Crapul argintiu este un peste planctonofag care a fost adus in tara noastra din China. Initial a fost aclimatizat in crescatorii naturale si apoi a ajuns in apele Dunarii. Tot din habitatul sau natural – raurile sud-asiatice si din sudul Chinei a fost introdus in apele de pe tot globul, el fiind o specie de peste mult comercializata pentru carne. Este cunoscut si cu numele de fitofag si la fel ca si alti crapi chinezesti – novac (sau Aristichthys nobilis) si crap amur (sau crap cteno, ten sau cosas, Ctenopharyngodon idella) – are o mare valoare economica.

Crapul argintiu creste foarte rapid, poate ajunge la lungimea de 1 m si greutatea de 16 kg. Majoritatea exemplarelor au lungimea cuprinsa intre 20-75 cm si greutatea de 0,120-5,0 kg. Corpul este acoperit cu solzi mici si desi, iar coloritul pe partea dorsala este gri-verzui, pe laterale si partea ventrala nuantele sunt mai deschise, argintii.

Capul este mare, gura larga, iar ochii pozitionati destul de jos, pe partile laterale ale capului. Inotatoarea dorsala apare pe mijlocul spatelui si are 11-15 radii, cea anala este alcatuita din 14-17 radii din care primele 2-3 sunt putin osificate. Inotatoarea codala este mare si adanc bifurcata in doi lobi simetrici, iar aripioarele pelviene si pectorale sunt mici si alungite.

Hypophthalmichthys molitrix
Hypophthalmichthys molitrix

Pentru a se reproduce femela trebuie sa aiba greutatea corpului de 3 kg, iar masculul aproxmativ 2 kg. La aceasta specie masculul ajunge la maturitatea sexuala cu un an mai devreme decta femela. Perioada de depunere a icrelor este din prima saptamana a lunii iunie si pana la mijlocul lunii iulie.

Femela poate depune un numar de pana la 500 mii de oua. Acestea sunt foarte mici si transparente. Icrele au nevoie de temperatura de 23-25 grade Celsius pentru a ecloza destul de rapid si astfel sa apara prelarvele care masoara 5 mm. La 7 zile se formeaza larvele care pot avea lungimea de aproximativ 6-8 mm. Hrana larvelor consta idn zooplancton sau fitoplancton.

Crapul argintiu face parte din ordinul Cypriniformes, familia Cyprinoidea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.