Viena este una dintre cele mai iubite destinaţii pentru a petrece sărbătorile de iarnă, în special datorită pieţei de Crăciun şi a atmosferei magice cu care oraşul se împodobeşte atât de frumos în această perioadă. În plus, capitala Austriei are o mulţime de atracţii turistice impresionante, astfel ca indiferent de sezonul în care o vizitezi, ai la dispoziţie o listă generoasă de locuri de văzut din care să alegi. În Viena, totul este la superlativ, fie că vorbim de parcuri, palate, catedrale sau monumente. Dacă ai nevoie de câteva recomandări pentru un city break la Viena, am făcut o listă cu 6 dintre cele mai interesante şi accesibile obiective turistice ale oraşului:

Palatul Schonbrunn

Palatul Schonbrunn

Situat în cartierul Hietzing, Palatul Schonbrunn reprezintă una dintre principalele comori ale Vienei, unde atmosfera regală din timpul Habsburgilor încă se simte în fiecare dintre cele 1441 de camere bogat ornamentate. Muzeul găzduit de somptuosul palat în stil rococo, alături de grădinile sale cu sculpturi, fântâni şi labirinturi, fascinante prin perfecţiunea amenajării, atrag anual milioane de vizitatori. Ansamblul se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1996.

Domeniul unde, în prezent, se află Palatul Schonbrunn a fost amenajat în a doua jumătate a secolului al XVI-lea de către împăratul Maximilian al II-lea, care a transformat zona în teren de vânătoare. Locul a devenit una dintre destinaţiile preferate de relaxare ale familiei regale, astfel că lângă vechiul conac Katterburg, aflat aici, s-a construit şi un palat. Denumirea de „Schonbrunn”, în traducere „fântână frumoasă”, a fost menţionată pentru prima dată într-un document din anul 1642 şi provine de la o fântână aflată pe proprietate. Distrus de către turci în timpului asediului asupra Vienei din anul 1683, palatul a fost refăcut la finalul secolului al XVII-lea, la iniţiativa împăratului Leopold I. Acesta l-a angajat pe arhitectul Bernhard Fischer von Erlach să construiască la Schonbrunn un pavilion de vânătoare pentru moştenitorul tronului.

Foto: citywallpaper.org
Foto: citywallpaper.org

În timpul împărătesei Maria Tereza, Palatul Schonbrunn a devenit reşedinţă regală, astfel că au avut loc ample lucrări de renovare. Începând cu 1742 şi până la finalul anilor 1770, palatul a fost extins, dobândind aproximativ aceeaşi formă pe care o are şi astăzi. Lucrările au fost conduse de către arhitectul Nikolaus Pacassi, care a făcut câteva modificări la arhitectura palatului. De asemenea, s-a adăugat un teatru şi au fost reamenajate grădinile. În 1752, pe domniul palatului s-a deschis o Grădină Zoologică, la iniţiativa împăratului Franz I, soţul Mariei Tereza, care şi-a adus aici, în vizită, oaspeţi de seamă.

Practic, de atunci a început să funcţioneze grădina zoo din Viena, devenind astfel cea mai veche din lume şi una dintre cele mai frumoase ale Europei. În timpul Mariei Tereza, Palatul Schonbrunn a devenit punctul central al vieţii de curte, cei mai importanţi monarhi ai Europei fiind găzduiţi aici. Chiar şi în secolul al XX-lea, acesta a fost martorul a numeroase evenimente istorice, printre care întâlnirea din 1961 între preşedintele american John F. Kennedy şi preşedintele rus Nikita Hruşciov.

Parcul Palatului este deschis publicului din anul 1779, iar de atunci reprezintă un spaţiu de recreere pentru locuitorii oraşului, dar şi pentru turiştii veniţi din toată lumea.

Palatul Schonbrunn poate fi vizitat în fiecare zi, inclusiv în zilele de sărbătoare naţională, programul variind în funcţie de anotimp.

Catedrala Sf. Ştefan

Foto: travelioo.com
Foto: travelioo.com

Catedrala Sf. Ştefan (Stephansdom) este amplasată în piaţa cu acelaşi nume din inima oraşului, fiind un simbol al Vienei care îşi poartă vârsta cu măreţie. Arhitectura sa încă surprinde prin originalitate şi detaliile preţioase. Martoră la numeroase evenimente istorice, catedrala se remarcă prin acoperişul cu ţigle colorate, dispuse sub formă de diamante, vizibile din depărtare.

Biserica, în forma sa actuală, datează din secolul al XIV-lea. Anterior, pe locul unde aceasta se află situată astăzi, au existat alte două lăcaşuri de cult, prima fiind o biserică parohială ce datează din anul 1147, consacrată Sfântului Ştefan. În anul 1258, o mare parte din clădire a fost distrusă într-un incendiu, iar pe ruinele ei a fost ridicată o altă biserică, sfinţită pe 23 aprilie 1263. În fiecare an, acest eveniment este marcat de un sunet al clopotului Pummerin, timp de trei minute, seara. Sub regele Albert I au fost demarate lucrările la un nou altar, în partea de est a bisericii, acestea fiind duse mai departe de fiul său, ducele Albert al II-lea.

În 1340, altarul a fost consacrat, iar apoi a fost din nou mărit, în vremea ducelui Rudolf al IV-lea. Catedrala a suferit mult de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial, însă a scăpat de la distrugere, fiind reconstruită în următorii ani şi redeschisă în anul 1952, când a fost refăcut şi celebrul acoperiş cu ţigle colorate. Mai exact, acoperişul de 111 metri lungime este îmbrăcat cu 230.000 de plăci în nuanţe diferite, formând diferite modele geometrice. În partea de sud a clădirii, ţiglele formează un mozaic reprezentând acvila bicefală, o imagine simbolică pentru imperiul condus de la Viena de dinastia Habsburgilor. În nord, se remarcă stema oraşului şi cea a Austriei, de asemenea realizate în mozaic.

Foto: lombardpengfamily.com
Foto: lombardpengfamily.com

Interiorul, bogat în monumente şi ornamente, este amenajat în stil gotic, cu elemente de baroc. Nu mai puţin de 18 altare se află în corpul principal al catedralei, pe lângă cele din capele.

Catedrala are două turnuri, unul aflat în sud şi altul în nord. Cu o înălţime de 136 de metri, turnul de sud domină împrejurimile şi este uşor de remarcat. În timpul asediilor asupra Vienei, din 1529 şi 1683, acesta a servit drept punct de observaţie principal şi punct de comandă pentru apărarea oraşului. Turnul de nord (Pummerin) trebuia iniţial să fie simetric celuilalt, însă într-un final a fost construit mai scurt. Ambele turnuri sunt deschise publicului, aşa că dacă îţi doreşti să savurezi o panoramă superbă asupra oraşului, nu ezita să urci cele peste 300 de trepte spre vârful catedralei.

În fiecare an, catedrala Sf. Ştefan este vizitată de circa 3 milioane de turişti, aflându-se pe primul loc în topul atracţiilor din Viena.

Prater

Foto: magx.com
Foto: magx.com

Dacă eşti în căutarea unui loc care să combine distracţia, senzaţiile tari şi relaxarea, mergi la Prater, unul dintre cele mai renumite parcuri ale Vienei. Situat în districtul Leopoldstadt, Prater este cel mai vechi parc de distracţii din lume.

Prima menţionare a zonei în care se află parcul datează din anul 1162, când aceasta apare într-un document al împăratului Frederic I. Denumirea „Prater” a fost utilizată prima dată în anul 1403, cu referire la o insulă mică de pe Dunăre, termenul fiind ulterior extins pentru a numi întreaga zonă. Din anul 1560, proprietatea a fost amenajată ca teren de vânătoare. Împăratul Iosif al II-lea a donat domeniul municipalităţii oraşului şi locuitorilor săi în anul 1766, iar de atunci acesta este deschis pentru public, fiind transformat în parc. A luat astfel naştere o zonă efervescentă, cu atracţii variate, carusele, cinematografe, cafenele şi alte locuri de divertisment. Cu toate acestea, vânătoarea a continuat să se practice pe terenul Prater până în anul 1920.

Intrarea în parcul Prater este liberă, acesta fiind deschis zilnic. Sezonul de vârf durează de pe 15 martie până la finalul lunii octombrie. Accesul în parcul de distracţii nu se plăteşte, însă există costuri la fiecare dintre atracţiile propriu-zise, care variază între 1,5 şi 5 euro. De asemenea, acestea funcţionează după programe diferite, în funcţie de sezon.

Principala atracţie a parcului este Roata uriaşă (Wiener Riesenrad), care domină Viena încă din anul 1897 de la înălţimea celor 65 de metri ai săi, fiind unul dintre simbolurile oraşului. O tură în Wiener Riesenrad îţi dă ocazia să admiri priveliştea superbă asupra împrejurimilor, iar apoi poţi vizita o expoziţie dedicată.

Întins pe 3 etaje şi o suprafaţă totală de 2000 de metri pătraţi, Muzeul Figurilor de Ceară Madame Tussauds face senzaţie în Prater, vizitatorii având şansa de a întâlni personalităţi celebre din domenii şi epoci diverse, cum ar fi împăratul Franz Joseph şi împărăteasa Sissi, Mozart, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Robbie Williams, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Arnold Schwarzenegger etc.

Trenuleţul Liliputbahn este cea mai amuzantă şi relaxantă atracţie din Prater. Traseul de peste 4 kilometri lungime durează aproximativ 20 de minute şi trece pe lângă aleea principală, Hauptallee, călătorii putând să admire astfel mai multe zone ale parcului.

Foto: flickr.com
Foto: flickr.com

În cazul în care vizitaţi Praterul cu copiii, mergeţi neapărat la Grottenbahn, un loc plin de aventuri. De-a lungul plimbării cu trenuleţul, veţi întâlni personaje celebre din poveşti, iar cele 30 de grote decorate creativ vă vor face să vă simţiţi în lumea basmelor.

Iubitorii de senzaţii tari nu trebuie să rateze Praterturm, o atracţie nouă în peisajul Praterului. Construită în 2010, are o înălţime de 117 metri şi o viteză de 60 km/h, fiind cel mai mare carusel la înălţime din lume. Pentru un plus de adrenalină, încearcă Turbo Boost, Space-Shot, Ejection Seat sau montagne russe.

Dacă îţi doreşti să îmbini distracţia cu mâncarea bună, încearcă o masă tradiţională vieneză la Schweizerhaus, cel mai celebru restaurant din Prater, deschis în anul 1868. Potrivit unor documente, acesta are o tradiţie chiar mai veche, înainte de anul 1766 funcţionând sub numele de Zur Schweizer Hutte. Restaurantul este renumit pentru preparatele sale din carne de porc şi clătitele de cartofi, pe care vara le poţi savura în frumoasa grădină de bere, alături de o băutură rece.

Turnul Dunării

Foto: star-apartments.at
Foto: star-apartments.at

Pentru amatorii de panorame, Turnul Dunării (Donauturm) este un obiectiv „must see”, căci oferă posibilitatea de a cuprinde întregul oraş cu privirea, ca pe o hartă, şi de a vedea principalele sale simboluri. Se află situat în cadrul Donaupark, un parc întins, de 800.000 de metri pătraţi, amenajat în anii 1963 – 1964 pe malul nordic al fluviului Dunărea. Construit în 1964, turnul are o înălţime de 252 de metri şi este prevăzut cu o platformă de observaţie la nivelul de 150 de metri. Cu unul dintre cele două lifturi rapide poţi ajunge la platformă în doar 35 de secunde, iar din acest loc te poţi bucura de o privelişte de 360 de grade asupra Vienei. În plus, dacă eşti iubitor de adrenalină, în timpul verii de aici poţi face bungee-jumping.

Deasupra platformei de observaţie, la 160 şi 170 de metri, se află câteva restaurante şi cafenele unde poţi să bei o cafea sau să iei masa, având în faţa ochilor acelaşi peisaj superb al oraşului. Poţi admira întreaga panoramă fără să te ridici de pe scaun, căci restaurantul se roteşte uşor.

Mariahilferstrasse

Foto: vienna.atMariahilferstrasse, una dintre cele mai mari străzi din oraş, reprezintă raiul iubitorilor de shopping în Viena. Se află foarte aproape de centru şi este populată cu magazine extrem de variate, alături de cafenele şi restaurante, unde te poţi odihni după o zi plină de cumpărături. Denumirea străzii provine de la cel de-al şaselea district vienez, Mariahilf, numit de localnici şi „Mahü”.

Zona „fierbinte” a shopping-ului este în partea interioară (Innere Mariahilferstrasse), unde se găsesc magazine ca C&A, Esprit, H&M, Humanic, Jones, Levis, L’Occitane, New Yorker, Nike, Only, Orsay, Pimkie, Puma, Promod, Salamander, Samsonite, Swarovski, Swatch, Tom Tailor, Zara etc. Partea exterioară a străzii nu este atât de populară pentru cumpărături.

Mariahilferstrasse a fost o arteră importantă a Vienei încă din Evul Mediu. Ulterior, întreaga zonă s-a dezvoltat şi au apărut numeroase magazine, astfel că în secolele XVIII – XIX, aici, se formase deja un cartier prosper, populat de comercianţi şi meşteşugari. Strada a primit actualul nume în anul 1862. La finalul secolului al XIX-lea, în zonă, au fost deschise şi magazine mari, cele mai celebre fiind Herzmansky, Gerngross şi Stafa. Unele dintre acestea funcţionează şi în prezent, transformate în mall-uri luxoase.

În anii 1990, Mariahilferstrasse a dobândit o nouă înfăţişare: trotuarele de pe ambele părţi au fost extinse, s-au plantat pomi şi a fost construită o linie de metrou care să o deservească. În perioada sărbătorilor de iarnă, strada se închide pentru traficul auto şi devine în întregime pietonală, făcând astfel loc mulţimii de oameni porniţi în căutare de cadouri.

Alte atracţii în zona Mariahilferstrasse sunt scările Rahlstiege (1886), bisericile Mariahilferkirche şi Stiftskirche, Raimundhof – locul de naştere al actorului Ferdinand Raimund, piaţa Schwendermarkt, Cartierul Muzeelor etc.

Cartierul Muzeelor

Foto: leopoldmuseum.org
Foto: leopoldmuseum.org

Cu o suprafaţă de circa 60.000 de metri pătraţi de spaţii expoziţionale, Cartierul Muzeelor din Viena reprezintă un obiectiv de neratat pentru iubitorii de frumos. Arhitectura modernă se îmbină cu cea barocă, dând naştere unui spaţiu inovativ, care găzduieşte o paletă vastă de manifestări artistice. Cartierul Muzeelor a fost dezvoltat începând cu anul 1998, când, în urma unor investiţii majore, s-au restaurat vechile grajduri imperiale şi s-au construit clădiri moderne.

Zona a fost inaugurată în 2001, devenind unul dintre cele mai întinse centre din Europa dedicate artei moderne. Aici, se află atât muzee mari de artă, cum ar fi Muzeul Leopold sau mumok (Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig), dar şi spaţii dedicate artei contemporane, ca Kunsthalle Wien. În fiecare vară, are loc Wiener Festwochen, un eveniment dedicat activităţilor culturale.

Muzeul Leopold expune lucrări de pictură, grafică şi obiecte de artă, ce oferă o imagine de ansamblu a modernismului clasic austriac, cu accent pe expresionism. Muzeul este renumit pentru cea mai mare colecţie de lucrări aparţinând artistului Egon Schiele. Vizitatorii mai pot admira operele unor artişti ca: Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Albin Egger-Lienz, Anton Kolig, Alfred Kubin, Kolo Moser, Richard Gersl, Ferdinand Georg Waldmuller, Josef Hoffmann, Robert Hammerstiel etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.