Deinosuchus, numit sugestiv „crocodilul înfricoșător,” a fost unul dintre cei mai mari crocodili care au trăit vreodată, cu o lungime estimată de până la 16 metri. Această reptilă gigantică a populat mlaștinile și malurile râurilor din America de Nord în urmă cu aproximativ 80 de milioane de ani, în perioada Cretacicului superior.

Fosilele sale fragmentare au fost descoperite pentru prima dată în 1909 de paleontologul William Jacob Holland, iar analizele ulterioare au confirmat că Deinosuchus era capabil să vâneze chiar și dinozauri mari, datorită mușcăturii sale extrem de puternice.

Numit Deisnosuchus, acest crocodil preistoric isi merita cu siguranta numele, deinos insemnand infricosator, iar soukhos traducandu-se prin crocodil, deoarece este o creatura de mari dimensiuni, a carui lungime a corpului atingea 16 metri.

Este adevarat ca opiniile oamenilor de stiinta in privinta acestei lungimi au fost impartite, deoarece ramasitele descoperite erau alcatuite din fragmente, fiindu-le dificil sa stabileasca o anumita lungime, insa cu toate acestea, una dintre variantele acceptate este cea conform careia masura 16 metri. Fosilele crocodilului au fost descoperite in anul 1909 de catre paleontologul William Jacob Holland in SUA, acesta fiind si anul in care i s-a dat un nume si a fost descris.

Caracteristicile fizice ale crocodilului Deinosuchus

Deinosuchus era unul dintre cei mai mari crocodili care au trait vreodata, avand o infatisare asemanatoare cu cea a crocodililor din zilele noastre, fiind o dovada a faptului ca aceste reptile nu s-au schimbat foarte mult. A trait in cretacicul superior, in urma cu aproximativ 80- 70 de milioane de ani.

Crocodilul preistoric Deinosuchus

Corpul masiv al acestei creaturi era acoperit cu placi carnoase, iar botul era asemanator cu cel al unui aligator. Dintii erau mari si puternici, maxilarul inferior ocupand 1,6 metri din craniul ascutit de 2 metri lungime.

Mediul de viață și comportamentul de vânătoare

Mult mai mare decat crocodilii de astazi, Deinosuchus era capabil sa omoare chiar si dinozauri de mari dimensiuni, muscatura sa puternica reprezentand un pericol pentru aceste creaturi preistorice.

Modalitatea in care vana era asemanatoare crocodililor de astazi, astfel, atunci cand dinozaurii sau alte creaturi se apropiau de marginea unei ape, acesta statea la panda, asteptand prada sa se apropie si lasand la suprafata doar varful botului, unde se aflau narile. Odata apropiata, prada nu mai avea scapare, era cufundata in apa pana se ineca, urmand apoi sa fie mancata de acest crocodil.

Locurile pe care crocodilul Deinosuchus le popula erau reprezentate de zonele mlastinoase si malurile raurilor, fiind un animal care, conform studiilor, putea trai pana la 50 de ani.

Impactul Deinosuchus asupra ecosistemelor din Cretacic

Deinosuchus nu era doar un prădător terifiant, ci și un element-cheie în ecosistemele din Cretacic. Rolul său de super-prădător a influențat populațiile de dinozauri erbivori și alte animale care se apropiau de sursele de apă. Prin controlul acestor populații, Deinosuchus a contribuit la menținerea echilibrului ecologic al habitatelor sale.

Fosilele sale au fost descoperite în diferite regiuni din America de Nord, ceea ce sugerează că avea o distribuție largă și că putea coloniza diverse medii, de la râuri și lacuri până la estuare. Prezența sa a afectat și comportamentele altor animale, care au dezvoltat strategii de evitare a zonelor frecventate de acest prădător uriaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.