Gastele, ratele si lebedele sunt pasari de apa numite anseriforme deoarece apartin ordinului Anseriformes. Au corpul grasut, penajul impermeabil, labele mari si palmate. Se remarca prin coloritul foarte frumos, uneori in culori stridente, contrastante dar si prin ciocul lat si aplatizat. Astfel de pasari acorda o importanta mare ingrijirii penajului, isi infoaie penele, le curata, deoarece este foarte important ca acestea sa fie asezate cat mai bine, sa ramana impermeabile la apa.

Specii de pasari de apa – gaste, rate, lebede:

Labada de vara are ciocul galben-portocaliu cu varful si proeminente negre
Labada de vara are ciocul galben-portocaliu cu varful si proeminente negre
Lebada de vara isi cauta hrana cu ciocul in apa
Lebada de vara isi cauta hrana cu ciocul in apa

Una din cele mai elegante pasari de apa este lebada de vara care traieste in Europa, Asia, Africa, America de Nord si Australia. Are denumirea stiintifica de Cygnus olor si este o specie partial migratoare. Un exemplar adult poate ajunge la lungimea corpului de 1,5 m si greutatea de aproximativ 12 kg. Hrana lebedei de vara consta din plante din apa si mici animale din malul subacvatic. Aceasta pasare zboara extraordinar de bine si prin bataile de aripi in zbor scoate sunete interesante de pulsatie.

Gasca de Canada pe lac
Gasca de Canada pe lac
Gasca de Canada (Branta canadensis)
Gasca de Canada (Branta canadensis)

Gasca de Canada este originara din America de Nord dar apare si in Noua Zeelanda, Europa si nord-estul Asiei. Are denumirea stiintifica de Branta canadensis si este o specie migratoare. Are lungimea corpului de 55-100 cm si greutatea de 3-6 kg. Hrana ei consta din plante acvatice dar si plante de pe uscat.

Gasca de vara – Specia Anser Anser
Gasca de vara – Specia Anser Anser

Gasca de vara traieste in Europa si Asia si are denumirea stiintifica de Anser anser. Este o specie migratoare considerata stramosul salbatic al gastei domestice. Gasca de vara poate avea lungimea corpului de 75-90 cm si greutatea de 3-4 kg.

Rata fluieratoare cu pene (Dendrocygna eytoni) pe apa, Foto: ibc.lynxeds.com
Rata fluieratoare cu pene (Dendrocygna eytoni) pe apa, Foto: ibc.lynxeds.com

Rata fluieratoare cu pene este o specie partial migratoare al carui areal este alcatuit din nordul si sudul Australiei. Are lungimea corpului de 40-60 cm si greutatea de 0,5-1,5 kg. Face parte din categoria celor 8 specii de rate fluieratoare, are denumirea stiintifica de Dendrocygna eytoni.

Lebada neagra cu puii. Femela si masculul sunt foarte protectori fata de puii lor si ajuta impreuna la cresterea lor
Lebada neagra cu puii. Femela si masculul sunt foarte protectori fata de puii lor si ajuta impreuna la cresterea lor

Lebada neagra este o specie nomada si monogama care traieste in Australia si Noua Zeelanda. Are denumirea stiintifica de Cygnus atratus si se remarca prin penajul complet negru si ciocul de un rosu stralucitor. Unele exemplare au cateva pene albe in zona cozii. Lebada neagra are lungimea corpului de 1,1-1,4 m si greutatea de 6 kg.

Lebada-trompeta, Specia Cygnus buccinator
Lebada-trompeta, Specia Cygnus buccinator
Lebada-fluieratoare, Specia Cygnus columbianus
Lebada-fluieratoare, Specia Cygnus columbianus

In America de Nord traieste lebada-trompeta care are denumirea stiintifica de Cygnus buccinator si lebada-fluieratoare care are denumirea stiintifica de Cygnus columbianus.

Specia Anseranas semipalmata, Gasca-cotofana, Capul
Specia Anseranas semipalmata, Gasca-cotofana, Capul
Gasca-cotofana Anseranas semipalmata
Gasca-cotofana, Specia Anseranas semipalmata

Gasca-cotofana traieste in sudul Noii Guinee si nordul Australiei si este o specie partial migratoare. Are denumirea stiintifica de Anseranas semipalmata si poate ajunge la lungimea corpului de 75-90 cm si greutatea de 3 kg. La aceasta specie in perioada de imperechere se formeaza grupuri intre un mascul si doua femele, lucru care nu mai apare la alte specii de astfel de pasari de apa.

Card de gaste Anser fabalis
Card de gaste Anser fabalis
Gasca-de-semanatura, Specia Anser fabalis
Gasca-de-semanatura, Specia Anser fabalis

In Europa Centrala si pe coastele Marii Nordului traieste gasca-de-semanatura care are denumirea stiintifica de Anser fabalis. Aceasta specie migratoare apare in carduri si la noi in tara iarna si pleaca la sfarsitul lunii februarie.

Specia Anhima cornuta
Specia Anhima cornuta

Specia Anhima cornuta traieste in nordul Americii de Sud si este o specie nemigratoare. Are lungimea corpului de 84 cm si greutatea de 2-3 kg. Are corpul grasut asemanator cu cel al unui curcan, picioarele destul de lungi si ciocul ingust si ascutit.

Rata mandarin, Specia Aix galericulata
Rata mandarin, Specia Aix galericulata

Rata mandarin este una din cele mai frumoase pasari de apa datorita coloritului penajului. Are denumirea stiintifica de Aix galericulata si este o pasare partial migratoare. Arealul ei este alcatuit din estul Asiei si nord-vestul Europei. O pasare adulta poate avea lungimea corpului de 41-49 cm si greutatea de 625 g. Rata mandarin ar putea fi considerata o specie arboricola mai ales pentru simplul fapt ca isi face cuibul in scorburile copacilor.

Gasca polara, fotografie, Zbigniew Kajzer, site clanga.com
Gasca polara, fotografie realizata de Zbigniew Kajzer, site clanga.com

Gasca polara are penajul alb curat si cloceste in regiunile arctice, in America. Are denumirea stiintifica de Anser caerulescens si este cunoscuta cu numele de gasca-de-zapada.

Califarul alb se aseamana cu o pasare ce este o combinatie intre gasca si rata tipica
Califarul alb se aseamana cu o pasare ce este o combinatie intre gasca si rata tipica
Califarul alb - Specia Tadorna tadorna
Califarul alb – Specia Tadorna tadorna

Califarul alb traieste in Europa, Africa de Nord, Asia, in regiunile din vestul Pacificului, din Marea Mediterana si din estul Oceanului Atlantic de Nord. Are denumirea stiintifica de Tadorna tadorna si este o specie partial migratoare. Are lungimea corpului de 58-67 cm si greutatea de 1-1,5 kg. Califarul obisnuieste sa cuibareasca in locuri ascunse sau vizuini parasite de alte animale.

Gasca-lebada, Femela cu masculul si puii pe balta
Gasca-lebada – Femela, masculul si puii pe balta
Gasca-lebada sau gasca-canadiana
Gasca-lebada sau gasca-canadiana

Cea mai mare gasca care apare in Europa este specia Branta canadensis. Aceasta pasare este cunoscuta si cu numele de gasca-canadiana sau gasca-lebada.

Rata albastra - Specia Hymenolaimus malacorhynchos
Rata albastra – Specia Hymenolaimus malacorhynchos

Rata albastra este o specie endemica din Noua Zeelanda care prefera regiunile din apropierea cursurilor de apa repezi, limpezi si reci. Are denumirea stiintifica de Hymenolaimus malacorhynchos si este o specie nemigratoare. Poate avea lungimea corpului de 53 cm si greutatea de 775-900 kg.

Gasca Alopochen aegyptiaca, Doua exemplare pe malul apei
Gasca Alopochen aegyptiaca, doua exemplare pe malul apei

Gasca de Nil se aseamana cu specia califarul alb. Aceasta gasca este raspandita in Africa (la sud de Sahara) si are denumirea stiintifica de Alopochen aegyptiaca. Are lungimea corpului de 63-73 cm si greutatea de 2,5 kg. Gasca de Nil are un comportament agresiv fata de alte exemplare care apartin aceleiasi specii dar si fata de alte pasari de apa.

Rata catifelata, Foto: m.animal.memozee.com
Rata catifelata, Foto: m.animal.memozee.com

Rata catifelata traieste in habitate cu apa dulce din Europa, dar si in regiunile din vestul, estul si nord-vestul Americii de Nord si in cele din vestul, estul si nordul Asiei. Are denumirea stiintifica de Melanitta fusca si este o specie migratoare. Are lungimea corpului de 51-58 cm si greutatea de 1,5-2 kg. Aceasta rata se hraneste cu moluste.

Citește și:  Păsări înrudite cu ciorile - Alunarul lui Clark (Nucifraga columbiana)
Rata mare - Specia Anas platyrhynchos
Rata mare – Specia Anas platyrhynchos

Rata mare este o specie migratoare din America de Nord, Europa, sudul Groenlandei si Asia. Are lungimea corpului de 50-65 cm si greutatea de 1,1,5 kg. Este o specie partial migratoare si are denumirea stiintifica de Anas platyrhynchos. Se hraneste cu plante acvatice si mici nevertebrate din apa.

Specia Polysticta stelleri
Specia Polysticta stelleri
Specia eiderul lui Steller
Specia eiderul lui Steller

Specia eiderul lui Steller face parte din cele patru specii de eider si traieste intr-un areal alcatuit din nord-vestul Americii de Nord, nord-estul Asiei si nordul Europei. Are denumirea stiintifica de Polysticta stelleri si este o specie migratoare. Un exemplar adult poate ajunge la lungimea corpului de 43-47 cm si greutatea de 650-900 g.

Rata de torent (Merganetta armata) prefera apele repezi de munte
Rata de torent – Specia Merganetta armata prefera apele repezi de munte

Rata de torent este o pasare migratoare care are corpul hidrodinamic cu lungimea de 43-46 cm si greutatea de aproximativ 450 kg. Are denumirea stiintifica de Merganetta armata si este o specie nemigratoare. Aceasta pasare de apa are capacitatea de a inota impotriva curentului in raurile repezi.

Rata mica - Specia Anas crecca
Rata mica – Specia Anas crecca
Rata mica - Specia Anas crecca - Femela
Rata mica – Specia Anas crecca – Femela

Rata mica sau specia Anas crecca este o pasare partial migratoare din America de Nord, Asia, Europa, Africa Centrala si de Nord. Are lungimea corpului de 34-38 cm si greutatea de 350 g. Rata mica se hraneste cu plante acvatice, insecte, crustacee si moluste din apa.

Pasare acvatica – Ferastrasul mare (Mergus merganser)
Pasare acvatica – Ferastrasul mare (Mergus merganser)
Ferastrasul mare (Mergus merganser)
Ferastrasul mare (Mergus merganser)

Specia ferastrasul mare este una din cele mai rapide pasari de apa din lume. Are denumirea stiintifica de Mergus merganser si este o specie partial migratoare. Arealul sau este format din America de Nord, Asia si Europa. Are lungimea corpului de 58-66 cm si greutatea de 1,5-2 kg.

Rata Muscovy - Specia Cairina moschata
Rata Muscovy – Specia Cairina moschata

Rata Muscovy are corpul masiv si traieste in America Centrala si centrul Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Cairina moschata si este o specie nemigratoare. Are lungimea corpului de 66-84 cm si greutatea de 2-4 kg. Astfel de rate sunt aproape mute.

Gasca de la Capul Barren
Gasca de la Capul Barren

Gasca de la Capul Barren este o pasare nemigratoare raspandita in sudul Australiei si insulele din apropierea acestui continent. Are denumirea stiintifica de Cereopsis novaehollandiae si se aseamana cu un porumbel prin coloritul penajului in nuante gri-cenusii. Are lungimea corpului de 75-91 cm si greutatea de 4-6 kg.

Oxyura leucocephala, Mascul, Foto: birdingaxarquia.blogspot.ro
Oxyura leucocephala, Mascul, Foto: birdingaxarquia.blogspot.ro

Rata cu cap alb traieste in sudul Europei si are denumirea stiintifica de Oxyura leucocephala. Aceasta specie ajunge si la noi in tara, in baltile Dunarii si in Delta Dunarii.

Rata-cuc, Specia Heteronetta atricapilla, Foto: arthurgrosset.com
Rata-cuc, Specia Heteronetta atricapilla, Foto: arthurgrosset.com

In America de Sud traieste rata-cuc sau specia Heteronetta atricapilla. La aceasta specie, in perioada de reproducere, femela depune ouale in cuiburile altor specii de pasari, de exemplu in cuiburi de starci si le lasa acolo spre a fi clocite de acele pasari.

Califarul rosu, Specia Casarca ferruginea
Califarul rosu, Specia Casarca ferruginea
Califarul rosu
Califarul rosu

Califarul rosu este o pasare care ajunge si in tara noastra mai ales in jurul lacurilor litorale. In general traieste in sud-estul Europei si are denumirea stiintifica de Casarca ferruginea.

Lebada cu gatul negru, Foto: naturfotografen-forum.de
Lebada cu gatul negru, Foto: naturfotografen-forum.de

In America de Sud traieste lebada cu gatul negru care are denumirea stiintifica de Cygnus nigricollis si este o pasare foarte frumoasa.

Ferastrasul, Specia Mergus serrator
Ferastrasul, Specia Mergus serrator

Ferastrasul sau specia Mergus serrator are pe cap un mot dublu si ciocul drept. Apare si la noi in tara in lunile de iarna si isi face cuibul printre stanci. Aceasta pasare de apa este numita si bodarlaul mare si traieste in general in Europa, America si Asia.

Rata lopatar, Foto: animaliitaliani.com
Rata lopatar, Foto: animaliitaliani.com
Rata lopatar in cautare de hrana in apa
Rata lopatar in cautare de hrana in apa

Rata lopatar traieste in regiunile nordice si are denumirea stiintifica de Spatula clypeata. Numele sau se refera la ciocul lat in forma de lopata. Uneori apare si la noi in tara si cloceste in baltile inundabile ale Dunarii, insa in general este o pasare de trecere in Romania.

Ferastrasul mic - Specia Mergus albellus
Ferastrasul mic – Specia Mergus albellus

Ferastrasul mic sau bodarlaul mic este o specie mai mica decat ferastrasul mare si are denumirea stiintifica de Mergus albellus. Traieste in nordul Asiei si Scandinaviei, dar si in anumite tari ale Europei, apare ocazional in tara noastra in Lunca Dunarii si baltile interioare.

Rata cu ochelari, Mascul si femela
Rata cu ochelari, Mascul si femela
Rata cu ochelari, Mascul
Rata cu ochelari, Mascul

Rata sunatoare are denumirea stiintifica de Bucephala clangula si apare foarte rar la noi in tara. Este cunoscuta si cu numele de rata cu ochelari si populeaza regiunea palearctica sau lacurile din nordul Germaniei.

Rata cu ciuf , Neta rufina
Rata cu ciuf , Neta rufina
Rata cu ciuf - Neta rufina
Rata cu ciuf – Neta rufina

Rata cu ciuf are denumirea stiintifica de Neta rufina si este o specie cu penaj stufos, cap mare si corp greoi. Apare frecvent in zonele din jurul Marii Mediterane, la noi in tara este o pasare de trecere care apare foarte rar.

Rata motata, Specia Aythya fuligulia
Rata motata, Specia Aythya fuligulia

In Europa si Asia de Nord cloceste rata motata sau specia Aythya fuligulia. Aceasta migreaza in Africa, India, China, Filipine si in regiunile din jurul Marii Mediterane.

Rata fluieratoare, Specia Anas penelope
Rata fluieratoare, Specia Anas penelope

In Africa si Europa traieste rata fluieratoare care are denumirea stiintifica de Anas penelope. In lunile reci aceasta pasare pleaca in Africa si Asia de Sud.

Specia Anas acuta, Foto: geometer.org
Specia Anas acuta, Foto: geometer.org

Rata cu coada ascutita cloceste in Europa de Nord si migreaza toamna in America de Nord. Are denumirea stiintifica de Anas acuta.

Specia Anas cyanoptera
Specia Anas cyanoptera

In America de Nord traieste specia Anas cyanoptera, care se hraneste cu moluste si insecte acvatice.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.