Cipru este o tara insulara situata in estul Marii Mediterane. Cipru este a treia cea mai mare si mai populara dintre insulele Marii Mediterane. Cu o suprafata de aproximativ noua mii de km², Republica Ciprului, cum este recunoscuta in mod oficial, gazduieste putin peste un milion de locuitori.

Pe teritoriul insulei Cipru exista dovezi care atesta activitati umane in zona inca din perioada neoliticului, aproximativ 12.000 de ani in urma. Descoperirea arheologica a satului Khirokitia este una dintre aceste dovezi. De-a lungul timpului, Cipru s-a aflat sub dominatia mai multor mari puteri ale lumii, Persia, Grecia, Egipt, Imperiul Roman, Imperiul Bizantin datorita pozitionarii sale strategice in Marea Mediterana. Din 1878 si pana in anul 1960 cand si-a declarat independenta, Cipru a fost administrat de Anglia.

Nicosia
Nicosia

Capitala Republicii Ciprului este Nicosia, cel mai mare oras al tarii, cu o populatie de 310.000 de locuitori. Nicosia se afla in topul celor mai scumpe orase din lume, in 2012 ocupand locul 41. Principalele atractii turistice in Nicosia sunt: Muzeul Arheologic din Cipru care detine o colectie impresionanta de obiecte care dateaza din neolitic si pana la sfarsitul Imperiului Roman, Muzeul Etnografic, Strada Ledra, Vechile apeducte, Poarta Farmagusta, Orasul medieval Taktakala si Palatul Arhiepiscopilor.

Citește și:  Norvegia : Țări de vizitat

peisaj Cipru

Insula Cipru este renumita pentru numeroasele plaje si statiuni pe care le ofera, cele mai celebre fiind Paphos, Protaras sau Ayia Napa. Desi un teritoriu mic, Cipru ofera multe obiective turistice ce merita a fi vizitate, printre care si Castelul Paphos, Piatra Afroditei, Castelul Kolossi si Muntii Troodos.

Totodata, in Cipru pot fi baute unele dintre cele mai bune vinuri, considerand ca productia vinului se practica pe aceasta insula de acuma 4000 de ani datorita climatului favorabil. Commandara este unul dintre cele mai vechi tipuri de vin si se produce de mai bine de 700 de ani dupa aceiasi reteta.

Desi in Cipru au fost gasite unele dintre cele mai vechi forme ale activitatii umane, aceasta figureaza pe lista patrimoniului mondial UNESCO cu doar trei obiective, Situl arheologic de la Paphos, Bisericile cu picturi murale din regiunea Troodos si Vestigiile arheologice de la Khirokitia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.