Este unul dintre cele mai renumite proiecte artistice care se derulează în Africa de Sud. Deși centrul de artă Starways se află localizat în orașul mai puțin faimos Hogsback al provinciei Eastern Cape din Africa de Sud, numele lui este pe buzele tuturor artiștilor aspiranți ai țării.

Este vorba despre un proiect bazat pe pasiunea pentru olărit, pasiunea pentru ceramică. Centrul a fost înființat în anul 1992 de către Anton van der Merwe și Gwyneth Lloyd care au pornit de la ideea unui atelier de olărie. De-a lungul anilor, tot mai mulți artiști s-au zbătut să devină asistenți meșteșugari în cadrul acestui atelier. Unii dintre ei au cunoscut apoi celebritatea pe plan național.

Totuși, centrul de artă Starways nu se reduce la un simplu atelier de ceramică. El s-a transformat într-o adevărată casă culturală unde se organizează numeroase și foarte diverse evenimente artistice și un centru de predare a tainelor meșteșugurilor. În principiu, se țin lecții de olărit, dar în cadrul centrului de artă Starways se desfășoară și diverse workshopuri pentru viitorii artiști ai Africii de Sud.

Din toate aceste motive, centrul de artă Starways din Hogsback a devenit deja un centru artistic comunitar. În jurul lui, s-a format un adevărat spirit care i-a dus renumele până dincolo de granițele teritoriale ale Africii de Sud.

De altfel, fondatorii acestui centru și-au asumat oficial misiunea de a explora evoluția socială prin prisma unor activități și acțiuni artistice. Cei care lucrează și chiar locuiesc în cadrul centrului de artă Starways se bucură de posibilitatea integrării lor sociale prin intermediul aptitudinilor de creație.
Mesajul este categoric: „Transformăm pământului, cu ajutorul mâinilor noastre, prin opere de artă încărcate de spiritul sud african”.
Acest proces socio-artistic beneficiază de un decor natural deosebit, centrul fiind localizat la poalele munților Hogsback, în mijlocul unor peisaje verzi pline de poezie.

Deși centrul de artă Starways este cunoscut datorită atelierului de ceramică, evenimentele culturale găzduite aici sunt dintre cele mai diverse. Predomină cele muzicale, care se țin de obicei într-o sală de teatru în stil african – Rose Theatre – și cuprind atât muzică de operă, cât și muzică acustică și electronică. Spre exemplu, formația Flooting Grooves face parte din familia artiștilor centrului Starways și susține aici nenumărate recitaluri live atunci când revine de pe plaiuri străine.

Alt gen de evenimente promovate de centrul de artă Starways sunt cele de poezie. Au loc cu regularitate seri culturale, sesiuni de citire a volumelor de poezie, lansări de carte, festivaluri de literatură. Centrul de artă Starways a devenit și locul de naștere al unui grup de poeți din orașul Hogsback, grupul ECCA, condus de Norman Morrissey și care organizează evenimente literare pe tot întinsul Africii de Sud.

Si pentru că în jurul centrului de artă Starways gravitează viața culturală a orașului, aici se țin și numeroase expoziții pentru public. Centrul dispune de o galerie special amenajată și denumită Gate Cottage Gallery, unde sunt expuse diverse colecții de pictură în ulei, ceramică și tablouri în acuarelă. Atât teatrul Rose cât și atelierul de olărit devin deseori gazdele unor astfel de expoziții, în funcție de dimensiunea și importanța acestor evenimente.

Citește și:  Japonia: Obiective turistice Japonia - Tokio

În plus, centrul de artă Starways deține și un complex de căsuțe de lemn dispuse la poalele munților Hogsback și care reprezintă de fapt sălile de curs pentru cei veniți să învețe cum pot transforma pasiunea pentru frumos și creație într-o meserie profitabilă. Se predau lecții de ceramică, de pictură, cursuri de literatură și poezie și chiar și ore de canto. Căbănuțele de lemn sunt utilizate și ca ateliere de creație pe timpul unor festivaluri culturale găzduite de orașul Hogsback de-a lungul anului.

Tot ce ține de creație, exprimare și imaginație își găsește locul în cadrul centrului de artă Starways. Printre artiștii casei se numără oameni antrenați în tehnici de dezvoltare personală, cunoscători ai unor programe neurolingvistice și practicanți ai tehnicii Alexander, tehnică de control al organismului și minții.

Printre cei mai renumiți artiști ai bucătăriei locale se regăsesc și câțiva dintre profesorii centrului de artă Starways. Imaginația lor se concentrează pe descoperirea unor modalități de a găti în modul cel mai savuros și fără conservanți. Sunt deja faimoase câteva rețete de topinguri pentru pizza, tincturi și dulcețuri lipsite complet de ingrediente care nu aparțin naturii înconjurătoare. Tot la centrul de artă Starways se încurajează arta ce stă la baza permaculturii.

Totuși, atelierul de ceramică este cel mai reprezentativ pentru acest centru de artă. și-a cucerit deja admiratorii în primul rând prin modul inovator de expunere a obiectelor realizate. Spre diferență de galeriile obișnuite, atelierul de ceramică din cadrul Starways își întinde colecțiile în aer liber, în jurul clădirii propriu-zise.

Vizitatorii pot vedea numeroase vase de mărimi și culori diferite așezate pe buturugi ce par să șerpuiască sub forma unei alei spre intrarea în atelierul unde încă mai lucrează fondatorii centrului. Tocmai această mică alee a adus faimă centrului Starways și a devenit un soi de mic bulevard al artiștilor care se întâlnesc aici pentru a intra în atmosfera lucrului și a creației atunci când se simt lipsiți de inspirație. Locul este considerat artera principală a centrului de artă Starways.

Vasele de ceramică sunt realizate prin tehnici de ardere a lemnului, în diverse stiluri, influențate de locul și pregătirea artistului venit la centrul de artă Starways. Pentru că aici lucrează foarte mulți sud africani din afara orașului Hogsback, vasele realizate sunt întotdeauna foarte diferite și exprimă unicitatea viziunii fiecărui artist în parte.

Pentru că misiunea asumată de acest centru este una socială în primul rând, de educare și promovare a diversității sub toate aspectele ei, tururile de vizitare a atelierului de ceramică din cadrul Starways sunt gratuite pentru grupurile de școlari. Mai mult, copiilor li se predau regulile de bază ale ceramicii, în speranța că dintre ei, într-o bună zi, se va ridica o nouă generație de artiști consacrați. În rest, turiștii trebuie să plătească o mică taxă de intrare pentru a se putea bucura de universul creat în interiorul acestui centru.

Centrul de artă Starways este deschis publicului zilnic, între orele 10.00 și 17.00. Aici, celebrul artist Anton van der Merwe continuă să ofere spectacole live în cadrul cărora face dovada talentului său în arta ceramicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.