Expertii afirma ca, in prezent, pentru prima data de cand s-au inventat testele de masurare a coeficientului de inteligenta (IQ), adica dupa aproape o suta de ani, in multe cazuri, femeile au depasit barbatii in privinta gradului de inteligenta si, ironia sortii, tocmai un barbat a facut acest anunt, mai exact, cercetatorul neo-zeelandez James Flynn, care a facut o statistica a testelor IQ din Europa Occidentala, Statele Unite ale Americii, Canada, Argentina, Estonia si Noua Zeelanda. Aceasta schimbare este pusa pe seama faptului ca, in epoca actuala, femeile sunt implicate in mult mai multe activitati cotidiene decat barbatii, neavand alta alternativa decat sa isi utilizeze la maximum potentialul de inteligenta, in viata personala si profesionala, ceea ce a condus si la o crestere a IQ-ului.

Marylin Vos Savant1

Timp de cinci ani, incepand cu 2007, in Guiness Book of Records, persoana cu cel mai ridicat IQ din lume a fost o femeie, cu nume predestinat se pare – Marylin Vos Savant. Cand avea numai zece ani, coeficientul sau de inteligenta masura 228 de puncte si performanta nu s-a schimbat nici la maturitate. Probabil ca multi dintre noi ne-am gandi ca este vorba de vreun geniu in stiinte sau intr-un alt domeniu, dar nu este nici pe departe asa. Marylin Vos Savant a fost agent la Bursa si a reusit sa stranga o adevarata avere din aceasta meserie, inca din tinerete. Cunostintele sale din domeniul matematicii au ajutat-o, desigur, dar personalitatea sa s-a construit din tot ceea ce a insemnat viata ei de zi cu zi.

S-a casatorit cu medicul Robert Jarvick, inventatorul inimii artificiale, si poate si acest fapt este o ilustrare a zicerii ca « marile spirite se intalnesc », ceea ce inseamna ca doua persoane inteligente gandesc asemanator si se atrag. Are doi copii, pentru a caror crestere s-a dedicat total, afirmand, in nenumarate randuri, ca este mandra de acest lucru si ca nu il regreta sub nicio forma. In prezent, intreaga familie face parte din fabuloasa companie medicala Jarvick, cunoscuta pentru producerea de inimi artificiale, iar Marylin Vos Savant este bunica. Este pasionata si de activitatea pe care o desfasoara ca autor de cronici la o faimoasa revista americana – « Parade Magazine » – unde raspunde cititorilor, la intrebarile lor existentiale. In 1990, in cadrul acestei reviste, ea a gestionat o mare provocare adresata cititorilor, la rubrica Ask Marylin de Marilyn vos Savant, legata de rezolvarea unui paradox – Paradoxul lui Monty Hall – primind peste 10 000 de raspunsuri si propunand ea insasi o rezolvare.

Cand a fost intrebata ce crede in legatura cu gradul de inteligenta al femeilor si al barbatilor, Marylin Vos Savant a raspuns ca ea este convinsa ca testele IQ nu masoara decat un anumit aspect al inteligentei (ceea ce este, de altfel, foarte adevarat), asa cum si testele profesionale sunt incomplete si, adesea, nerelevante. Femeia cu cel mai mare IQ din lume este convinsa ca, in masurarea inteligentei, ar trebui sa se tina seama si de capacitatea de a actiona a individului, in diverse situatii de viata, de mobilitatea sa intelectuala, de deschiderea catre tot ceea ce este nou, de sensibilitate si de felul in care aceasta este canalizata, in scopuri creative, inedite, generatoare de progres.   

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.