Larnaca este un oraș situat pe costa sudică a Ciprului, cu o populație de 72.000 de locuitori (în anul 2010). Este, de asemenea, al doilea port comercial al insulei și capitala districtului Larnaca. Principalul aeroport din Cipru se află în apropierea acestui oraș.

Larnaca1

În timpurile vechi Larnaca era cunoscut sub numele de „Kition” sau în latină „Citium”. Numele biblic „Kittim”, deși derivat din „Citium”, a fost de fapt folosit aproape în general pentru Cipru, ca un întreg, și ocazional de către evrei, pentru greci și romani.

În nordul orașului este situată rafinăria de ulei, în timp ce în sudul Larnacăi este situat aeroportul internațional. În apropiere de aeroport se află un lac sărat. Orașul Larnaca este cunoscut pentru plajele pitorești care includ coloane de palmieri.

Mare parte din activitate este centrată în jurul promenadei orașului pe durata festivalurilor majore. Cel mai important festival pentru orașul Larnaca este festivalul Kataklysmos, sărbătorit la începutul verii, cu o serie de evenimente culturale.

Larnaca11

„Phinikoudes” este atracția turistică principală din Larnaca. Aceasta este o strada plină de cafenele, baruri, cluburi și restaurante situate pe plaja, care devine deosebit de aglomerată în timpul verii.

Orașul Larnaca este gazda echipelor de fotbal AEK Larnaca FC și ALKI Larnaca FC. Ambele echipe joacă pe stadionul orașului numit GSZ Stadium sau Zenon Stadium. De când partea de nord a Ciprului a fost ocupată de Turcia în 1974, cele 2 echipe ale Famagusta, Anorthosis și Nea Salamina, au stadioane proprii în Larnaca. Larnaca a găzduit finala Campionatului European de Fotbal sub 19 ani în 1998 și finala Campionatului de Fotbal European sub 17 ani din 1992.

Pentru un sejur de vis la malul Mediteranei, Larnaca este una dintre cele mai interesante destinații turistice deoarece este un spațiu care plutește parcă între cer și ape, învăluit în mister și legende, cu o impresionantă istorie de peste 6.000 de ani.

Larnaca111

Cea mai veche așezare din Cipru a știut totuși să își conserve cu succes moștenirea antică în zonă veche a orașului, și să accelereze procesul de industrializare și modernizare a centrului urban, devenind un resort cât se poate de competitiv printre cele mai populare de la malul mării.

Prezența celui mai mare aeroport din țara, Larnaca International Airport, la numai 6 kilometri la vest de Larnaca, este mai mult decât binevenită pentru turiști, care pot ajunge foarte ușor acolo. Fie că iau un taxi sau unul dintre autobuzele care fac curse speciale, în aproximativ 15 ajung în oraș. Diferența de preț este însă un aspect de luat în calcul.

Acest micuț oraș cipriot poate fi parcurs în întregime cu piciorul, deci promenadele pe litoral constituie una dintre cele mai frumoase plăceri gratuite. Atracția principală are în acest colț de Rai rezonanțe biblice, căci Biserică Sfântului Lazarus, un lăcaș ortodox datând din secolul al IX-lea, primește vizitele multora dintre cei curioși să vadă cu ochii lor mormântul legendarului personaj biblic Lazarus, fratele Fecioarei Maria.

Citește și:  Templele de pe muntele Taishan: Obiective turistice China - Muntele Taishan

Larnaca1111

O adevărată minune a naturii o reprezintă Lacul Sărat din vestul stațiunii, unde se adăpostesc aproximativ 80 de specii de păsări migratoare. Vedetele locale sunt însă cei 10.000 de flamingo care poposesc pe lac în fiecare an în lunile ianuarie-februarie. În vremurile de demult, lacul era o adevărată comoară pentru cei care extrăgeau sarea de acolo în scopuri comerciale. Chiar și astăzi, când și-a pierdut importanța economică, se mai poate observă stratul de sare de aproximativ 10 centimetri adâncime care rămâne când seacă lacul în lunile toride de vară.

Cei care ajung la Lacul Sărat fac negreșit o oprire și la moscheea Hala Sultan Tekke din apropiere, locul unde se spune că este înmormântată Umm Haram, mamă adoptivă a lui Mohammed. Pe o fâșie de pământ scăldată de Mediterană, cele mai populare activități au în vedere scufundările, căci tragedia feribotului Zenobia, eșuat în zonă în 1980, este constant exploatată de cluburile care oferă lecții asistate de scafandri profesioniști. Epava de acum și-a găsit sfârșitul la o adâncime de 42 de metri, dar punctul ei cel mai înalt se ridică până la 18 metri sub apă, astfel încât se ajunge foarte ușor la ea. Mai mult, în funcție de direcția de zbor, turiștii aflați în avioanele care aterizează la Aeroportul Larnaca pot vedea de sus umbra din apa Zenobiei.

În zonă, nu se face însă doar plajă, căci localnicii sunt mari iubitori de petreceri, motiv pentru care organizează numeroase festivaluri pe tot parcursul anului. Festivalul de vară din luna iunie, Procesiunea Sfântului Lazarus din aprilie, Festivalul inundațiilor din iunie și Carnavalul anual din martie sunt ocazii extraordinare pentru turiștii care caută să identifice și să experimenteze cât mai multe tradiții locale.

Larnaca11111

Cum ciprioții sunt vestiți pentru argintăria și dantelăria de calitate pe care le produc, nimeni nu pleacă din orașul acesta fără a face măcar o vizită la Oro Fino Jewellry, un loc de unde se pot cumpără cele mai noi și mai sofisticate bijuterii, lucrate după tipare din Grecia sau Italia și sunt decorate din belșug cu pietre felurite, de la zirconium la diamante.

Orașul înseamnă însă mult mai mult, iar valoarea lui istorică este impresionantă. Mănăstirea Stavrovouni din secolul al IV-lea, statuia faimosului filozof Zeno din Citium, Muzeul Arheologic Pierides – cel mai vechi muzeu privat din Cipru, marea moschee Djami Kebir, așezarea neolitică Choirokoitia – despre care se crede că a fost întemeiată în jurul anului 7000 înaintea erei noastre, și situl anticului Kition sunt doar câteva aspecte care, dintr-o dată, pun Larnaca într-o lumina nouă.

Această destinație trebuie vizitată măcar o data în viață, căci este una dintre cele mai reprezentative pentru istoria, cultură și tradițiile unei țări atât de frumoase precum este Ciprul. Vremea caldă, oamenii zâmbitori, mâncarea locală nesperat de gustoasă și prețurile accesibile sunt atuurile principale al orașului, dar amintirile adunate aici vor dura o viață întreagă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.