Dickens World este numele unui parc tematic din Anglia, dedicat scriitorului Charles Dickens. Se afla in Chatham Dockyard din comitatul istoric Kent si a fost infiintat de Kevin Christie, un fan al operelor acestui scriitor victorian. Parcul a fost deschis in anul 2007 si impresioneaza prin atentia acordata detaliilor – sunt respectate intocmai cartile lui Dickens, atmosfera, povestile si personajele fiind foarte apropiate de cele din carti.

Dickens World1

Charles Dickens este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ai curentului literar denumit “victorianism”, cartile lui redand intocmai atmosfera sfarsitului de secol al XIX-lea din Anglia. De altfel, scriitorul a stat o perioada in Chatham, pe vremea cand era copil, iar multe dintre personajele si locatiile din carti sunt inspirate de Medway Towns. Ideea acestui parc tematic a  aparut inca din anul 1970, insa numai in anii 2000 a reusit sa se concretizeze. Fondatorul parcului a scos din propriile buzunare 62 de milioane de lire sterline, iar turistii care vin aici se familiarizeaza cu Anglia Victoriana, dominata de epidemii, boli, orfani si alte lucruri care au caracterizat acea perioada.

Dickens World a fost extrem de promovat in Europa, in special datorita faptului ca aici se afla cel mai lung traseu al unui “tren de groaza”, denumit sugestiv Great Expectations” (“Marile Sperante”). Traseul se bazeaza pe povestea evadarii din inchisoare a lui Magwitch, iar trenul este inlocuit de un bustean, care merge pe apa si care trece prin intuneric, prin canalizarile murdare ale Londrei si apoi pe acoperisurile cladirilor. Nu este un traseu pentru cei slabi de inger, ci numai pentru cei mai curajosi.

Dickens World11

Peggoty’s Boathouse este inspirat de cartea “David Copperfield”, iar locul este, de fapt, reconstructia barcii in care Daniel Pegotty locuieste. David este fratele dadacei lui David, Clara, la care acesta tine foarte mult. In casa-barca se afla un cinematograf 4D, in care vizitatorii pot vedea documentare despre calatoriile intreprinse de Charles Dickens in America si Europa.

Citește și:  Palatul Roz din Dhaka: Obiective turistice Bangladesh - Dhaka

The Haunted House din Dickens World este un loc cu adevarat infricosator – este o replica a casei lui Ebenezer Scrooge (“A Christmas Carol” sau “Colind de Craciun”), iar vizitatorii vor fi speriati de fantomele care apar, realizate cu ajutorul tehnicii “Fantoma lui Pepper”, in care sunt folosite oglinzi pentru a produce iluziile unor spirite. Infricosator este si locul denumit “Crime & Punishment”, unde coridoarele inchisorii Marshalsea sunt bantuite de prizonierii care au incercat sa evadeze. De asemenea, The Haunted Man este plin de personajele ciudate si terifiante din operele scriitorului.

Dickens World111

Un alt loc interesant al parcului tematic Dickens World este Dotheboy’s Hall, a carui sursa de inspiratie a fost romanul “Nicholas Nickleby”. Tanarul cu acest nume a fost obligat de unchiul sau sa devina asistentul directorului de la Dotheboy’s Hall, iar aceasta sectie din parc ofera turistilor posibilitatea de a participa la o veritabila lectie scolara victoriana, dar si sa se intalneasca cu un director victorian.

The Britannia Theatre nu mai este inspirat de operele lui Dickens, ci de teatrul londonez cu acelasi nume, care a existat in Anglia intre 1841 si 1900 si la care scriitorul se ducea adesea. Cu toate acestea, in micul teatru din parcul tematic au loc diverse reprezentatii, iar personajele sunt cele din cartile scriitorului.

Dickens World1111

Pe langa aceste atractii, Dickens World le ofera vizitatorilor sai un bar si restaurant tematic, denumit “The Six Jolly Fellowship Porters”, dar si o zona de joaca pentru cei mici. De asemenea, oriunde s-ar uita, turistii sunt inconjurati de machetele unor cladiri din Londra epocii victoriene, iar in centrul lor se afla o piata in care cele mai cunoscute personaje dickensiene par ca dau nastere unor noi prietenii si povesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.