In anii sai de tinerete, Mahatma Gandhi, inainte de a lua decizia de a se intoarce in India, a studiat dreptul in Anglia, iar cum isi gaseasca de lucru foarte greu la varsta de 20 de ani, in anul 1893, s-a vazut nevoit sa plece in Africa de Sud unde urma sa lucreze ca jurist pentru o firma indiana. Si, de fapt, in Africa de Sud exista, chiar dinainte sa ajunga Gandhi aici, o comunitate importanta de aproape 100.000 de indieni, mai ales in provincia Natal. Aici venisera, in anuul 1860, un numar impresionant de indieni sa lucreze pe plantatiile de trestie de zahar. Pe de alta parte, alti indieni au fost mult mai norocosi si drumu vietii i-au indemnat spre domeniul afacerilor, ajungand sa obtina venituri destul de consistente.
Se pare ca si lui Gandhi i-a suras norocul, destul de repede de la venirea sa in Africa de Sud, deschizandu-si un birou de avocatura in Durban. In acelasi timp, avea sa contribuie si la infiintarea Congresului Indian din Natal ca mai tarziu, si anume in anul 1903, sa inceapa sa tipareasca un ziar saptamanal, Indian Opinion. In urmatorul an, planurile lui Gandhi aveau, in sfarsit, sa prinda forme, acesta reusind sa formeze o comunitate la ferma Phoenix din Bambayi – asa cum este cunoscut orasul Bombay in limba zulu, aceasta fiind o denumire aproximativa – din nordul Durbanului. Mahatma Gandhi statea, alaturi de sotia sa, Kasturbai, intr-o casa simpla, construita din lemn, pe care o numea Sarvodaya, „un loc pentru propasirea culturala si spirituala a tuturor”. Plus, tot in aceasta casa functiona si tipografia ziarului Indian Opinion.
Cat despre ceilalti membri din comunitate, acestia erau rude si prieteni, care avusera ocazia sa-si construiasca aici propriile case; e drept ca, in paralel, lucrau si pamantul, incercand sa-si castige existenta prin agricultura. Insa aceasta comunitate este cu atat mai importanta cu cat aici Gandhi avea sa-si dezvolte filosofia nesupunerii civile prin nonviolenta in lupta neintreupta impotriva nedreptatilor, dar mai ales impotriva discriminarii. Astfel, Gandhi a lansat si o campanie menita sa indemne sa respectarea drepturilor indienilor. Din nefericire, idealurile si ideile sale nu au fost apreciate de toti oamenii din jurul sau, el fiind incarcerat de multe ori. In cele din urma, avea sa paraseasca Africa de Sud in anul 1914, stand pana la sfarsitul vietii sale in India.
Trei ani mai tarziu, fiul sau, Manilal avea sa revina pe pamantul unde tatal sau se luptase cu atata indarjire si intelepciune impotriva nedreptatilor asupra indienilor. La inceput o comunitate a populatiei zulu, in Inanda, tabara imensa de ocupanti ilegali de locuinte si pamanturi s-a dezvoltat treptat, ca in anul 1985, acestia atacand comunitatea Phoenix, pe care au pradat-o. Si casa in care Gandhi locuise a fost, de asemenea, distrusa, insa in anul 2000, aceasta avea sa fie reconstruita si renovata. A fost deschisa in cadrul unei ceremonii la care au luat parte atat presedintele Africii de Sud, Thabo Mbeki, cat si Goodwill Zwelithini, regele zulu. In prezent, comunitatea Phoenix, cunoscuta drept comunitatea Gandhi, face parte din patrimoniul cultural Inanda, aici aflandu-se si o clinica, precum si un centru important pentru combaterea SIDA.