Complexul Zwinger, situat in curtea din spate a unei fortarete, devenisera, impreuna cu catedrala din Dresda, un simbol al orasului, insa centrul cultural a fost bombardat in Al Doilea Razboi Mondial, fiind distrus aproape in totalitate, ramanand in picioare doar o mica parte din structura initiala. Zwinger a fost un complex baroc de pavilioane si galerii, ce a fost construit la ordinul principelui elector al Saxoniei, respectiv August cel Puternic.

Complexul Zwinger1

Complexul s-a vrut o imitatie a palatului lui Ludovic al XIV-lea de la Versailles, ceea ce a si fost, pana la urma. Constructia impresionantului complex a inceput in anul 1710, lucrarile fiind finalizate douazeci si doi de ani mai tarziu, sub atentia arhitectului-sef al curtii, Matthaus Daniel Poppelmann si a sculptorului Balthasar Permoser.

Si, desi Complexul Zwinger a fost terminat abia dupa douazeci si doi de ani, inaugurarea oficiala a avut loc in anul 1719, motivul fiind strans legat de casatoria lui August cu Maria Josepha, fiica imparatului Habsburg. Pe atunci, poarta de piatra a Coroanei a fost ornata cu o imensa coroana decorativa, asezata parca pentru a-i intampina pe invitati, anuntandu-i cumva ca urmeaza sa intre intr-o curte vasta, in jurul careia se aflau inaltate sase pavilioane, ce se legau prin galerii lungi si impresionante.

Complexul Zwinger11

De pilda, nu putem sa nu amintim de maretia Pavilionului Rampart, in care se afla o statuie a lui Hercule sau Pavilionul Glockenspiel, denumit astfel dupa carilonul ce a fost mai tarziu adaugat la cladirea propriu-zisa. Totodata, Complexul Zwinger avea trei laturi, structura deschizandu-se cumva intr-o parte printr-o gradina uluitoare, amenajata cu vedere spre fluviul Elba.

Ulterior, in anul 1840, s-a luat decizia inchiderii acestei laturi. De fapt, decizia a fost luata ca urmare a unor schimbari ce se doreau a fi aplicate, latura fiind inchisa doar pentru amenajarea unei galerii ce a fost conceputa de Gottfried Semper, galerie care a si legat complexul propriu-zis de ceea ce, pe atunci, se considera a fi o adevarata opera de arta.

Citește și:  Inchisoarea Kilmainham: Obiective turistice Irlanda - Kilmainham

Complexul Zwinger111

Numai ca frumusetea Complexului Zwinger s-a dovedit a fi fragila in fata atacurilor din Al Doilea Razboi Mondial, impresionanta cladire fiind distrusa de bombardamentele aliate din februarie 1945, doua zile la rand, mai cu seama din 13 pana pe 15 februarie. Si chiar si asa, multe dintre operele de arta ce erau adapostite de complex au fost scoase, numai ca structura propriu-zisa a fost distrusa.

Din fericire insa, complexul a fost mai apoi reconstruit, ca, in cele din urma, sa fie si modernizat. In prezent, turistii pot vizita in Complexul Zwinger din Dresda, Germania mai multe galerii, ce contin lucrari ale unor pictori celebri, cum ar fi Rubens, Canaletto si chiar Rafael. De asemenea, in complex se mai afla si o sala de arme, cu o mare colectie de arme si armuri vechi saxone.

Complexul Zwinger1111

Pe de alta parte, pasionatii de ceasuri ar trebui sa stie ca tot aici pot vedea o impresionanta colectie. Nu trebuie sa-i uitam nici pe cei interesati de instrumente stiintifice, in complex existand si o asemenea colectie. In sfarsit, cum complexul a fost reconstruit, respectiv modernizat, ca urmare a deciziei luate prin referendum de oameni, astazi, impresionanta cladire este deschisa publicului. De mentionat, totodata, este si faptul ca in imediata apropiere a Complexului Zwinger, se afla si celebrul Palat Dresda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.