Ciocanitoarea-de-fildes este o pasare din America de Nord, ocupa locul trei ca marime in topul celor mai mari ciocanitori din lume si este considerata o specie aproape disparuta. In anul 2005 a fost declarata drept specie complet disparuta, apoi au fost observate cateva exemplare in padurile de pin si foioase din Arkansas.

Are lungimea corpului de 46-51 cm, anvergura aripilor de 76-80 cm si greutatea de 450-570 g. Penajul este foarte frumos, negru-stralucitor cu doua dungi albe contrastante pe spate si o creasta ascutita pe crestetul capului, care la exemplarele masculine este de un rosu-aprins, iar la cele feminine este neagra. Aripile sunt alb cu negru, le fel si penele cozii alcatuiesc un astfel de desen in doua culori. Numele de ciocanitoarea de fildes vine de la ciocul mare, robust si drept, in forma de dalta si alb ca fildesul. Ochii sunt mari, au irisul galben stralucitor, sunt inconjurati de un inel alb si pozitionati pe partile laterale ale capului. Gatul este lung si subtire, iar picioarele scurte si puternice, au cate doua degete indreptate inainte si doua inapoi, toate prevazute cu gheare ascutite si tari care ii ofera posibilitatea sa se catere usor si sa stea pe trunchiul copacilor in pozitie verticala, sprijinindu-se pe coada.

Ciocanitoarea-de-fildes in zbor, Foto: tumblr.com

Aceste pasari sunt monogame, formeaza perechi si raman toata viata impreuna. Speranta lor de viata este de aproximativ 15 ani. Se hranesc mai ales cu insecte si larve de insecte (pe care le prinde cu ciocul si limba extensibila, putin tepoasa, acoperita cu o substanta lipicioasa), foarte rar mananca si fructe cu coaja lemnoasa. Principala lor hrana consta totusi din insecte, acestea sunt culese atat de la exteriorul scoartei copacilor cat si din interiorul lemnului. In perioada clocitului femela depune o singura ponta formata din cel mult 5 oua pe care le cloceste impreuna cu masculul, intr-o scorbura situata la inaltimea de 8-15 m in trunghiul unui copac secular. Cele doua pasari isi sapa propriul cuib cu ciocul lung in lemnul copacilor si il apara cu indarjire de alte pasari din jur. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti cu furnici si lave de insecte de ambii parinti, sunt ocrotiti timp de 5 saptamani, apoi acestia devin independenti, zboara spre alte zone, isi fac cuib in trunchiul altor copaci si isi cauta hrana singuri.

Citește și:  Specii de păsări de vânat din familia curcilor Meleagrididae
Campephilus principalis, Foto: wonderfulseaworld.blo

Factorul cel mai important care a dus la disparitia acestei specii consta in defrisarile masive care au distrus habitatul sau natural. Ciocanitoarea-de-fildes are denumirea stiintifica de Campephilus principalis, face parte din ordinul Piciformes, familia Picidae.

Video – Ciocanitoarea-de-fildes (Campephilus principalis):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.