Abrictosaurus, un dinozaur erbivor din Jurasicul inferior, a fost descoperit pe teritoriul actual al Africii de Sud. Această specie mică, dar fascinantă, avea o lungime de aproximativ 1-1,2 metri și cântărea în jur de 45 de kilograme.
Descoperirea dinozaurului Abrictosaurus
In peisajul african s-au descoperit doua schelete ale unui animal preistoric numit Abrictosaurus – care a trait in era Mezozoica, in Jurasicul inferior, cu aproximativ 200-190 de milioane de ani in urma. Acest dinozaur a trait pe meleagurile unde in prezent se afla Africa de Sud si conform cercetatorilor era un erbivor biped, care masura doar 1-1,2 m lungime si cantarea 45 kg.
Pe baza celor doua schelete descoperite s-a facut prima descriere a acestui dinozaur in anul 1974 de catre paleontologul Richard A. Thulborn, care l-a numit stiintific Lycorhinus consors, in ideea ca ar fi fost o specie al acestui gen.
Putin mai tarziu, in anul 1975, paleontologul James Hopson a descoperit un craniu complet si a redenumit specia ca fiind Lycorhinus augustidens. In final, paleontologii au emis ideea ca ar exista trei specii: Abrictosaurus consors, Lycorhinus augustidens si Lycorhinus consors.
Caracteristicile fizice ale Abrictosaurusului
Craniul avea un profil triunghiular, putin comprimat pe laterale, in fata cu cele doua orbite circulare si mari, maxilarele robuste, prevazute cu doar doi dinti mici in fata si numerosi dinti conici in spate.
Maxilarul superior avea 24 de dinti, iar cel inferior 26-28 de dinti. Membrele anterioare erau subtiri si mici, terminate cu patru degete prevazute cu gheare, iar cele posterioare erau mult mai mari si musculoase, terminate cu labe puternice ce reuseau sa sustina intreaga greutate a corpului.
La fel precum cele din fata, degetele membrelor din spate aveau gheare tari, curbate, dar mult mai mari si mai puternice. Mersul acestui dinozaur era biped, coada lunga era tinuta mereu in pozitie orizontala, pentru a contrabalansa greutatea corpului. Avea acuitatea vizuala foarte buna, iar simtul olfactiv bine dezvoltat.
Habitatul și dieta unui mic erbivor
Acesti dinozauri traiau in turme, in zonele impadurite, iar hrana lor era formata din plantele de la nivelul solului si frunzele fragede ale copacilor.
Dinozaurul Abrictosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Heterodontosauridae.
Dinozaurii din Jurasicul inferior în Africa de Sud
Africa de Sud a fost un loc bogat în descoperiri paleontologice, mai ales pentru speciile din Jurasicul inferior. Regiunea oferă o fereastră unică în ecosistemele preistorice, care includeau atât erbivore mici, precum Abrictosaurus, cât și carnivori mari. Mediul său de viață era caracterizat de păduri dese și zone cu vegetație abundentă, ideale pentru hrănirea erbivorelor mici. Fosilele descoperite în această regiune au ajutat la reconstruirea lanțului trofic al vremii, punând în evidență interacțiunile dintre prădători și erbivori.