Lambeosaurus, un dinozaur erbivor care a trăit în perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 70 de milioane de ani în urmă, este remarcabil pentru creasta sa osoasă și dimensiunile masive. Descoperit în Canada și în alte regiuni din America de Nord, acest dinozaur din familia Hadrosauridae putea atinge lungimi de până la 12 metri și greutăți de peste 5 tone.
Lambeosaurus (Lambeosaurus lambei) este un animal preistoric care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 de milioane de ani in urma. Este un dinozaur erbivor care face parte din ordinul Ornithischia si familia Hadrosauridae. Ramasitele acestui dinosaur au fost descoperite in anul 1923 de catre paleontologul William Parks in provincia Alberta din Canada, in SUA, Montana si Mexic.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca masivul Lambeosaurus era vegetarian, traia in paduri si se hranea cu plante si desi avea patru membre, alerga doar pe cele posterioare. Membrele anterioare erau mai mici si aveau cate patru degete alaturate cu al cincilea liber, care era folosit pentru a apuca diferite obiecte, iar membrele posterioare erau mai robuste si aveau cate trei degete groase pe care animalul isi sprijinea intreaga greutate a corpului.
Caracteristicile fizice ale dinozaurului Lambeosaurus
De asemenea s-a estimat ca aceste animale ajungeau la lungimea de 12 m si greutatea de peste 5-6 tone. Maxilarele sale erau prevazute cu sute de dinti ascutiti care pisau cu usurinta crengile, acele de pin si semintele lemnoase. Daca dintii se deteriorau, se rupeau si cadeau, erau inlocuiti cu altii noi. Coada era foarte lunga, puternica, rigidizata cu tendoane osificate, ce nu permiteau acesteia sa atarne.
Rolul crestei în comunicare și reglarea temperaturii
Lambeosaurusul avea pe cap o podoaba capilara evidenta, astfel chiar deasupra nasului purta o creasta ingusta, care se termina la capat cu un ghimpe osos. Aceasta creasta nazala avea rolul de a regla temperatura corpului, dar producea si sunete, iar ghimpele din os se pare ca era un semn de recunoastere a speciei. Vederea buna si mirosul foarte fin il ajutau la identificarea pericolelor.
Paleontologii au descoperit multe schelete rasfirate pe distante considerabile, fapt ce i-a facut sa ajunga la concluzia ca acesti dinozauri traiau in turme si migrau pe distante mari. In migratia lor, podoaba capilara (prin sunetele pe care le producea) reprezenta un element vital prin care comunicau intre ei. De asemenea unii paleontologi credeau ca atunci cand dinozaurul era scufundat in apa, creasta de pe cap era folosita pentru a respira.
Puii de Lambeosaurus se aseamanau cu adultii, aveau si ei capul destul de mare, insa nu prezentau creasta osoasa de la inceput. Cu timpul, pe parcursul dezvoltarii, creasta incepea sa apara si la pui, ea avand diferite dimensiuni, in functie si de sex. Creasta masculilor era intotdeauna mai mare decat a femelelor.
Tot din aceasta familie fac parte si alte doua specii: Lambeosaurus laticaudus (care era cel mai mare dinozaur, avea lungimea de 15 m si cantarea 20 tone) si Lambeosaurus magnicristatus (care avea o creasta neobisnuit de mare).
Importanța crestei pentru identificarea sexuală și comportamentul de împerechere
Cercetările sugerează că diferențele de mărime și formă ale crestei între masculi și femele indică faptul că aceasta avea și un rol în identificarea sexuală. Creasta masculilor era mai mare și mai elaborată, probabil folosită pentru a atrage femelele în sezonul de împerechere.
Această structură impresionantă funcționa ca un semn vizual al maturității și al sănătății, similar cu modul în care păsările folosesc penajul colorat. Dimorfismul sexual al crestei oferă o imagine clară a evoluției adaptărilor specifice pentru succesul reproducător și indică complexitatea vieții sociale la dinozauri, depășind înțelegerea tradițională despre comportamentul preistoric.