și una pe teritoriul canadian (Horseshoe).

De o parte și de alta a cascadei, se află lacurile Erie și Ontario, ambele alimentate de râul Niagara, între ele fiind o diferență de nivel de 58 m. Cascada are o vechime de aproximativ 6000 de ani, formându-se ca urmare a topirii gheții la sfârșitul perioadei glaciare. Masa de apă determină eroziunea peretelui cascadei, aceasta înaintând cu 1.8km pe an spre Lacul Erie.

Golden Gate National

Golden Gate National, San Francisco

Golden Gate National, San Francisco, cu o medie de 13 milioane de vizitatori. Este o rezervație urbană națională, constituită în anul 1860, ca spațiu de recreere, dar și pentru stimularea dezvoltării urbane. Principalele puncte de atracție sunt: Kezar Stadion, Grădina Japoneză a Ceaiului, Grădina Botanică, Stow Lake, Golden Gate Stadium Park, Bison Paddoc, Morile de Vânt, Beach Chalet etc.. Rezervația este unică în top „cele mai vizitate 10 locuri din lume”.

Disneyland Tokiotokio

Cu o medie de 12.9 milioane de locuitori anual.

Notre Dame

Catedrala Notre Dame de Paris; Sursa: superbwallpapers.comNotre Dame de Paris, în medie 12 milioane de turiști trec pragul acestei faimoase catedrale. Construcția faimoasei catedrale din top „cele mai vizitate 10 locuri din lume” a luat naștere între anii 1163-1345, fiind prima catedrală gotică construită. Are un flux zilnic de aproximativ 30 000 de vizitatori. Fațada dantelată, cele două turnuri de 69 m de la intrare, lungimea de 130 m în interiorul catedralei, cu 45 m lățime dau impresia unei catedrale enorme, care impresionează prin dimensiune.

Disneyland Paris

paris

Disneyland Paris, cu 10.6 milioane de turiști. Ultimul resort tematic marca Disney, deschis în 1992, cuprinde două parcuri tematice, șapte hoteluri și o serie de arii de recreere și distracție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.