Situată în Greenwich, Londra, Cutty Sark este una dintre cele mai faimoase ambarcaţiuni de mare viteză, utilizate pentru a transporta, în secolul al XIX-lea, plante pentru ceai din China către capitala Angliei. Corabia a fost construită în anul 1869 în Scoţia şi este realizată dintr-o carcasă din lemn aşezată pe un cadru metalic. În partea din faţă a corăbiei, înfruntând vântul, se regăseşte o figură de galion ce întruchipează o femeie ce ţine în mână o coadă de cal.

Cutty Sark1

Aceasta măsoară 28.6 metri şi este decorată cu foi de aur şi multe ornamente. Totodată, viteza maximă atinsă este de 17.5 noduri. Denumirea de Cutty Sark provine de la vrăjitoarea Nannie Dee din poemul scris în anul 1791 de către Robert Burns, Tam o`Shanter. În Poem, Tam întâlneşte un grup de vrăjitoare, toate cu o mână neatractivă, mai puţin Nannie. Aceasta din urmă, în momentul în care dansa şi rostea incantaţiile, purta o îmbrăcăminte numită Cutty Sark.

Corabia Cutty Sark din Londra este recunoscută pentru faptul că în anul 1871 a stabilit un record mondial, străbătând distanţa dintre Londra şi China în 107 zile. Însă, odată cu deschiderea Canalului Suez, perioada navelor rapide a luat sfârşit. În anul 1883, Cutty Sark a fost utilizată pentru transportul de lână din Australia către Anglia. Timp de zece ani a fost cotată drept cea mai rapidă ambarcaţiune de pe piaţa comercianţilor de lână. Însă, vapoarele cu abur au acaparat rapid piaţă, iar Corabia Cutty Sark a fost vândută, în anul 1895, unei firme portugheze, fiind ulterior utilizată pentru transportarea diverselor mărfuri. În anul 1920, aceasta a fost vândută din nou şi transformată în nava de antrenament pentru cadeţii de la baza Falmouth. Într-un final, după o coliziune survenită pe fluviul Tamisa şi nenumărate reparaţii, aceasta a fost mutată pe docul din Greenwich, unde poate fi văzută şi astăzi.

Citește și:  Orasul Balkanabat: Obiective turistice Turkmenistan - Balkanabat

Cutty Sark1

În zilele noastre, Corabia Cutty Sark a fost restaurată şi transformată în muzeu. Corabia este o atracţie turistică populară şi face parte din Naţional Historic Fleet, fiind cea mai valoroasă ambarcaţiune din întreaga colecţie. Corabia este situată în sud-estul Londrei, în apropiere de centrul districtului Greenwich. Ambarcaţiunea poartă însemnele JKWS, care înseamnă Cutty Sark în limbajul Codului Internaţional de Transimisiuni, ce a fost introdus în anul 1857.

Accesul în zona unde se afla Corabia Cutty Sark este facilitat de diverse mijloace de transport precum: Staţia de metrou Cutty Stark, staţiile de tren Greenwich şi Maze Hill, autobuzele 177, 180, 188, 199, 286, 386, 53, 202, 380 şi 943. Turiştii mai pot recurge şi la pistele pentru biciclişti sau la transporturile de pe Tamisa.

Cutty Sark111

Muzeul Cutty Sark din Londra poate fi vizitat de marţi până duminică (în perioada sărbătorilor muzeul fiind închis), în intervalul orar cuprins între orele 10:00 – 17:00. Preţul biletelor variază în funcţie de categoria de vârstă. Astfel, preţul unui bilet pentru o persoană adultă este de 17 lire, preţul unui bilet pentru copiii cu vârsta curpinsa între 5 – 15 ani este de 6.50 lire, preţul biletelor de tip family pentru un adult şi doi copii este de 20 de lire, iar pentru doi adulţi şi doi copii 29 de lire.

Cu o istorie îndelungată, Corabia Cutty Sark din Londra este, fără doar şi poate, una dintre atracţiile turistice inedite, pe care capitala Angliei o oferă. Corabia este amintirea vie a vântului ce a suflat cu putere în pânzele istoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.