Dupa ce Ottawa a fost declarata capitala Provinciei Unite a Canadei in anul 1858, in defavoarea altor orase si mai frumoase si deopotriva cunoscute, cum ar fi Quebec, Toronto sau Montreal, s-a inceput cautarea unor locuri pentru ridicarea noilor cladiri ale parlamentului. Astfel, castigand pentru ca se afla la o distanta mai sigura de frontiera cu Statele Unite ale Americii si la limita dintre cele doua mari orase, Quebec si Ontario, Ottawa devenea locul unde urma sa functioneze institutia parlamentului.

Cladirile Parlamentului din Ottawa1

Pentru ridicarea noilor cladiri ale parlamentului s-a ales platoul din varful unui deal din calcar, ce dainuia peste raul Ottawa, acesta din urma reprezentand, pe parcursul ultimelor mii de ani, un indicator pe ruta navigabila spre interiorul continentului. Cel care a pus piatra de temelie in anul 1860 a fost, dupa cum bine stim, printul de Wales. Iar peste sase ani, respectiv in 1866, cel mai ambitios proiect arhitectonic din America de Nord fusesera finalizat.

Cladirile Parlamentului din Ottawa au fost construite pe o pajiste imensa, grupul cladirilor avand ca punct focal marele Turn Victoria. Aceste structuri impresionante au fost ridicate in stil gotic tarziu – o alegere destul de interesanta pentru niste cladiri cu scop administrativ – si reprezinta un omagiu adus Marii Britanii, chiar daca, in stilul arhitectonic al structurilor, se resimt cateva influente de origine franceza sau germana.

Cladirile Parlamentului din Ottawa11

Dupa ce lucrarile de constructie au fost finalizate, cladirile au fost alese ca sediu al guvernarii noului Dominion al Canadei, mecanismul care punea mai multe asezari, si anume Ontario, New Brunswick, Nova Scotia si Quebec sub administratia unui guvern federal. In timp ce teritoriile dimprejur au inceput sa fie incluse in domeniul acestor cladiri, inevitabil, si cladirea parlamentului a fost supusa mai multor lucrari de extindere.

Citește și:  Insula Brac: Obiective turistice Croatia - Brac

Numai ca aceasta structura avea sa treaca prin doua incendii, unul in anul 1916 si altul in 1952, drept pentru care a fost nevoie de demararea unor lucrari masive de reconstructie. Acestea au urmarit, desigur, respectarea in primul rand a proiectului original, insa prin folosirea tehnicilor si materialelor moderne, conforme cu vremurile. Una dintre cele mai frumoase parti din cladirile parlamentului din Ottawa este Turnul Pacii, ridicat in stil gotic, respectiv Beaux-Arts. Aceasta structura impresionanta a fost adaugata la cladirea initiala undeva prin anii 1920, ca mai apoi, in anul 1980, sa se instaleze aici un lift modern. Si nu intamplator facem aceasta referire, deoarece acel moment a fost istoric, Turnul Pacii fiind dotat cu primul lift in panta din lume.

Cladirile Parlamentului din Ottawa111

Vizitatorii aveau, asadar, sansa de a fi plimbati in jurul domurilor. De pe fatada cladirilor parlamentului din Ottawa nu lipsesc nici elementele specifice, cum ar fi garguiele, frizele sau figurile grotesti. Acest loc a servit, de-a lungul existentei sale, mai multor scopuri, multe importante la nivel national. Spre exemplu, aici s-au organizat funeralii ale unor oameni de stat sau incoronari. In plus, in cladirile parlamentului s-au facut si vizitele oficiale ale monarhilor britanici, precum si declaratiile de razboi sau pace.

Tot aici, se afla si mormintele unor oameni de stat, ramasitele fostului premier Pierre Trudeau aflandu-se in interiorul unei cladiri. Pe langa toate acestea, vizitatorii mai pot vedea si Mormantul Soldatului Necunoscut. Cladirile Parlamentului din Ottawa sunt, prin urma, unele dintre cele mai reprezentative locuri pentru istoria recenta a Canadei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.