Fermecatorul oras Mumbai gazduieste structuri de-a dreptul impresionante, una dintre acestea fiind, fara doar si poate, cel mai inalt minaret de caramida din lume, ce face parte din uluitorul complex Qutb Minar. Acesta reprezinta o intoarcere aproape radicala a culturii indiene, pe fondul sosirii aici a Islamului. Inevitabil, acest minaret ne duce cu gandul la cel din Jam, cel putin in ceea ce priveste modul de construire, numai ca cel din Mumbai este mai inalt, avand 73 de metri. Lucrarile de constructie au fost demarate in timpul generalului turc sclav, acesta fiind, de altminteri, si cel care l-a comandat. Dificila sarcina i-a revenit sultanului gurid Ghyiath-al-Din, cladirile din complex fiind ridicate pentru a marca numeroasele victorii impotriva hindusilor.

Qutb Minar

Trebuie sa recunoastem faptul ca toate cuceririle indiene au dus la dezvoltarea masiva a orasului, dar, si mai important, a statului gurid. Se pare ca sultanul le-a daruit proprietatile cucerite rudelor sale, care oricand puteau avea pretentii la tron, dar si sclavilor razboinici, acestia din urma fiindu-i loial.

In cele din urma, dupa ce soldatii si-au chemat familiile, care se stabilisera deja in stepele nordice, a luat nastere o noua comunitate, de aceasta data islamica. Pe parcurs, a devenit tot mai puternica, regiunea orasului Delhi de astazi incepand sa se aglomereze treptat. Intre anii 1221 si 1222, statul gurid avea sa fie distrus, motiv pentru care generalii sclavi au ramas fara un conducator.

Qutb Minar

Vazandu-se in aceasta situatie, generalii s-au proclamat de indata sultani ai Delhi-ului, luand astfel nastere si prima dinastie islamica din India, aceasta punand, de altfel, si bazele statului mogul care s-a format. Perioada respectiva este cel mai bine reprezentata de complexul de cladiri Qutb Minar, structurile de aici imbratisand atat arhitectura hindusa, cat si cea islamica. De fapt, primul stil este in mod clar subordonat celui de-al doilea, si anume arhitecturii islamice. Un exemplu graitor in acest sens este celebrul Turn de Fier, ce are o inaltime de 7 metri. Istoricii sunt de parere ca aceasta impresionanta structura a fost adusa, cel mai probabil, dintr-un templu hindus sau jalinist din Bihar.

Citește și:  Photographic Museum: Obiective turistice Africa de Sud - Hermanus

Dar Turnul de Fier din Qutb Minar nu este neaparat remarcabil prin inaltimea sa, ci mai degraba prin faptul ca a fost ridicat aproape numai din fier – exista 98 % fier. Ba chiar, structura este cu atat mai impresionanta cu cat au fost voci care au afirmat, de-a lungul vremii, ca era imposibil, la acele vremuri, sa se construiasca un turn doar din fier, o astfel de realizare neputand fi posibila cu tehnologiile de atunci. In sfarsit, de-a lungul anilor, complexul a fost supus mai multor lucrari de extindere.

Qutb Minar11

S-au construit astfel monumente funerare regale, dar si „madrassa”, adica scoli de studiu al Coranului. Aceste structuri au fost ridicate in mare parte la ordinul sultanilor dinastiei de slavi, dar si la comanda data de conducatorii moguli ce au urmat la tron, acestia aratandu-se interesati mai degraba de pozitionarea lor pe aceeasi linie cu mostenire islamica, decat de a incerca sa construiasca edificii in spiritul vremii. Chiar si asa, complexul Qutb Minar este un loc fascinant, devenind, dupa cea de-a doua jumatate a secolului al XX-lea, unul dintre cele mai vizitate locuri din Mumbai, dar si din India.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.