In Jurasicul superior – era Mezozoica, cu aproximativ 150 de milioane de ani in urma a trait pe continentul american fiorosul dinozaur carnivor Ceratosaurus, de 6-8 m lungime, ce avea maxilarele prevazute cu dinti ascutiti, neobisnuit de mari. Carcateristicile sale principale constau in cornul mic de pe bot si cateva proeminente osoase din zona ochilor.

Ramasitele fosile ale acestor animale preistorice au fost descoperite in Colorado, Utah (SUA) dar si in Tanzania fapt ce arata ca au existat exemplare si pe pamanturile africane. Pe baza lor, in anul 1884, paleontologul american Otniel Charles Marsh a facut o prima descriere si a numit aceasta specie Ceratosaurus nasicornis. Numele sau se referea tocmai la acest corn nazal care ii impodobea fata si impresiona in timpul paradei amoroase in perioada de imperechere, insa avea si rol de aparare.

Mai tarziu au fost gasite si alte schelete in Utah si Colorado, din care o parte au fost clasificate ca apartinand unor specii diferite, numite stiintific: Ceratosaurus magnicornis si Ceratosaurus dentisulcatus. Fosilele gasite in cariera de piatra din Utah in anul 1992 alcatuiesc cel mai mare schelet de Ceratosaurus, care se pare ca ar fi apartinut unui exemplar tanar.

Pe toata lungimea sirei spinarii dinozaurul prezenta un rand de placi osoase care prin modul de dispunere erau de forma unei creste crenelate si s-ar parea ca l-ar fi putut ajuta la reglarea temperaturii corpului. Acest sir de spini ii crea aspectul unui gigantic dragon al lumii mitologice.

Paleontologii au analizat urmele acestor dinozauri imensi (ce cantareau si o tona) impregnate in straturile jurasice din regiunile vestice ale SUA si au ajuns la concluzia ca obisnuiau sa se asocieze si sa se deplaseze in grupuri, in special cand vanau. Preferau zonele de campie impadurite si zonele din apropierea raurilor, unde vanau animale, ei fiind mari consumatori de carne.

Ceratosaurus nasicornis, Foto: aza1149.files.wordpress.com
Ceratosaurus nasicornis, Foto: aza1149.files.wordpress.com

Avea membrele anterioare mai mici decat cele posterioare, insa fiecare din cele patru degete ale unei labe erau prevazute cu gheare mari, tari si ascutite. Membrele din spate erau robuste si musculoase, fiecare laba avea trei degete orientate inainte si unul inapoi, prevazuta de asemenea cu gheare mari si ascutite. Isi folosea atat ghearele dar si dintii curbati si ascutiti pentru a ataca si provoca rani mari victimelor.

Citește și:  Pănțăruși, specii de păsări din familia Troglodytidae

Daca trebuia sa isi urmareasca prada era capabil sa alerge foarte rapid, sa atinga o viteza de aproximativ 16 km/ h, fiind ajutat tocmai de membrele posterioare lungi si musculoase si de coada lunga, ce ii echilibra corpul in pozitia bipeda. Cand ataca avea abilitatea de a gasi partea vulnerabila a corpului victimei, iar cand avea intentia sa captureze un dinozaur mai mare se alia cu alte exemplare din turma de care apartinea.

Doar asa avea sansa de a dobora un Stegosaurus, Iguanodon sau Apatosaurus. In urma unui studiu facut de un renumit paleontolog american pe nume Robert Bakker s-a aratat ca acest dinozaur avea coada ca de crocodil, lunga si flexibila, era un inotator foarte bun, iar hrana sa deseori consta din pesti si reptile.

Craniile descoperite era mari, ajungeau la lungimea de 64 cm si doar cele ale masculilor prezentau cornul nazal. Maxilarul superior era prevazut cu un numar de 24-30 de dinti incovoiati si puternici, iar pe cel inferior 22-30 de dinti mai drepti si mai mici.

Masculii erau teritoriali, se luptau intre ei pentru suprematia in turma si pentru cucerirea femelelor in perioada de imperechere, se zgaraiau cu ghearele, se muscau, se loveau cu cornul nazal, iar prin proeminentele osoase de langa ochi se protejau impotriva loviturilor. Lupta pentru impresionarea femelelor ce se dadea intre rivali se termina in momentul cand unul era pus la pamant, ambii la final prezentand rani sangerande provocate de ghearele ca niste cutite.

Se asemanau cu dinozaurii erbivori prin faptul ca isi cresteau puii impreuna, in cadrul turmei, prin ei continuand existenta speciei. Femelele isi depuneau ouale in cuiburi si le pazeau cu mare atentie, dupa eclozarea acestora apareau puii care inca de la inceput erau bine dezvoltati, erau capabili sa se descurce singuri, sa prinda mici animale pentru a se hrani.

Dinozaurul Ceratosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Ceratosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.