Srirangapatnam, forma anglicizata in timpul dominatiei Imperiului Britanic, sau Srirangapatna, avea sa serveasca, pentru o buna perioada, drept capitala regatului Mysore, in fruntea caruia se aflau rajahii din secolul al XVIII-lea, Haidar Ali si fiul acestuia, Tipu, cunoscut si sultanul Fateh Ali Tipu ori Tigrul din Mysore. Situata pe raul Cauvery din India, aceasta insula cu statut de oras este o asezare pe cat de impresionanta, pe atat de importanta din punct de vedere istoric si, mai ales, religios. Este cunoscut faptul ca cei doi rajahi, Haidar Ali si Fateh Ali Tipu, tata si fiu, au reusit sa aduca micul regat Mysore la un punct la care niciun alt conducator nu ajunsese, transformat regatul intr-o mare putere musulmana, ce ar fi trebuit sa-i alunge pentru totdeauna pe englezi din India.

Daria Daulat Bagh1

In urma acestor doi mari conducatori, mai cu seama in urma lui Tipu, au ramas numeroase constructii impresionante, una dintre ele fiind Daria Daulat Bagh, un fermecator palat ce a fost ridicat dincolo de peretele estic al fortul, in inima viu colorata a gradinilor amenajate cu plante aduse din intreaga Indie.

Construit in mare parte din lemn de tek, palatul Daria Daulat Bagh are, in mod evident, o structura indo-islamica, aflandu-se pe o platforma ridicata, de 1,5 metri inaltime; aceasta metoda de a ridica o astfel de contructie era intalnita in mai multe culturi si civilizatii, inclusiv cea romana, cu mici diferente, desigur. La fel de impresionant este si interiorul, peretii, arcadele si tavanele fiind decorate cu arabescuri. Una dintre cele mai frumoase incaperi din palatul Daria Daulat Bagh este, fara discutie, sala centrala, unde Tipu primea oaspeti de seama, precum ambasadori sau alti conducatori locali.

Daria Daulat Bagh11

La acele vremuri, fatada era decoarata cu scene din batalii si portrete, in timp ce peretii din interior erau ornamentati cu pergamente cu frunze si flori, toate avand forme geometrice; facand abstractie de specificul arhitectonic clar indian, am putea spune ca aceste decoratii au anuntat cumva tendintele artistice din urmatorul secol.

In sfarsit, vizitatorii care vor ajunge in Srirangapatnam vor mai putea vizita si mausoleul Gumbaz, la care se ajunge trecand printr-o poarta exceptional sculptata, traversand aleea pusa la adapostul umbrelor de mai multi chiparosi. Ridicat in aceeasi perioada cu palatul Daria Daulat Bagh, Gumbaz a fost locul de inmormantare al lui Haidar Ali si al fiului sau, sultanul Tipu sau Tigrul din Mysore, cum a devenit cunoscut in constiinta populara.

Din fericire, incercarile sultanilor de a-i alunga pe britanici din India au fost in van, dupa cum bine stim. Astfel, dupa ce britanicii au reusit sa ocupe Srirangapatnam in anul 1799, Daria Daulat Bagh a fost locuit de Arthur Wellesley, mai tarziu duce de Wellington. Din fericire, acesta a ordonat de indata renovarea palatului, inclusiv refacerea imediata a picturilor de pe peretii exteriori, intr-o stare deloc buna.

Daria Daulat Bagh111

Tot pe peretii exteriori, se afla si o scena care nu ii punea intr-o lumina tocmai buna pe britanici, si anume scena in care Haidar Ali castiga o batalie impotriva colonelului William Baillie, la Pollilore, in luna septembrie a anului 1780. Aceasta pictura a fost insa acoperita putin mai tarziu. In cele din urma, palatul avea sa devina muzeu, astazi gazduind o colectie mica de obiecte ce au apartinut sultanului Tipu. Tot aici, vizitatorii mai pot admira si numeroase picturi europene si manuscrise persane. In ciuda atator incercari dificile, palatul Daria Daulat Bagh inca mai poarta amintirea acelor vremuri si se poate inscrie in randul constructiilor indo-islamice din India.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.