Localizat în Braamfontein, cartierul central al oraşului Johannesburg, Dealul Constituţiei reprezintă un simbol al democraţiei sud-africane, aici avându-şi sediul Curtea Constituţională a Africii de Sud. Înainte ca instituţia să se mute aici în februarie 2004, pe Dealul Constituţiei se afla închisoarea de maximă securitate Old Fort.

Dealul Constituției11

Clădirea Old Fort a fost construită în anii 1890 şi a servit drept închisoare pentru prizonierii din războiului anglo-bur (1899 – 1902), fiind cunoscută sub denumirea de „Numărul 4”. Aici, erau încarceraţi conducătorii armatei burilor. Ulterior, edificiul a fost extins şi i s-au adăugat celule de detenţie pentru prizonierii locali, iar în 1907 a fost construită o secţie pentru femei. În anii 1920, închisoarea Old Fort a fost din nou mărită cu un corp de clădire, pentru cei aflaţi în aşteptarea procesului, care apoi a devenit un centru de detenţie pentru dizidenţii politici, activiştii care protestau împotriva Apartheidului, dar şi pentru delincvenţii comuni. Liderul spiritual Mahatma Gandhi a fost închis aici în perioada 1902 – 1914.

În timpul guvernării Apartheid, în cadrul închisorii Old Fort erau încarceraţi doar albii. Excepţie a făcut Nelson Mandela, care în 1962 a stat în spitalul închisorii, pe când se afla în aşteptarea procesului Rivonia. Joe Slovo, Bram Fischer, Albert Luthuli şi Robert Sobukwe s-au numărat printre persoanele care au stat în această închisoare, pentru că susţineau principiile democraţiei. Complexul de pe Dealul Constituţiei a servit drept centru de detenţie până în 1983, când a fost închis.

Dealul Constituției111

Dezvoltarea complexului de pe Dealul Constituţiei a fost unul dintre cele mai ambiţioase proiecte propuse în 1994, după primele alegeri democratice din Africa de Sud. Astfel, emblema trecutului represiv al ţării a fost transformată într-un custode al democraţiei şi libertăţii. Deşi este sediul unei instituţii atât de importante, clădirea Curţii Constituţionale nu are o arhitectură impunătoare, ci un aspect simplu, primitor. Aceasta a fost ridicată pe locul vechii închisori „Numărul 4”. Cea mai mare parte a acesteia a fost demolată, însă casa scărilor a fost păstrată, fiind încorporată în noua clădire, ca o amintire a perioadei de opresiune prin care a trecut Africa de Sud. În plus, pereţii sălii principale de judecată sunt realizaţi din cărămizi provenind dintr-o aripă dărâmată a vechii închisori.

Citește și:  Orasul Mumbai: Obiective turistice India - Mumbai

Turiştii curioşi să afle mai multe despre trecutul acestui loc şi despre drumul Africii de Sud spre libertate pot vizita o serie de expoziţii la Muzeul Constitution Hill, precum şi o colecţie de peste 200 de lucrări de artă contemporană, printre care capodopere ale artiştilor Gerard Sekoto, William Kentridge şi Cecil Skotnes. Pe lângă expoziţiile temporare, Dealul Constituţiei găzduieşte două expoziţii permanente, dedicate lui Mahatma Gandhi şi lui Nelson Mandela. Expoziţia ce îl comemorează pe Mandela reconstituie vechea sa celulă, cu o serie de scrisori şi alte obiecte ce i-au aparţinut acestuia.

Dealul Constituției1

Vizitatorii pot citi din însemnările personale ale prizonierilor din vechile închisori şi pot asculta înregistrări ale experienţei lor în aceste locuri. Complexul mai include o cafenea, o librărie, un birou de turism şi mai multe spaţii pentru evenimente.

Pe lângă edificiul care găzduieşte Curtea Constituţională, pe Dealul Constituţiei mai poate fi admirată Flacăra Democraţiei, aflată într-o piaţetă, aprinsă în anul 2012, când Africa de Sud a sărbătorit a 15-a aniversare de la semnarea constituţiei, un reper important în istoria acestui stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.