Fantana lui Neptun, ce poate fi vizitata in orasul Bologna din Italia, este una dintre cele mai frumoase capodopere sculptate ale lui Giambologna, realizata intr-o perioada extrem de infloritoare. Bologna, situat in nordul Italiei, avea sa fie ocupat in anul 1506 de catre armata papei Iuliu al II-lea, ramanand sub stapanirea papala timp de mai bine de doua secole, mai cu seama pana in anul 1796, atunci cand Napoleon Bonaparte a invadat Italia. Insa orasul Bologna avea sa infloreasca exact in perioada in care se afla sub stapanirea papala, in tot acest timp devenind un centru al culturii, precum si o asezare in care multi artisti, precum pictori sau sculptori, decideau sa se stabileasca aici.

Fantana lui Neptun din Bologna1

Piazza Maggiore si Piazza del Nettuno se aflau in centrul orasului, acolo unde, candva, functiona si sediul puterii religioase. Undeva intre acestea doua piete frumoase poate fi vizitata si Fantana lui Neptun sau Fontana del Nettuno. Artistul care a realizat aceasta capodopera magnifica este sculptorul flamand Jean Boulogne, cunoscut mai bine sub numele de Giambologna.

Sculptorul avea sa vina in Roma in anul 1550, cand a decis sa paraseasca Flandra. Mai tarziu, si anume dupa doi ani de la venirea sa la Roma, Jean Boulogne avea sa se stabileasca la Florenta. Aici, artistul a avut un contact cu sculptura clasica greceasca, dar si cu opera lui Michelangelo, care l-au influentat semnificativ. Datorita operelor sale, Giambologna avea sa fie recunoscut, intr-un final, drept artistul reprezentativ pentru manierismul italian, un stil care s-a facut remarcat prin pretiozitatea detaliilor.

Fantana lui Neptun din Bologna11

In sfarsit, cel care a comandat construirea Fantanii lui Neptun a fost papa Pius al IV-lea, in anul 1563. Acesta a cerut sa se ridice o statuie de bronz a lui Neptun, dar si realizarea altor statui ce avea sa impodobeasca fantana. Dar viziunea lui Giambologna a fost pe cat de impresionanta, pe atat de neasteptata, artistul flamand infatisandu-l pe zeul marii purtand un trident in timp ce incerca sa domoleasca furia furtunii. Si, de fapt, aceasta intepretare a fost cea care, in definitiv, i-a adus celebritatea. La fel de frumoase sunt si jgheaburile de apa sub forma de pesti, aflate sub statuia lui Neptun si care sunt flancate de heruvimi ce stau pe un piedestal, intruchipand simbolic cheile papale. Vizitatorii se arata fascinati, de asemenea, si de cele patru sirene ce isi tin cate un san in mana, sfarcurile fiind artezienele.

Citește și:  Orasul Bujumbura: Obiective turistice Burundi - Bujumbura

Interesant de remarcat este faptul ca Jean Boulogne a urmat aici intocmai stilul rece caracteristic manierismului, nefacand in niciun fel rabat de la viziunea artistica a acestui stil reprezentativ pentru intreaga sa opera. Si sa ne facem o idee cu privire la dimensiunile Fantanii lui Neptun din Bologna, trebuie sa mentionam faptul ca, in anul 1564, aveau sa fie daramate mai multe case pentru a face loc fantanii, lucrarile de constructie fiind finalizate in anul 1566. Cat despre postamentul fantanii, acesta a fost realizat de artistul sicilian Tomasso Laureti.

Fantana lui Neptun din Bologna111

Fantana lui Neptun a fost, in fine, capodopera care i-a deschis multe porti lui Giambologna, chiar si la familia Medici, care i-a incredintat acestuia lucrarile pentru celebrele gradini Boboli. Si la nivel european, aceasta lucrare a jucat un rol crucial, influentand multe dintre lucrarile de acest fel care au urmat perioadei respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.