Ferma Liliesleaf se află în nordul oraşului sud african Johannesburg şi reprezintă un loc plin de istorie. Este ferma pe care numeroşi activişti ai Congresului Naţional African o foloseau ca loc de întâlniri conspirative în jurul anului 1960.
Chiar din această casă, o parte dintre aceşti luptători au fost arestaţi şi trimişi pe banca de acuzare a celebrului proces politic Rivonia.
În prezent, ferma Liliesleaf a devenit muzeu şi, ca şi obiectiv turistic, atrage vizite din ce în ce mai numeroase. Se găseşte pe lista patrimoniului de stat şi este considerată una dintre principalele atracţii pentru turiştii sosiţi la Johannesburg.
În 1961, ferma Liliesleaf din Rivonia a fost cumpărată de către Arthur Goldreich şi Harold Wolpe, drept sediu al Partidului Comunist şi casă secretă de primire a refugiaţilor politici. A fost achiziţionată cu bani din fondurile Partidului Comunist Sud African, bani primiţi de la Moscova. Pentru a nu atrage atenţia asupra activităţilor politice de aici, familia Goldreich s-a prefăcut că se mută la fermă.
Chiar aici a activat Nelson Mandela, dar a şi trăit, sub o identitate falsă. Oficial, Nelson Mandela era un simplu muncitor, îmbrăcat în salopetă albastră, (uniforma tipică impusă populaţiei de culoare de către regimul apartheid), angajat de proprietarul fermei pentru a avea grijă de ea. Nelson Mandela locuia aici sub numele de David Motsamayi, iar sarcinile sale oficiale erau de a găti, a face curăţenie şi a îngriji grădinile familiei Goldreich. I s-a întâmplat chiar, de câteva ori, să servească ceai la masa stăpânilor albi, atunci când aceştia trebuiau să primească vizite menite a îndepărta orice suspiciune.
În realitate însă, în cadrul fermei Liliesleaf, aveau loc numerose întruniri politice secrete, de-a lungul cărora se dezbăteau modalităţi de luptă contra regimului apartheid, strategii militare şi propuneri politice. S-a vorbit despre o decisivă înfruntare armată cu autorităţile Africii de Sud, atunci când rezistenţa pasivă şi-a dovedit zădărnicia. Alături de Nelson Mandela se aflau nume la fel de celebre precum Govan Mbeki, Walter Sisulu, Bram Fisher, Ruth Firt, Ahmed Kathrada, Joe Slovo, Raymond Mhba, Bob Heple, Denis Goldberg, Rusty Bernstein sau Harold Wolpe.
În interiorul fermei Liliesleaf a funcţionat chiar şi o maşină de tipărit cu ajutorul căreia au văzut lumina zilei numeroase volume de „literatură liberă”, scrise împotriva regimului apartheid. Tot în cadrul fermei, a emis pentru prima oară postul radiofonic „Radio Freedom”. Aici, s-a fondat şi aripa militară a Congresului Naţional African, denumită „Lancea poporului”.
La data de 11 iulie 1963, un raid al poliţiei a dus la arestarea a 19 membri complotişti, printre care şi cei menţionaţi mai sus. Aceştia tocmai se adunaseră pentru o întrunire secretă în anexa construită din paie a fermei Liliesleaf, iar raidul poliţiei i-a surprins total. Nu se aşteptau niciun strop să fie descoperiţi. În mod ironic, acea întâlnire avea să fie chiar ultima de la ferma Liliesleaf, special pentru a îndepărta orice suspiciune din partea autorităţilor. În cadrul acelei întâlniri s-au pus şi bazele operaţiunii militare Mayibuye, ce urma să deschidă lupta armată contra regimului de opresiune. Toţi cei aflaţi la această întrunire au fost acuzaţi de sabotare a regimului politic şi, ulterior, au petrecut în închisoare circa 25 de ani de viaţă. Mişcarea de luptă contra apartheidului a fost astfel decapitată.
Transformată astăzi în muzeu, ferma Liliesleaf dispune de numeroase încăperi şi clădiri anexă în care stau expuse o grămadă de colecţii cu obiecte folosite de către Nelson Mandela şi colegii săi de luptă, pe timpul anilor în care făceau planuri pentru a se opune discriminării rasiale instituite de regimul apartheid.
Exponatele au darul de a reflecta personalitatea celor care le utilizau, iar unele dintre ele evocă chiar şi momentele de groază ale raidului poliţienesc din 1963.
Un alt detaliu interesant: ferma Liliesleaf deţine un autobuz destinat experinţelor de tip safari. Vehiculul este parcat în spatele fermei şi are însemnătate politică şi istorică, în egală măsură. Este autobuzul folosit în 1980 pentru aducerea de arme în Africa de Sud. Aşa zişii „turişti” străini se prefăceau că se bucură de aventuri de tip safari, atunci când aduceau pe furiş armament destinat luptei contra opresiunii politice sud africane.
Ca şi muzeu, ferma Liliesleaf şi-a asumat un obiectiv dificil – acela de a reflecta modul în care nevoia de pace pretinde acţiuni violente. În acest scop, ferma reuşeşte astăzi să redea în detaliu atmosfera socială şi politică a anilor care i-au convins pe membrii Congresului Naţional African că nu există altă alternativă de luptă cu guvernul decât cea militară, printr-o forţă armată.
Exponatele sunt redate publicului într-un mod de prezentare excelent, cu toate că de la un anumit nivel, colecţiile se bucură de o asemenea susţinere tehnologică, audio şi video încât se lasă impresia unei mari producţii scenice ce urmăreşte idealizarea decizilor luate aici de membrii Congresului Naţional African şi anume vărsarea de sânge în cadrul unui adevărat război civil.
Ferma Liliesleaf expune, printre altele, şi un manifest redactat în cadrul întâlnirilor secrete de la 1960. Manifestul îndeamnă în mod categoric la lupte civile, textul său menţionând: „În viaţa fiecărei naţiuni vine o clipă în care trebuie să aleagă fie supunerea, fie lupta”.
Ferma Liliesleaf a devenit muzeu de istorie sud africană în 2008, iar planurile de viitor prevăd transformarea acestui sit într-un complex turistic de lux, prevăzut cu un hotel, un centru de conferinţe, muzeul în sine şi un centru de cercetare istorică. Deocamdată, ferma dispune de clădirile originale, (restaurate), Centrul Resurselor şi Centrul Eliberării. În interiorul acestor două centre, vizitatorii pot urmări numeroase filme realizate în jurul momentelor cheie petrecute în cadrul fermei Liliesleaf – întruniri ale membrilor Congresului Naţional African, planurile lor de luptă militară, raidul şi arestarea, precum şi numeroase proiecţii audio şi video legate de celebrul proces Rivonia. De asemenea, există documente şi colecţii care depun mărturie despre lupta de eliberare sud africană de sub regimul apartheidului.
În anul 2010, ferma Liliesleaf a fost votat drept unul dintre cele mai bune noi proiecte turistice, în cadrul galei britanice a premiilor „Guild of Travells Writers”.
Ca suprafaţă, ferma Liliesleaf este destul de micuţă, însă o vizită aici durează mai multe ore, pentru că acest muzeu este ticsit cu informaţii preţioase din punct de vedere istoric.
Programul de vizitare este zilnic. De luni până vineri ferma Liliesleaf se poate vizita între orele 8.30 şi 17.00, iar în week-end între 9.00 şi 16.00. Se percepe și o taxă de intrare.