Orașul Buxton din Marea Britanie a fost desemnat anul acesta de publicația Sunday Times unul dintre cele mai prielnice orașe pentru trai. Fiecare dintre edificiile sale, comunitatea și serviciile de turism balnear, precum și oferta culturală aduc plus valoare orașului, iar Domnul Devonshire are binențeles contribuția sa importantă.
Construcția Domului a început în perioada 1780 și 1789 sub îndrumarea arhitectului englez John Carr de York pentru cel de-al cincilea Duce de Devonshire. Inițial era folosit ca grajduri pentru peste 110 cai, servitori și oaspeți ai hotelului din apropiere, Crescent. Acesta din urmă făcea partea dintr-un plan de lungă durată care prevedea promovarea orașului Buxton ca destinația perfectă pentru tratamente cu ape termale. Construcția a fost continuată de arhitectul Robert Rippin Duke care a finalizat ceea ce era, la acea dată, cel mai mare Dom cu un diametru de 42,2 metri. În 1859, o parte a clădirii a fost transformată într-un spital de caritate unde se puteau caza oamenii săraci care veneau pentru tratament în Buxton.
Spre sfârșitul secolului Domul trecea iarăși prin o serie de schimbări pentru a fi tranformat într-un spital cu 300 de paturi: în 1882, a fost finalizat ceasul din turn, în 1897 au fost finalizate secțiile chirugicale, în 1913 băile spa, iar în 1934 clădirea devenea Spitalul Devonshire recunoscut pentru metodele de hidroterapie folosite pentru tratament.
În 2000, spitalul a fost închis, iar Domul a fost reinventat: acum este unul dintre cele trei campusuri ale Universității Derby din Marea Britanie, axată pe studii de management în turismul balnear. Accesul nu este restricționat: turiștii pot beneficia de toate serviciile pe care le oferă Domul din Devonshire (cafenea, spa, restaurant, salon de înfrumuțesare, organizare de evenimente de business și personale). Mai mult formula de campus și servicii de turism balnear dezvoltate în oraș le oferă studenților posibilitatea de a pune în practică ceea ce învață, iar turiștilor să devină parte a experiențelor de studiu ale tinerilor.
„Reinventare” este cuvantul care caracterizează cel mai bine Domul Devonshire. Este exemplul viu de management eficient al unei clădiri care fost readusă la viață prin adaptarea ofertei de servicii noilor cerințe ale vizitatorilor, la cele mai înalte nivele și transformarea Domului, în paralel, într-un centru de studiu.